Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oscieznica jak zamontowac do plaskiej sciany

Recommended Posts

witam chcialem zapytac o montaz oscieznicy regulowanej do drzwi pokojowych wewnetrznych chodzi mi o to ze z jednej strony jest caly czas sciana czyli oscieznica nie bedzie zachodzic na nia z jednego boku tylko musi do niej przylegac ? jak to sie robi w takich sytuacjach scina jeden z bokow i normalnie przyklada do sciany czy jakis inny sposob? mam nadzieje ze dobrze opisalem o co mi chodzi :)

Dobrze opisałeś o co chodzi, ale dalej nie wiadomo co u Ciebie można zrobić, a to zależy od wymiarów.

Kumaty monter sobie poradzi. Stolarze najczęściej obcinają opaskę, a wykończeniowcy wkuwają ją w ścianę. Co kto lubi.

Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest przycięcie opasek bocznych i przykrycie cięcia (styku opaski i ściany) ćwiećwałkiem.

A po co przykrywać jeszcze ćwierćwałkiem? Można przyciąć pod ścianę a jak nie jest wystarczająco prosta to wystarczy zaakrylować szczelinę...

Witam,

Istnieje jeszcze inne dostępne rozwiązanie. Jeśli estetyka odgrywa najistotniejszą rolę, możemy odpowiednio dopasować wymiar drzwi zachowując przy tym całe opaski drzwiowe. Oczywiście światło przejścia się zmniejszy, ale efekt wizualny będzie z pewnością ciekawszy.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

Grzegorzu, a co w sytuacji, kiedy ściana na prosto jest po stronie zawiasowej, a od zewnątrz otwór jest szerszy niż wewnątrz (typowa sytuacja gdy prosta ściana w wąskim korytarzu rozdziela dwa pokoje). Czy zaproponujesz z obu stron (w pokoju / na korytarzu) różne szerokości opasek?

jak rozumiem mamy do czynienia z ościeżnicą opasująca ścianę. W takiej sytuacji na prostej ścianie trzeba stworzyć węgarek który ościeżnica obejmie. Stosowałem odpowiednio przycięte (na grubość ściany po drugiej stronie otworu) deski.

Później montaż jak opisują w instrukcji

A po co przykrywać jeszcze ćwierćwałkiem? Można przyciąć pod ścianę a jak nie jest wystarczająco prosta to wystarczy zaakrylować szczelinę...

Po co ... ? Wyjaśniłem -czytaj ze zrozumieniem. Jedno z kliku rozwiązań, które można zastosować.

Większość ścian w PL pozostawia bardzo wiele do życzenia, szczególnie przy tradycyjnym tynku.

Rozumiem ze po cięciu zostaje dziura którą tylko cwiercwalek zakryje? Podobnie zrobilem u siebie ale to bylo 10 lat temu. Teraz tnę rowno do sciany a tego najczedciej spotykanego nigdy nie widzialem..

• 2 weeks później...
Ja jestem raczej zwolennikiem zostawiania całej opaski, Wiadomo że jak drzwi są 70 bez węgarka, to nikt ich nie będzie zwęzał o 10 cm aby mieć pełną opaskę, wówczas trzeba ciąć opaski do ściany ale w sytuacji gdzie drzwi są 90 w świetle to jaka róznica czy będą 90 czy 80, a efekt wizualny jest dużo lepszy gdy mamy wszystkie opaski na korytarzu pełne, a nie cięte.

Tylko że w budownictwie indywidualnym drzwi "90" to ok 10% otworów (głównie wejście) i przy nich na ogół są węgarki.

Ja też bym wiele rzeczy wolał, ale co zrobić w sytuacji, kiedy płytki są poukładane, ściany pomalowane... Nie wiem - może to ja mam większość takich klientów z trudnymi przypadkami, ale u mnie jakieś 30% ścian jest płaskich...

Grzegorzu, a co w sytuacji, kiedy ściana na prosto jest po stronie zawiasowej, a od zewnątrz otwór jest szerszy niż wewnątrz (typowa sytuacja gdy prosta ściana w wąskim korytarzu rozdziela dwa pokoje). Czy zaproponujesz z obu stron (w pokoju / na korytarzu) różne szerokości opasek?

Witam

Nie wiem czy dobrze rozumiem , ale rozwiązaniem, może tu być połączenie dwóch opasek w jedną szerszą , chodzi mi opaskę tej wewnętrznej przylegającej do siebie części . Po zewnętrznych stronach otworów wszystko zależy od możliwości i nieraz już zachodzi konieczność docinania opaski , tak jak to wcześniej zauważyłeś. Postaram się odnaleźć zdjęcia i wkleić to rozwiązanie o którym piszę.

Pozdrawiam

Grzegorz

Doradca KOSTAR

A ja zapytam inaczej. Jaka jest grubość muru i czy nie da się zastosować z powodzeniem ościeżnicy prostej o tej samej szerokości co szerokość muru (dawne budownictwo pozwalało na to) i do tego od strony ściany (nie ostrej ściany) można dać opaski które będą imitować ościeżnicę regulowaną.

To taki pomysł, bo od początku sierpnia z pewnością drzwi osadzone.