qosek 06.08.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 CześćDostałem wycenę dla bram Hormanna (2x 250x210) i mam do wyboru 2 opcje:- z prowadzeniem typu Z (sprężyny naciągowe) - 3500 zł brutto/sztukę z montażem (gorsze ocieplenie)- z prowadzeniem typu N (sprężyny skrętne) - 4200 zł brutto/sztukę z montażem (lepsze ocieplenie) Garaż jest w bryle domu, ale będzie termicznie odizolowany od reszty domu, więc ocieplenie w sumie nie jest takie ważne. Czy opłaca się dopłacać te 700zł/sztukę za sprężyny N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.08.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 A dom Ci się opłaca? Nie znam Hormana, ale roznica 700zl to nie tylko sprezyny. A co mówi sprzedawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 06.08.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 mówią, że trwalsze są skrętne od rozciąganych i dobrze mówiąKiedy w końcu zrozumiecie, że mając do wyboru jakieś dwie opcje, tańszą i droższą to skądś się to bierze? Chyba, że podchodzicie do tego, że chcą Was tylko skroić - ale wtedy lepiej odpuśćcie sobie budowę która i tak się nigdy "nie zwróci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.08.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 No ale sprezyny to jaki realny koszt? Sto? 200zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.08.2015 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 No ale sprezyny to jaki realny koszt? Sto? 200zl? Widać, że nigdy nie wymieniałeś pękniętych sprężyn Poza tym to także wał, bębny, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.08.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 no fin, dałeś popalić Wymiana pękniętej sprężyny nawojowej to demontaż całości napędu Niewdzięczna robota + dojazd za 100 - 200 ? Potraktujmy to jako efekt upału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.08.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 no fin, dałeś popalić Wymiana pękniętej sprężyny nawojowej to demontaż całości napędu Niewdzięczna robota + dojazd za 100 - 200 ? Potraktujmy to jako efekt upału Tobie chyba też upał doskwiera! Finlandia nigdzie nie pisał o wymianie sprężyn. Za to wystrzelił ze śmieszną ceną za sprężynę skrętną co wskazuje, że nigdy takiej nie kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 07.08.2015 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 jak są skrętne bardziej wytrzymałe to biorę nikt ważny - niestety, ale o ile nie nazywa się Kulczyk rozsądnie gospodarować $$$Ja wychodzę z założenia, że słucham tego co mówią sprzedawcy/montażyści, etc i potem próbuję to zweryfikować. Bo sporo osób proponuje rzeczy, na których mają największą marżę/narzut na robociznę/etć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.08.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Tobie chyba też upał doskwiera!....Niestety, doskwiera i to tak, że już chyba nie myślę. Co nie zmienia fakty, że wybierając system napędowy wybrałbym na sprężynach skrętnych gdyż ich awaryjność jest znikoma (przynajmniej ja nie miałem takiej przyjemności by siadła czy pękła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.08.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Tobie chyba też upał doskwiera! Finlandia nigdzie nie pisał o wymianie sprężyn. Za to wystrzelił ze śmieszną ceną za sprężynę skrętną co wskazuje, że nigdy takiej nie kupował. U mojego dostawcy różnica w cenie bram ze sprężynami skrętnymi a naciągowymi to nie więcej niż 200zł. Przynajmniej mi zawsze tyle wychodzi, dlatego praktycznie zawsze montuję na skrętnych. I tylko to miałem na myśli. A czy to realna różnica czy tylko marketing jednego producenta to nie wiem. Qsek napisał też o lepszym ociepleniu, także to nie tylko w sprężynach tkwi różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.08.2015 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (przynajmniej ja nie miałem takiej przyjemności by siadła czy pękła) Dużo szczęścia albo mało sprzedanych bram. Większość sprężyn jest obliczona na 10tys. cykli i zdarza się, ze nawet wcześniej potrafią pęknąć. Oczywiście nie bez znaczenia jest "środowisko" eksploatacji i konserwacja bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.08.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Nooooo tak, bramu nie są podstawą działalności aczkolwiek ileś się ich sprzedało kilka lat temu j odpukać, nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.08.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Dużo szczęścia albo mało sprzedanych bram. Większość sprężyn jest obliczona na 10tys. cykli i zdarza się, ze nawet wcześniej potrafią pęknąć. Oczywiście nie bez znaczenia jest "środowisko" eksploatacji i konserwacja bramy. Odwzajemniając złośliwość bym powiedział, że to zależy od producenta ale w tym zakresie pozostaje mi wierzyć - pewnie masz z nas tu najwięcej doświadczenia w bramach. Tak czy inaczej - polecamy skrętne. Tylko ja bym za to nie dał 700zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.08.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Odwzajemniając złośliwość Wcale nie miało być złośliwie Naciągowe sprężyny też już wymieniałem - w bramie uchylnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfgolf 13.08.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 jeżeli chodzi o same sprężyny to polecam naciągowe- znacznie trwalsze i świetnie się nadają do użytku domowego.Reszta różnic do rozważenie i zbilansowania zalet i wad przez inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.08.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 jeżeli chodzi o same sprężyny to polecam naciągowe- znacznie trwalsze i świetnie się nadają do użytku domowego. Reszta różnic do rozważenie i zbilansowania zalet i wad przez inwestora. Ciekawa obserwacja, na jakiej podstawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfgolf 25.08.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Tfu, tfu.... chodziło mi oczywiście o skrętne. Przy normalnym użytkowaniu powinny służyć bez problemów kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 25.08.2015 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 to by zamknac temat - za 2 tygodnie montuja mi brame ze sprezynami skretnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golfgolf 26.08.2015 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 można wiedzieć ile finalnie Cię to wyniesie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts