paradox2604 05.08.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 witam chcialem zapytac o montaz oscieznicy regulowanej do drzwi pokojowych wewnetrznych chodzi mi o to ze z jednej strony jest caly czas sciana czyli oscieznica nie bedzie zachodzic na nia z jednego boku tylko musi do niej przylegac ? jak to sie robi w takich sytuacjach scina jeden z bokow i normalnie przyklada do sciany czy jakis inny sposob? mam nadzieje ze dobrze opisalem o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Dobrze opisałeś o co chodzi, ale dalej nie wiadomo co u Ciebie można zrobić, a to zależy od wymiarów. Kumaty monter sobie poradzi. Stolarze najczęściej obcinają opaskę, a wykończeniowcy wkuwają ją w ścianę. Co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 05.08.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest przycięcie opasek bocznych i przykrycie cięcia (styku opaski i ściany) ćwiećwałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest przycięcie opasek bocznych i przykrycie cięcia (styku opaski i ściany) ćwiećwałkiem. A po co przykrywać jeszcze ćwierćwałkiem? Można przyciąć pod ścianę a jak nie jest wystarczająco prosta to wystarczy zaakrylować szczelinę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 05.08.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witam, Istnieje jeszcze inne dostępne rozwiązanie. Jeśli estetyka odgrywa najistotniejszą rolę, możemy odpowiednio dopasować wymiar drzwi zachowując przy tym całe opaski drzwiowe. Oczywiście światło przejścia się zmniejszy, ale efekt wizualny będzie z pewnością ciekawszy. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.08.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Grzegorzu, a co w sytuacji, kiedy ściana na prosto jest po stronie zawiasowej, a od zewnątrz otwór jest szerszy niż wewnątrz (typowa sytuacja gdy prosta ściana w wąskim korytarzu rozdziela dwa pokoje). Czy zaproponujesz z obu stron (w pokoju / na korytarzu) różne szerokości opasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 05.08.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 jak rozumiem mamy do czynienia z ościeżnicą opasująca ścianę. W takiej sytuacji na prostej ścianie trzeba stworzyć węgarek który ościeżnica obejmie. Stosowałem odpowiednio przycięte (na grubość ściany po drugiej stronie otworu) deski.Później montaż jak opisują w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 06.08.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 A po co przykrywać jeszcze ćwierćwałkiem? Można przyciąć pod ścianę a jak nie jest wystarczająco prosta to wystarczy zaakrylować szczelinę... Po co ... ? Wyjaśniłem -czytaj ze zrozumieniem. Jedno z kliku rozwiązań, które można zastosować. Większość ścian w PL pozostawia bardzo wiele do życzenia, szczególnie przy tradycyjnym tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.08.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Rozumiem ze po cięciu zostaje dziura którą tylko cwiercwalek zakryje? Podobnie zrobilem u siebie ale to bylo 10 lat temu. Teraz tnę rowno do sciany a tego najczedciej spotykanego nigdy nie widzialem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian_Rzepa 17.08.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja jestem raczej zwolennikiem zostawiania całej opaski, Wiadomo że jak drzwi są 70 bez węgarka, to nikt ich nie będzie zwęzał o 10 cm aby mieć pełną opaskę, wówczas trzeba ciąć opaski do ściany ale w sytuacji gdzie drzwi są 90 w świetle to jaka róznica czy będą 90 czy 80, a efekt wizualny jest dużo lepszy gdy mamy wszystkie opaski na korytarzu pełne, a nie cięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.08.2015 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Tylko że w budownictwie indywidualnym drzwi "90" to ok 10% otworów (głównie wejście) i przy nich na ogół są węgarki. Ja też bym wiele rzeczy wolał, ale co zrobić w sytuacji, kiedy płytki są poukładane, ściany pomalowane... Nie wiem - może to ja mam większość takich klientów z trudnymi przypadkami, ale u mnie jakieś 30% ścian jest płaskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPH KOSTAR 18.08.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Grzegorzu, a co w sytuacji, kiedy ściana na prosto jest po stronie zawiasowej, a od zewnątrz otwór jest szerszy niż wewnątrz (typowa sytuacja gdy prosta ściana w wąskim korytarzu rozdziela dwa pokoje). Czy zaproponujesz z obu stron (w pokoju / na korytarzu) różne szerokości opasek? Witam Nie wiem czy dobrze rozumiem , ale rozwiązaniem, może tu być połączenie dwóch opasek w jedną szerszą , chodzi mi opaskę tej wewnętrznej przylegającej do siebie części . Po zewnętrznych stronach otworów wszystko zależy od możliwości i nieraz już zachodzi konieczność docinania opaski , tak jak to wcześniej zauważyłeś. Postaram się odnaleźć zdjęcia i wkleić to rozwiązanie o którym piszę. Pozdrawiam Grzegorz Doradca KOSTAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.08.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 A ja zapytam inaczej. Jaka jest grubość muru i czy nie da się zastosować z powodzeniem ościeżnicy prostej o tej samej szerokości co szerokość muru (dawne budownictwo pozwalało na to) i do tego od strony ściany (nie ostrej ściany) można dać opaski które będą imitować ościeżnicę regulowaną.To taki pomysł, bo od początku sierpnia z pewnością drzwi osadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuzi 29.08.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 Witam mam identyczny problem mam lewą ścianę prostą a góra i prawo będę miał opaskę. Moje pytanie brzmi na ścianie lewej prostej będę miał zamek coś będę musiał kombinować kuć ? czy wystarczy tylko przycięcie ościeżnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.08.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 To zależy od wymiarów ościeżnicy i otworów. Polecam zlecić to fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 30.08.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2015 Od biedy zmniejsza się otwór i dostawia kawałek ścianki mówiąc najprościej. Mimo wszystko polecam jednak montaż kogoś kto się na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts