kotpies 06.08.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam. Chcę budować domek w którym przebywałbym od piątku do niedzieli, o każdej porze roku. Mam tylko wątpliwości odnośnie zimy. W zimowy piątek rozgrzewanie murów z 2 st C do 25 st. C. A od niedzieli do piątku schładzanie murów. Czy to nie szkodzi na ściany i tynki? A jak rozwiązać sprawę minusowych temperatur. Czy woda w sanitariatach i rurach i instalacji grzewczej nie zamarznie. Wiem, że można ją spuiszczać, ale co tydzień spuszczać wodę do szamba, tyle litrów? Może zna ktoś jakieś ciekawe i niedrogie rozwiązanie.Latem, wiosną i jesienią nie byłoby problemu, ale zima (?)Czy znacie jakieś ciekawy projekt domku do 70 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 06.08.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Ja bym przede wszystkim zrobił dom w którym temeneratura nie zpadnie poniżej zera. Mój pomysł:-Dobrze ocieplony i uszczelniony szkieletowiec.-Jakiś grzejnik elektryczny ustawiony na funkcję antyzamrożeniową-Jakaś koza/kominek do grzania w trakcie przebywania Można by pomyśleć np nad jakimś podpiwniczeniem czy innym odbiornikiem ciepła z ziemi - prawopodobnie dogrzewanie by się nie właczało wtedy. Moze wymiennik ciepła w gruncie i jakiś obwód który by tą wodę przetłaczął przez grzejniki - pytanie czy byłyby w ogóle potrzebne. Przy tych pomysłach trzeba sie zastanowić nad ich opłacalnością. Pytanie jak się to ma zachowywać w razie zaniku zasilania - czy jest możliwośc dojechania w tygodniu i zapalenia. Tutaj przydałby się moduł do powiadamiania o awarii - system alarmowy z modułem gsm, w wersji zaawansowanej z monitoringiem temperatury wnętrza domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.08.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 W zimowy piątek rozgrzewanie murów z 2 st C do 25 st. C. A od niedzieli do piątku schładzanie murów. Czy to nie szkodzi na ściany i tynki? I tak co tydzień przez całą zimę? Zapomnij! Jedynym rozwiązaniem jest "jakiś tani sposób" na stałe podtrzymanie temp. w granicach 10*C, ale ja takiego nie znam. W sensie, że TANI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.08.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 No to może na elektroda.pl zajrzeć za słonecznym kolektorem powietrznym. Albo dla leniwych w oko wpadła mi już komercyjna oferta. Słońca ponoć coraz więce,j a koszt to tylko prąd dla wentylatora /rów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotpies 10.08.2015 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dzięki za pomysły. Od trzech lat, co weekend mieszkam w budynku częściowo z kamienia i drewna. Rozpalam w kominku i po dwóch/trzech godzinach (przy minus 20 st. C na zewnątrz) mam plus 25 st. C. w środku. Woda tylko raz zamarzła (kiedy na zewnątrz było minus 25 st.C) i to nic nie rozwaliło się za wyjątkim baterii prysznicowej w łazience (zapomniałem zostawić odkręcony kran). Rurki wytrzymują, sedes zalany do pełna też wytrzymuje (chociaż woda była zamarznięta) i ani razu nie pękł. W środku, zimą mam przeważnie plus 5/7 st.C. kiedy przyjeżdżam w piątek wieczorem. Domek nie jest super ocieplony (dwie ściany z kamienia otoczone ziemią do wysokości 2 metrów i dwie z drewna ocieplone watą. Chciałem postawić domek, który byłby większy i stąd moje pytania o ogrzewanie i ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotpies 10.08.2015 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dodatkowo domki rekreacyjne też wytrzymują całą zimę. Fakt, że nie są ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rob74 12.08.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Hello, stoję dokładnie przed takim samym wyzwaniem jak kotpies, też będę budował rekreacyjny ale całoroczny (kto wie może jak dzieciaki już będą "samosterowne" to się tam przeniosę). Mój dom będzie w opcji takiej jak proponuje rgal - drewniany szkieletor, ogrzewanie koza/kominek a na podtrzymanie temperatury grzejnik elektryczny lub klima z funkcją grzania, do tego jakiś prosty system regulacji temperatury w sposób zdalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts