Free 05.07.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Czy ktoś z szanownych kolegów może polecić dobrego producenta kotłow miałowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 05.07.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Słyszałem, że ponoć dobry jest PLESZEW i pracuję do 12h od zasypania miałem. Ale jest to info z tzw. "drugiej ręki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Free 05.07.2004 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 a jakaś konkretna fima? jest ich tam od cudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 06.07.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 No właśnie tego nie wiem - po prostu nie mam już kontaktu z tym człowiekiem.Wiem tylko że ten kocioł miał około 18~22kW i automatykę, gdzie uzytkownik ustalał temperaturę wody w instalcji, a wentylator nadmuchowy w kotle pomagał ją utrzymać. Widziałem tą automatykę zamontowaną na kotle "Hajnówka" (na drewno) i efekt wg mnie był naprawdę dobry - pozwoliła ona na uzyskanie możliwie płaskiej sinusoidy mocy kotła, która cechuje kotły na paliwo stałe.To by było na tyle - sam się zastanawiam nad kotłem na paliwo stałe, tylko tyle, że na drewno, trociny itd. Myślę właśnie o "Hajnówce" - moich dwóch kuzynów je uzytkuje od dwóch sezonów i są OK. Mam zamiar taki kocioł z automatyką podpiąć przez wymiennk ciepła do mojej obecnej instalacji (Junkers, miedź, Purmo).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka1 06.07.2004 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 kotły typu hajnówka są kotłami górnego spalania radzę się zastanowić przed takim zakupem pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka1 06.07.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 kotły pleszewskie są dobrumi kotłami na miał,wszystlie są podobnej konstrukcji.Tylko trzeba się zastanowić czy naprawdę chcemy palić miałem .Technika obsługi takiego pieca jest jest delikatnie mówiąc upierdliwa. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 06.07.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Malutka. Te posty to chyba tata za Ciebie pisze . W kotle z górnym spalaniem trudno jest palić miałem, chyba że jest to kocioł specjalnie do tego przystosowany, jak z pleszewa niektóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.07.2004 03:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Pleszew to całe zagłębie. Mój kolega produkuje takie kotły. Tel.604273856,PPHU "SIMAR" http://www.simar ciom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 07.07.2004 03:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Ocztwiście http://www.simar.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 07.07.2004 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Czy ktoś z szanownych kolegów może polecić dobrego producenta kotłow miałowych ? ja mam mialowy z pleszewa i jestem bardzo zadowolony wlascicie przyjechal do mnie do domu pomierzyl i zrobil na zamowienie bez doplat. jak bede w domu to zapisze nr telefonu i podam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka1 07.07.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 opisz proszę jak się w nim pali, chodzi mi o komfort jego obsługi. dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.07.2004 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 opisz proszę jak się w nim pali, chodzi mi o komfort jego obsługi. dzięki. komfort hmm raz na dobe wrzucam 50 kg mialu i wybieram popiol (przy mrozie -20"C dwa razy na dobe) robota brudna za to potem nie zgladasz do pieca wszystko robi sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Free 08.07.2004 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 napisz proszę jeszcze jakie zuzycie miału ? ( przy jakim metrażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 08.07.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam A ja polecam Ci swój piecyk- PROTECH KARO. Producent : protech z okoloc Wadowic. Piec na miał z zasobnikiem i podajnikiem ( szufladowym??)+ wentylator Mam do ogrzania 300m2 , w zeszłym sezonie spaliłem ok.7,5 tony miału po 252złocisze. temp. w pomieszczeniach ok.21st.C .Piec ma 25 kW Zalety: - dobra automatyka : mogę ustawić temp. od 35 do 80 st.C - zasypuje podajnik średnio co 5 dni ( zależy od temp. zew. i wiatru - mam duże okna ) - popiół wybieram co ok. 10-12 dni ( zależy od jakości miału - raz kupiłem syf , w kórym było więcej skały niż węgla ) - zrobiłem instalację zamkniętą - piec automatycznie wyłancza się po przekroczeniu temp. 80 st.C - można zaprogramować mniejszą. Porcja miału , która jest wpychana na palnik to mniej więcej format karki A4 grubości 3-4cm ( UWAGA wg naszych przepisów jest to nielegalne - tylko na własną odpowiedzialność ) Wady : - brud : to nie gaz , brudzi się przy załadunku miału, przy wybieraniu popiołu - musisz mieć wygodną kotłownie - hałasuje wentylator oraz podajnik - najlepiej aby kotłownia była oddalona od sypialni - ideal to osobny budynek gospodarczy - nie warto palić byle czym - ja kupuję odsiewkę węgla ( taki lepszy miał , na sładzie opału są takie duuuże sita - właścicel kupuje węgiel niesort. w kopalni , a na miejscu sortuje ) po 252zł bdb się spala , dobra kaloryczność mało popiołu - miał musi być suchy - inaczej na podajniku pojawia się rdza, która go blokuje. W kotłach pleszewskich miał powinien być wilgotny. - pomieszczenie do składowania miału Generalnie jestem zadowolony z użytkowania , ale miałem świadomość wad i zalet tego rozwiązania. piecyk używam od 3 sezonów Zastanawiałem się nad piecem retorowym na ekogroszek . Za piecem na miał przemawiały 2 rzeczy : 1. Cena - był o 2 tysiaki tańszy( 4 200zł) 2. Dostępność i wysokie wymagania co do jakości ekogroszku. W swoim piecu mogę palić również eogroszkiem ( mniej brudu i zdecydowanie mniej popiołu - kupiłem na próbę 1t ekogroszku - popiołu z tego było max. 2 taczki ) W piecach retorowych miał odpada. Szwagier ma piec pleszewski i w porównani do mojego ma jedna zaletę ( a może wadę ) może palic byle czm : śmieci , odpady, itp . Zasypywać musi od pół doby do 3. Zależy od temp. ps. znalazłem stronę producenta http://www.protech-wkg.pl i jestem w szoku - cena 6 960,00 zł za 25kw. Cięzkie czasy dla budujących . Ciekawe ile koszują piece na ekogroszek, kiedyś była różnica 2 tysiaków. Musisz sobie policzyć co się bardziej opłaca , w moim rejonie odsiewka kosztuje 252zł , ekogroszek 330zł. W tym piecu spalanie obu było porównywale - mimo że groszek miał większą kaloryczność Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 08.07.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Wejdz na stronę http://www.hef.com.pl . Niestety ceny tych kotłó też poszły w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
400 08.07.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Wejdz na stronę http://www.hef.com.pl . Niestety ceny tych kotłó też poszły w górę Jeżeli uważasz, że te kotły są drogie, to co mówić o cenach Atmosów, Vigasów, Orlenów, Wernerów itp.? Przecież te kotły są z podajnikiem, automatyką. A wymienione wyżej? Uważam, że hefy to tanizna w porównaniu z w/w. To samo myślę o kotłach wymienionych w poście wyżej tj poście Alnary o protehach. Taniocha w porównaniu do Atmosów itd........ Czy może mi ktoś powiedzieć, co takiego właśnie jest w tych Atmosach i podobnych, że są takie drogie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnara 08.07.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Stwierdzam tylko fakty. Te kotły ( jak chyba wszystkie ) podrożały. Po zakupie swojego nie byłem na bieżąco i się dzisiaj zdziwiłem. Zresztą kocioł protech zdrożał jeszcze bardziej z 4200 na 6960 - prawie 3 tysiaki!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malutka1 08.07.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 przy drewnie jest większy komfort obsługi,a ceny drewna są cenami najbardziej stabilnymi na rynku paliw . pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 08.07.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Ceny były stabilne. W moim rejonie wzrosły o około 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 08.07.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Obawiam się, że Jeżyk ma rację. Zmiany następują szybciej niż ktokolwiek mógł przewidzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts