Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hormann - które sprężyny

Recommended Posts

Cześć

Dostałem wycenę dla bram Hormanna (2x 250x210) i mam do wyboru 2 opcje:

- z prowadzeniem typu Z (sprężyny naciągowe) - 3500 zł brutto/sztukę z montażem (gorsze ocieplenie)

- z prowadzeniem typu N (sprężyny skrętne) - 4200 zł brutto/sztukę z montażem (lepsze ocieplenie)

Garaż jest w bryle domu, ale będzie termicznie odizolowany od reszty domu, więc ocieplenie w sumie nie jest takie ważne.

Czy opłaca się dopłacać te 700zł/sztukę za sprężyny N ?

mówią, że trwalsze są skrętne od rozciąganych i dobrze mówią

Kiedy w końcu zrozumiecie, że mając do wyboru jakieś dwie opcje, tańszą i droższą to skądś się to bierze? Chyba, że podchodzicie do tego, że chcą Was tylko skroić - ale wtedy lepiej odpuśćcie sobie budowę która i tak się nigdy "nie zwróci"

no fin, dałeś popalić ;)

Wymiana pękniętej sprężyny nawojowej to demontaż całości napędu

Niewdzięczna robota + dojazd

za 100 - 200 ?

Potraktujmy to jako efekt upału :)

Tobie chyba też upał doskwiera! Finlandia nigdzie nie pisał o wymianie sprężyn. Za to wystrzelił ze śmieszną ceną za sprężynę skrętną co wskazuje, że nigdy takiej nie kupował.

jak są skrętne bardziej wytrzymałe to biorę

nikt ważny - niestety, ale o ile nie nazywa się Kulczyk rozsądnie gospodarować $$$

Ja wychodzę z założenia, że słucham tego co mówią sprzedawcy/montażyści, etc i potem próbuję to zweryfikować. Bo sporo osób proponuje rzeczy, na których mają największą marżę/narzut na robociznę/etć.

Tobie chyba też upał doskwiera!....
Niestety, doskwiera i to tak, że już chyba nie myślę. Co nie zmienia fakty, że wybierając system napędowy wybrałbym na sprężynach skrętnych gdyż ich awaryjność jest znikoma (przynajmniej ja nie miałem takiej przyjemności by siadła czy pękła)

Tobie chyba też upał doskwiera! Finlandia nigdzie nie pisał o wymianie sprężyn. Za to wystrzelił ze śmieszną ceną za sprężynę skrętną co wskazuje, że nigdy takiej nie kupował.

U mojego dostawcy różnica w cenie bram ze sprężynami skrętnymi a naciągowymi to nie więcej niż 200zł. Przynajmniej mi zawsze tyle wychodzi, dlatego praktycznie zawsze montuję na skrętnych.

I tylko to miałem na myśli. A czy to realna różnica czy tylko marketing jednego producenta to nie wiem.

Qsek napisał też o lepszym ociepleniu, także to nie tylko w sprężynach tkwi różnica.

(przynajmniej ja nie miałem takiej przyjemności by siadła czy pękła)

Dużo szczęścia albo mało sprzedanych bram. Większość sprężyn jest obliczona na 10tys. cykli i zdarza się, ze nawet wcześniej potrafią pęknąć. Oczywiście nie bez znaczenia jest "środowisko" eksploatacji i konserwacja bramy.

Dużo szczęścia albo mało sprzedanych bram. Większość sprężyn jest obliczona na 10tys. cykli i zdarza się, ze nawet wcześniej potrafią pęknąć. Oczywiście nie bez znaczenia jest "środowisko" eksploatacji i konserwacja bramy.

Odwzajemniając złośliwość bym powiedział, że to zależy od producenta :p ale w tym zakresie pozostaje mi wierzyć - pewnie masz z nas tu najwięcej doświadczenia w bramach.

Tak czy inaczej - polecamy skrętne. Tylko ja bym za to nie dał 700zł więcej.

• 2 weeks później...