Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciany a normy budowlane

Recommended Posts

Witam

Kupiłem mieszkanie od dewelopera i mam problem z akustyką ścian. Wszystko słychać od sąsiada. Rozmowy nawet normalnym głosem

Sprawdziłem jak są zbudowane ściany i wyszło że z porothermu 11,5 cm. Do tego po centymetrze tynku i razem ścianki mają 14 cm

Oczywiście chodzi o ścianki między mieszkaniami (i te wewnętrzne też)

Pytanie jest czy to jest w normie? Czy można tak to wykonać?

Mieszkam parę miesięcy i już mam dość. Wiem, że gdyby rzeczywiście te ścianki nie były w normie to mógłbym reklamować mieszkanie i tak też chciałbym postąpić.

Dodatkowo zauważyłem, że murarze jak kładli bloczki to zaprawa był kładziona poziomo pomiędzy kolejnymi pięterkami bloczków, ale pionowo tej zaprawy już nie było..one są koło siebie na styk.

Proszę o opinię

DSC00090.jpg

DSC00096.jpg

DSC00097.jpg

Jak szybko sprawdziłem na stronie Rockwoola, wg normy PN-B- 02151-3:1999 tab. 2, izolacyjność akustyczna ścian pomiędzy mieszkaniami RA1 musi wynosić minimum 50 dB. Rozporządzenie o WT budynków powołuje się na tę normę, więc jest to bezwzględnie obowiązujące.

Wg prospektu Wienerbergera, Porotherm 11,5 P+W z obustronnnym tynkiem cementowo-wapiennym 1,5 cm ma 47 dB.

Jeżeli wszystko, co podałem jest całkiem poprawne, to chyba deweloper ma pecha i byłyby szanse wygrać sporo w sądzie.

Brak spoin pionowych jest poprawny w tej technologii murowania.

Niewykluczone, że jeszcze na to nakłada się jakaś fuszerka, że tak niesie dźwięk.

Niemniej już wg projektu, jeżeli jest nawet o 0,5 dB za mało, to jest to ewidentna wada i daje podstawy do roszczenia odszkodowania, naprawy (czyli wygłuszenia ściany dodatkową warstwą jeżeli jest na to miejsce), czy może nawet odstąpienia od umowy ale o to na pewno najtrudniej.

• 2 weeks później...

Jeszcze jedno pytanie...

Mam niewprawione drzwi i odkryłem dziwną dla mnie zależność :)

Jak przykładam ucho do ściany (punkt 1) to tak średnio słychać sąsiada

Natomiast jak przykładam ucho do krawędzi (punkt 2) to (sic!) słychać IDEALNIE wszystko, nawet jak sąsiad podciąga nosem

Oznaczone na zdjęciu poniżej

IMAG0988.jpg

Normalka - masz tam pustaka, więc dźwięki rozchodzą się po pustce powietrznej. Lepsze to, niż gdyby ściana miała puszczać w ten sposób dźwięk prostopadle do osi ściany, co się zdarza może w najcieńszych betonach, ale raczej nie w Porothermie - nawet jeśli jest nieprawidłowy, jak tu koledzy ustalli... Jak zamkniesz krawędź to sytuacja wróci do normy :)

Dzięki

To jeszcze jedno dodatkowe pytanie.

Będę wprawiał teraz drzwi. Wybrałem Polskone dźwiękoizolacyjne B, które są pełne w środku i producent zapewnia, że wsp izolacyjności to 37 dB. Ale mniejsza o parametry.

Tak się zastanawiam jak należy montować takie drzwi - co wcisnąć pomiędzy ościeżnicę a ścianę. Zwykłą piankę montażową? Czy są jakieś lepsze środki. Nie chciałbym wydać sporo kasy na lepsze drzwi, żeby je w jakiś głupi sposób "zepsuć"