maciejtoya 06.08.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam,Postanowiłem zakupić piec Ogniwo Eko plus. Zastanawiam się tylko nad mocą. Instalator uważa ze 16 kW będzie za mało do ogrzania domu i CWU.Dom jest nowobudowany z garażem ogrzewanym w bryle. Całość około 220 m2 powierzchni do ogrzania. Dom ocieplony styropianem 20 cm, dobre okna, wentylacja grawitacyjna. Wszędzie ogrzewanie podłogowe. Zbiornik do CWU 200 L.Obliczyłem na stronie cieplowlasciwe.pl ze w najzimniejszy dzień zimą będę potrzebował około 10 kW i na tej podstawie chciałbym ten piec 16 kW. Instalator z kolei twierdzi, że taki piec może okazać się niewystarczający.Co mam o tym myśleć ? Czy piec może pracować w układzie zamkniętym ? Ze strony producenta wynika, że tak. Instalator również poleca mi takie rozwiązanie. Ja się trochę tego obawiam (chodzi o bezpieczeństwo). Po prostu nie znam też tematu. Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.08.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Moc kotła 10kW jest optymalna,16kW będzie zdecydowanie za bardzo przewymiarowany a instalatora wyślij z powrotem do PRL-u niech się zajmie domami gierkowskimi bo robi krzywdę inwestorom z nowych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.08.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Nie wiem co napisał powyższy spamer bo mam go w ignorowanych, ale 16kW to Ci w zupełności wystarczy (ogólnie nawet za duży). Piec i tak będzie pracował ze średnią mocą 5-6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Ja zgodziłbym bym się z Arturem. Kociołek 10kW spokojnie ogrzeje ten domek i instalatora odstawić w krzaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.08.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 10kw starczy, osyatecznie 12kw np RBR lub Skam. Nie zbliżaj się dk niczego większego. A tak w ogóle to czemu instalatorzy są tacy uparcie głupi z tymi mocami? Mi proponowali 20kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.08.2015 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Wybiorę ten 16 kW. Natomiast co sądzicie o pracy pieca w układzie zamkniętym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 06.08.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) ---wpis wulgarny---------- Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 To Twoje pieniądze a 16-tka będzie o dużo za duża. Kiedyś Ogniwo nie godziło się na układ zamknięty, jakiś czas temu dzwoniłem do firmy bo powstał taki mały spór na forum w tym temacie.Odpowiedź otrzymałem taką że obecnie można pod warunkiem zabezpieczenia kotła do układu zamkniętego z tym że jeśli np. zawór by się uszkodził i nie zadziałał w razie potrzeby, doszło do jakiejś perforacji blachy na wymienniku oni umywają ręce, taką dosłownie otrzymałem odpowiedź.Najlepiej zadzwoń sam i dopytaj, będziesz pewny na czym stoisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Po co się jeszcze pytasz o opinie nas jak masz je w dupie? W sumie to też racja Najwyżej wuwok mu powie jak podrasować palnik, jaki kupić sterownik żeby kocioł służył do spalania węgla i ogrzewania domu a nie produkcji sadzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.08.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 W sumie to też racja Najwyżej wuwok mu powie jak podrasować palnik, jaki kupić sterownik żeby kocioł służył do spalania węgla i ogrzewania domu a nie produkcji sadzy Zawsze możesz pokazać jak tobie kocioł pracuje.Widzisz przynajmniej umiem,wiem jak zmodyfikować kociołek:) A generalnie ecoal jest producentem sadzy!!! A ty? Chętnie bym zobaczył tutaj zdjęcia Ekspertów w dziedzinie doradztwa,sprzedaży,wykonania instalacji. Jak oni spalają węgiel. I myślę że wielu by się tutaj ludzi rozczarowało tym co mieli by do pokazania. Pisać to jedno,umieć zrobić to drugie. By nie było że nie w temacie,powinieneś kupić 10kę. Mam 16 kw i powiem ci że te kotły mają faktyczną swoją moc,zgodną z badaniami. Jak masz zapotrzebowanie 10kw to 10ka optymalna ale i 16 krzywdy ci nie zrobi . Kwestia prawidłowego ustawienia kotła pod instalacje. Ja mam zapotrzebowanie 8kw a 16kw i piec spala ekonomicznie,prawidłowo,czysto.A jak chce zobaczyć sadzę to proszę o zdjęcia kogoś kto pali w Rbr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.08.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Zawsze możesz pokazać jak tobie kocioł pracuje.Widzisz przynajmniej umiem,wiem jak zmodyfikować kociołek:) A generalnie ecoal jest producentem sadzy!!! A ty? Chętnie bym zobaczył tutaj zdjęcia Ekspertów w dziedzinie doradztwa,sprzedaży,wykonania instalacji. Jak oni spalają węgiel. I myślę że wielu by się tutaj ludzi rozczarowało tym co mieli by do pokazania. Pisać to jedno,umieć zrobić to drugie. By nie było że nie w temacie,powinieneś kupić 10kę. Mam 16 kw i powiem ci że te kotły mają faktyczną swoją moc,zgodną z badaniami. Jak masz zapotrzebowanie 10kw to 10ka optymalna ale i 16 krzywdy ci nie zrobi . Kwestia prawidłowego ustawienia kotła pod instalacje. Ja mam zapotrzebowanie 8kw a 16kw i piec spala ekonomicznie,prawidłowo,czysto.A jak chce zobaczyć sadzę to proszę o zdjęcia kogoś kto pali w Rbr:) Ecoal grzeje tylko cwu ... opalany miałem (odsiewka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 By nie było że nie w temacie,powinieneś kupić 10kę. Mam 16 kw i powiem ci że te kotły mają faktyczną swoją moc,zgodną z badaniami. Twój kocioł miszczu niema nic wspólnego z badaniami, masz przerobiony palnik i inny sterownik także o czym tu piszesz, ha ? Jak kupowałeś kocioł o ile dobrze pamiętam nie było jeszcze 10-tek. Zobacz i jakoś u Adama mimo że pali jakąś tanią odsiewką nie widzę żeby eCoal w RBR produkował sadze, czy czytałeś że użytkownicy RBRa nagminnie narzekali na produkcję sadzy jak użytkownicy Twojego kotła ? Z tego co widzę to czeka Cię chyba kolejna wymiana sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.08.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Z tego, co adkwapniewski pisał, to poprawił kocioł po fabryce, żeby taki efekt osiągnąć: Spala prawie każdy węgiel od czecha do odsiewki , wynalazki pomijam one się same spalają w koszu Nie wiedzą co mają w palniku Ściągał któryś po sezonie koronę ? Ja nie dawno odkryłem że moje problemy z nadmuchem spowodowane były odlewem przejściówki do wiatraka ... Gdyby nie pożar varmo dalej bym tego nie wykrył ... a tak zrobiłem przegląd całości , wyczyściłem kanały powietrzne w palniku , uszczelniłem wlot powietrza z wiatraka - zupełnie inaczej pracuje Do tego dochodzi przebijanie "grawitacyjne" powrotem na podłogówkę (główny winowajca) - po zakręceniu wszystkich zaworów na rozdzielaczach + samych rozdzielaczy - temp na poddaszu spadła o 2*C a i przede wszystkim zużycie wungla na CWU poszło w dół ! Każdy jest winny tylko nie JA ... to tak na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 W czym go poprawił ? Że wyczyścił otwory nadmuchowe ?Każdy powinien to robić w swoim palniku, czy wg. Ciebie ma przyjeżdżać do Ciebie "fabryka" ? czyścić otwory, może jeszcze kocioł wyczyścić, nasypać węgla i wynieść popiół ?Nie wiem co było z przejściówką bo Adam miał pożar w zasobniku przy "cud" paliwie Varmo, wiem bo rozmawialiśmy.Zaproponowałem mu nawet że mam nowy zasobnik akurat taki jak u niego, chciałem mu go dać ale powiedział że jak skończy palić to sobie tamten pomaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.08.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Karoka, nie piszę o czyszczeniu palnika czy uszczelnianiu. Przeczytaj jeszcze raz to, co pogrubione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) A Ty myślisz że ja tylko odszczekuję nie czytając ? Wiesz o jaką przejściówkę chodzi ? Może faktycznie był jakiś glut na odlewie i ktoś tego nie dopatrzył a może podczas tego zapłonu uszczelka po prostu się wypaliła ale Ty już nalazłeś że poprawiał kocioł po fabryce. Zapytaj wuwoka jak się poprawia kocioł po fabryce, hehe Widzisz też potrafię się przypieprzać jak on łańcucha, gdzie raz wpadł mi do głowy taki pomysł żeby komuś coś takiego napisać bo nie był czegoś pewny. Także możemy sobie tak na złość pitolić o tym czy o tamtym, tyle że co to przyniesie czytelnikom ? Oni nawet w większości nie wiedzą o czym piszemy, jakie to stare waśnie powodują a co ciekawe to Ci którzy ich narobili teraz dali sobie na wstrzymanie ale pewnie nie na długo Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.08.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Twój kocioł miszczu niema nic wspólnego z badaniami, masz przerobiony palnik i inny sterownik także o czym tu piszesz, ha ? Jak kupowałeś kocioł o ile dobrze pamiętam nie było jeszcze 10-tek. Zobacz i jakoś u Adama mimo że pali jakąś tanią odsiewką nie widzę żeby eCoal w RBR produkował sadze, czy czytałeś że użytkownicy RBRa nagminnie narzekali na produkcję sadzy jak użytkownicy Twojego kotła ? Z tego co widzę to czeka Cię chyba kolejna wymiana sterownika A twój kocioł ma badania? Też NIE!!!! Pokaż swój kocioł,nie zasłaniaj się Adamem .Kolejna sprawa Adam kilka rzeczy poprawił. Ja robiłem dodatkowe otwory,on też ..Ja mam cegiełki ,on też . Czyli co?jego jest ok a mój zły? Panie sprzedawco,jest pan stronniczy:) Odnośnie sterownika,nie zamienił bym się z powrotem . Najlepsze to że przy całych zmianach nie wydałem więcej na przeróbki niż 50 zł.)[sterownik sprzedałem w kwocie 1 do 1..ale powiem że nie było jakoś chętnych ] . Może zamienię sterownik,może nie. Tego nie wiem. Ale wiem że generalnie każdy opał spalam bez problemu:).Na moim Spp spalałem miał,ekogroszek a teraz groszek i nie wiem co to sadza . A z tego co widzę niedoróbki zdarzają się każdemu producentowi. I coraz więcej userów zielonej marki o tym pisze.Tylko część jak Adam nie robi z tego halo. Poprawi pewne rzeczy i jest dalej zadowolony.Czyli patrząc na skale sprzedaży oep i rbr podobny % jest spierd.. Kiedyś napisałeś że Oep= się duże spalanie,sadza,rdza. Ja jestem zaprzeczeniem tego. Ale by nie było,jestem przeciwny hegemoni jednego producenta.Nie podoba mi się jak Zawijany was gnoją.Ale patrząc na wasze zachowanie ktoś musi was temperować.Inaczej się nie da... Od 2 lat się spieram z wami i będę dalej to robił.Bo mnie to bawi,choć muszę zaproponować Zawijaną by mi załatwili fuchę serwisanta Ogniwa:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 06.08.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 A Ty myślisz że ja tylko odszczekuję nie czytając ? Wiesz o jaką przejściówkę chodzi ? Może faktycznie był jakiś glut na odlewie i ktoś tego nie dopatrzył a może podczas tego zapłonu uszczelka po prostu się wypaliła ale Ty już nalazłeś że poprawiał kocioł po fabryce. Zapytaj wuwoka jak się poprawia kocioł po fabryce, hehe Oj chciałbyś mieć kilku takich userów jak ja. Strolował byś wszystkie wątki na Fm i innych forach związanych z ogrzewaniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.08.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Po co serwisować rzeczy idealne ? A ja spalam podobnie wszystko w moim RBR jak i na eCoalu, Bruli czy obecnie Smarcie Nie musiałem przerabiać palnika, doprowadzać powietrza ani nic świrować, pali się jak go Pan Bóg stworzył, czytaj producent. A skąd Ty wiesz jaki to jest procent sprzedaży ? kto pisze o tych spier...ch, ilu ? Mam Ci podlinkowac z innych forum jak to wygląda w innym przypadku i ilu ? Dobrze wiesz bo czytasz też inne fora a Ty jeszcze nie krzycz hop zanim nie przeskoczysz, taka rada, bo żebyś się nie musiał jeszcze zdziwić, czego Ci nie życzę, pewnie też wiesz do czego piję. Na tym powolutku będę kończył, pozdrawiam wszystkich i nie zagotujcie się w następnych dniach bo z tego co wróżą ma niemiłosiernie grzać jak będę miał neta a mam podobno mieć to odezwę się już z nad Adriatyku Bywajcie i bez urazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.08.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 A Ty myślisz że ja tylko odszczekuję nie czytając ? Wiesz o jaką przejściówkę chodzi ? Może faktycznie był jakiś glut na odlewie i ktoś tego nie dopatrzył a może podczas tego zapłonu uszczelka po prostu się wypaliła ale Ty już nalazłeś że poprawiał kocioł po fabryce. Zapytaj wuwoka jak się poprawia kocioł po fabryce, hehe Widzisz też potrafię się przypieprzać jak on łańcucha, gdzie raz wpadł mi do głowy taki pomysł żeby komuś coś takiego napisać bo nie był czegoś pewny. Także możemy sobie tak na złość pitolić o tym czy o tamtym, tyle że co to przyniesie czytelnikom ? Oni nawet w większości nie wiedzą o czym piszemy, jakie to stare waśnie powodują a co ciekawe to Ci którzy ich narobili teraz dali sobie na wstrzymanie ale pewnie nie na długo Więc twierdzę, że nie czytałeś, bo przedstawiona tam została cała chronologia zdarzeń: 1. Problem z nadmuchem 2. Zapłon varmo 3. Przegląd kotła i to co wyszło podczas niego. Czyli - pożar varmo nie miał związku z wadą. Wada była wcześniej i nie ma miejsca na "może tak a może inaczej". Co do wuwoka... mam wrażenie, że teraz piszesz, jak w tym starym dowcipie "A u was to murzynów biją". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts