Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z otworem na schody

Recommended Posts

Witam,

Dałem się namówić na mieszkanie 2 poziomowe.

Niestety nie mogłem zobaczyć mieszkania przed odbiorem.

Dzisiaj jestem z wielkim a raczej kosztownym problemem.

Na drugi poziom prowadzą schody wysuwane które mam przerobić na zwykłe czyli muszę poszerzyć otwór.

Jednak jak się okazało przez całą górę przechodzi belka stropowa na wysokości 1,75 a na domiar złego jest oddalona 30 cm od obecnego otworu.

Po długich przemyśleniach stwierdziłem ,że powiększę otwór jeszcze raz tyle czyli do wymiarów 1,40 na 1,40 i zrobię schody kręcone.

Jednak od konstruktora dostałem takiego maila : jestem po przeliczeniu wariantu z otworem i sam strop nie da rady przenieść nowo projektowanych obciążeń, wraz ze siłom skupioną od słupa więźby. Proponuje wykonanie dodatkowego elementu nośnego w postaci belki stalowej (czerwona kreska)

Belka będzie przykręcona do dolnej powierzchni stropu, będzie się opierać na ścianach nośnych. Proponuje zabudować belkę np. karton gipsem.

Na dole widać jak według niego ma to wyglądać.

Ogólnie czy ma ktoś jakieś pomysły jak rozwiązać moje problemy bez ogromnych kosztów???

unnamed.jpgunnamed.jpg

Edytowane przez szelu27