jajmar 13.08.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Pomóżcie mi jednak rozwiać ostatnie wątpliwości dotyczące wykonania tradycyjnej więźby. Czy w opisanym przeze mnie przypadku wskazanym/koniecznym byłoby deskowanie dachu przed położeniem dachówki płaskiej ceramicznej lub betonowej? czy też do zachowania sztywności i stabilności tej więźby wystarczyłyby solidne łaty 60x40? Czy mogę kryć dach dachówką od razu po wykonaniu więźby z mokrego drewna, czy należałoby odczekać 2-3 miesiące z jej położeniem? Pozdrawiam! robert Od końca nie trzeba czekać 2-3 mc zresztą to nic nie da. Aby drewno wyschło potrzebne są lata. Nie podałeś dokładnego opisu tylko takie gdybanie. W zasadzie im delikatniejsze krokwie (w płaszczyźnie dachu) tym trzeba je lepiej stężyć (gęsto łaty lub deskowanie) - w zasadzie nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na tak zadane pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts