mmaarcin 06.08.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Zaznajamiam się od dłuższego czasu tematem przewodnim tego działu, czyli tynkami.W zasadzie można dojść do wniosku, że najlepiej dać tynk mineralny i pomalować farbą silikonową. lub położyc tynki silikonowy i to najlepiej Caparol (stosunek jakości do ceny). Ale jest jeszcze najważniejszy element tych puzzli - wykonawca, który zrobi to dobrze i w rozsądnych pieniążkach. I tu pojawia się mały problem, który mnie dotyka.W moim przypadku ceny, które dostałem oscylowały w granicach 150 - 160 zł za m2 (20 cm dobrego grafitu i tynku silikonowego)cholera trochę dużo ( mam jakieś 250 m2) Przypadkiem, niedaleko mojej budowy zobaczyłem ładnie wyglądajacy domek. od słowa do słowa wziołęm namiary na firmę która to wykonała - telefon -spotkanie i okazało się, że pracują na trochę innych materiałach niż tak szeroko tu propagowane. I właśnie dlatego mam kilka pytań i proszę o ich zwerifikowanie. 1 Zaproponowano mi tynk siloksanowy firmy Fast na którym pracują od wielu lat i którego stosunek jakości do ceny ma być bardzo optymalny.ponadto jest to tynk , który w wyniku deszczu sam się czyści (tak jak silikonowe) ile w tym prawdy? 2 zaproponowano mi strukturę kornika - wiem, że jest ona teraz mało popularna ( z uwagi na zabrudzenia) ale nie ukrywam, bardzo mi się podoba. Czy po paru latach nadal tak będzie wyglądała? Jak to jest w praktyce? Na moje pytania odnośnie wchodzenia brudu w te zakamarki odpowiedziano mi, że specjalizują się w tego rodzaju tynku. tzw wrzery robią bardzo płytkie, elewacja z uwagi na samoczyszczenie nie ulega zabrudzeniom.Ponieważ firma jest z mojego miasta i głównie tutaj ma realizacje to ja oczywiście nie omieszkałem zwizytować kilka domków jednorodzinnych.O ile elewacja u sąsiada za miedzy wygląda bardzo ładnie, to znaczy jest czyściutka, struktura kornika nie nosi śladów zabrudzeń (ma rok czasu)to miałem wątpliwości jak to będzie wyglądało na elewacjach kilkuletnich.I tutaj też się pozytywnie zaskoczyłem, ładnie i czysto.kolejna sprawa to przyklejanie styropianuHmm. metoda mieszana, albo bardzo mieszana.klej w środku na placki a po obwodzie klejem w piance i kołkiZazwyczaj spotykałem się (buszując po internecie ) klejeniem pianką lub tradycyjnie. No i cena. 80zł zam2 plus cena styropianu (w zalezności jaki wybiorę) Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez mmaarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts