kapanyop 09.08.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Witam. Mam zdaje się dosyć nietypowy problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania. Proszę mi wybaczyć ignorancję, ale jestem zupełnie zielony w temacie. Otóż firma remontująca mi mieszkanie wykonała wentylację w łazience z białych rur plastikowych 100mm. Całość jest zakończona w suficie łazienki elementem w rodzaju kolanka, które kończy się równo z płaszczyzną sufitu. Problem w tym, że nie mogę dopasować do tego żadnego wentylatora bo wszystkie mają taki sam przekrój jak element kończący i wentylator zwyczajnie nie wchodzi do środka. Wnioskuje z tego że powinno się kończyć rurą, a nie elementem. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Prucie sufitu i przebudowa całości niestety nie wchodzi już w grę. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.08.2015 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam. Mam zdaje się dosyć nietypowy problem, bo nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania. Proszę mi wybaczyć ignorancję, ale jestem zupełnie zielony w temacie. Otóż firma remontująca mi mieszkanie wykonała wentylację w łazience z białych rur plastikowych 100mm. Całość jest zakończona w suficie łazienki elementem w rodzaju kolanka, które kończy się równo z płaszczyzną sufitu. Problem w tym, że nie mogę dopasować do tego żadnego wentylatora bo wszystkie mają taki sam przekrój jak element kończący i wentylator zwyczajnie nie wchodzi do środka. Wnioskuje z tego że powinno się kończyć rurą, a nie elementem. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Prucie sufitu i przebudowa całości niestety nie wchodzi już w grę. Bardzo proszę o pomoc. !) rury, to nie wentylacja 2) nie można montować wentylatora w łazience, gdy reszta budynku ma wentylację naturalną, rodzina i Pan zaczniecie chorować. Taki wentylator powoduje cofkę z kanału zagrzybionego kanału w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.08.2015 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 ! 2) nie można montować wentylatora w łazience, gdy reszta budynku ma wentylację naturalną, rodzina i Pan zaczniecie chorować. Taki wentylator powoduje cofkę z kanału zagrzybionego kanału w kuchni Dlaczego, od wielu lat zarówno my, jak i liczni sąsiedzi w blokach mieli w małych łazienkach wentylator i jakoś nikt nie zauważył specjalnego wzrostu zachorowalności a łatwiej było opróżnić łazienkę z wilgoci po kąpieli. Widać było różnice przy pracującym wentylatorze i przy wyłączonym. Pisząc prosto przy włączonym wentylatorze para wodna osadzona na lustrze szybciej zanikała ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.08.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Dlaczego, od wielu lat zarówno my, jak i liczni sąsiedzi w blokach mieli w małych łazienkach wentylator i jakoś nikt nie zauważył specjalnego wzrostu zachorowalności a łatwiej było opróżnić łazienkę z wilgoci po kąpieli. Widać było różnice przy pracującym wentylatorze i przy wyłączonym. Pisząc prosto przy włączonym wentylatorze para wodna osadzona na lustrze szybciej zanikała ??? To Pan poczyta o alergiach nabytych i co powodują zarodniki grzybów strzępkowych. . Jak nie było wentylatorów wywiewnych i były nieszczelne okna, nie istniały też alergie nabyte. Z badań opublikowanych w "Problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce" Mieszkanie stan zastany zarodniki grzybów strzępkowych w powietrzu - 10-20 jtk/m2 ( Polska norma za skażenie uznaje 100jtk/m2) Po włączeniu okapu - 600 jtk/m3 (cofka w łazience) Po włączeniu wentylatora w łazience ponad 1500 jtk/m3 (aparatura mierzy do 1500) cofka z okapu kuchennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts