domino89 05.08.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Witammoja siostra chce wybudowac dom na starych fundamentach tylko się zastanawia czy to jest oplacalne. Więc tak moi dziadkowie zaczeli budowe budynku mieszkalno-gospodarczego w 2002 roku staneli na etapie zalania fundamentów i do tej pory nic więcej nie było robione. Pytanie brzmi co trzeba zrobic by przekształcić to z mieszkalno-gospodarczego na mieszkalny, oczywiście jakie koszty? Fundamenty są popękane trochę w niektórych miejscach. No i oczywiscie będzie duzo zmian będziew w tym projekcie. Czy to sie opłaca czy lepiej będzie postawić nowe fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.08.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Od nowa szybciej i taniej. Co zrobić aby zmienić sposób użytkowania -wystąpi o warunki lub wypis z miejscowego planu potem projekty zamienne do tego co było zaktualizowane do obecnych przepisów itd. Od 2002 to pozwolenie wygasło. Jeżeli nie ma wpisu w dzienniku o fundamencie to najlepiej. Po cichu wywalić fundament i robić nowy jak sa wpisy wiecej zachodu formalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.08.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 " Pytanie brzmi co trzeba zrobic by przekształcić to z mieszkalno-gospodarczego na mieszkalny ? "- zlecić opracowanie Projektu Budowlanego budynku mieszkalnego. - do fundamentów raczej bym się nie przywiązywał jeśli są w złym stanie technicznym i odnoszą się do innego budynku niż planowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.08.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 moja siostra chce wybudowac dom na starych fundamentach tylko się zastanawia czy to jest oplacalne. Ale w jakim sensie opłacalne? Że odejdzie jej koszt wylania nowych fundamentów? Powiedz siostrze (albo sama przyjmij do wiadomości), że te stare fundamenty stanowią ujemną wartość działki po dziadkach, także jak już będziecie się spłacać, to te fundamenty nie stanowią żadnej wartości dodanej, a wręcz przeciwnie. Mam nadzieję, że pomogłem i rozwiązałem odwieczny konflikt dziedziczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino89 09.08.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Tak dokładnie jej chodzi o to żeby było jak najtaniej i myśli że jak się wybuduje na starych fundamentach że tak będzie a mi się wydaje że łatwiej będzie postawić od nowa w innym miejscu. Jakiego fachowca można się poradzić w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 11.08.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 domino89Nie ma żadnych racjonalnych argumentów ku temu, żeby nowy dom budować na tych starych fundamentach. Przecież już Ci ludzie pisali, że:1) Nie wiadomo w jakim stanie są fundamenty i jaki ciężar wytrzymają.2) Sprawa jest przedawniona.3) Za dużo papierologii.4) Czy plan nowego domu oby na pewno pokrywa się z wymiarami fundamentów? A nawet gdyby, to i tak trzeba kopać dodatkowe doły, aby wytyczyć ściany działowe. Za taką usługę architekt weźmie więcej, niż za zakupienie gotowca.5) Wylanie nowych fundamentów to jest malutki koszt, w porównaniu do całości inwestycji. Także ja nie widzę ani jednej przesłanki ku temu, żeby budować nowy dom na starych fundamentach.Wręcz przeciwnie - stare fundamenty mogą generować dodatkowe koszta, bo część z nich trzeba będzie wyburzyć. A to kosztuje i to niemało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts