Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk siloksanowy?

Recommended Posts

Zaznajamiam się od dłuższego czasu tematem przewodnim tego działu, czyli tynkami.

W zasadzie można dojść do wniosku, że najlepiej dać tynk mineralny i pomalować farbą silikonową. lub położyc tynki silikonowy i to najlepiej Caparol (stosunek jakości do ceny).

Ale jest jeszcze najważniejszy element tych puzzli - wykonawca, który zrobi to dobrze i w rozsądnych pieniążkach.

I tu pojawia się mały problem, który mnie dotyka.

W moim przypadku ceny, które dostałem oscylowały w granicach 150 - 160 zł za m2 (20 cm dobrego grafitu i tynku silikonowego)

cholera trochę dużo ( mam jakieś 250 m2)

Przypadkiem, niedaleko mojej budowy zobaczyłem ładnie wyglądajacy domek. od słowa do słowa wziołęm namiary na firmę która to wykonała - telefon -spotkanie i okazało się, że pracują na trochę innych materiałach niż tak szeroko tu propagowane.

I właśnie dlatego mam kilka pytań i proszę o ich zwerifikowanie.

1 Zaproponowano mi tynk siloksanowy firmy Fast na którym pracują od wielu lat i którego stosunek jakości do ceny ma być bardzo optymalny.

ponadto jest to tynk , który w wyniku deszczu sam się czyści (tak jak silikonowe)

ile w tym prawdy?

2 zaproponowano mi strukturę kornika - wiem, że jest ona teraz mało popularna ( z uwagi na zabrudzenia) ale nie ukrywam, bardzo mi się podoba.

Czy po paru latach nadal tak będzie wyglądała? Jak to jest w praktyce?

Na moje pytania odnośnie wchodzenia brudu w te zakamarki odpowiedziano mi, że specjalizują się w tego rodzaju tynku. tzw wrzery robią bardzo płytkie, elewacja z uwagi na samoczyszczenie nie ulega zabrudzeniom.

Ponieważ firma jest z mojego miasta i głównie tutaj ma realizacje to ja oczywiście nie omieszkałem zwizytować kilka domków jednorodzinnych.

O ile elewacja u sąsiada za miedzy wygląda bardzo ładnie, to znaczy jest czyściutka, struktura kornika nie nosi śladów zabrudzeń (ma rok czasu)

to miałem wątpliwości jak to będzie wyglądało na elewacjach kilkuletnich.

I tutaj też się pozytywnie zaskoczyłem, ładnie i czysto

.

kolejna sprawa to przyklejanie styropianu

Hmm. metoda mieszana, albo bardzo mieszana.

klej w środku na placki a po obwodzie klejem w piance i kołki

Zazwyczaj spotykałem się (buszując po internecie ) klejeniem pianką lub tradycyjnie.

No i cena. 80zł zam2 plus cena styropianu (w zalezności jaki wybiorę)

Edytowane przez mmaarcin