Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec mia?owy

Recommended Posts

No właśnie tego nie wiem - po prostu nie mam już kontaktu z tym człowiekiem.

Wiem tylko że ten kocioł miał około 18~22kW i automatykę, gdzie uzytkownik ustalał temperaturę wody w instalcji, a wentylator nadmuchowy w kotle pomagał ją utrzymać. Widziałem tą automatykę zamontowaną na kotle "Hajnówka" (na drewno) i efekt wg mnie był naprawdę dobry - pozwoliła ona na uzyskanie możliwie płaskiej sinusoidy mocy kotła, która cechuje kotły na paliwo stałe.

To by było na tyle - sam się zastanawiam nad kotłem na paliwo stałe, tylko tyle, że na drewno, trociny itd. Myślę właśnie o "Hajnówce" - moich dwóch kuzynów je uzytkuje od dwóch sezonów i są OK. Mam zamiar taki kocioł z automatyką podpiąć przez wymiennk ciepła do mojej obecnej instalacji (Junkers, miedź, Purmo).

Pozdrawiam

Witam

A ja polecam Ci swój piecyk- PROTECH KARO. Producent : protech z okoloc Wadowic.

Piec na miał z zasobnikiem i podajnikiem ( szufladowym??)+ wentylator

Mam do ogrzania 300m2 , w zeszłym sezonie spaliłem ok.7,5 tony miału po 252złocisze. temp. w pomieszczeniach ok.21st.C

.Piec ma 25 kW

Zalety:

- dobra automatyka : mogę ustawić temp. od 35 do 80 st.C

- zasypuje podajnik średnio co 5 dni ( zależy od temp. zew. i wiatru - mam duże okna )

- popiół wybieram co ok. 10-12 dni ( zależy od jakości miału - raz kupiłem syf , w kórym było więcej skały niż węgla )

- zrobiłem instalację zamkniętą - piec automatycznie wyłancza się po przekroczeniu temp. 80 st.C - można zaprogramować mniejszą. Porcja miału , która jest wpychana na palnik to mniej więcej format karki A4 grubości 3-4cm ( UWAGA wg naszych przepisów jest to nielegalne - tylko na własną odpowiedzialność )

Wady :

- brud : to nie gaz , brudzi się przy załadunku miału, przy wybieraniu popiołu - musisz mieć wygodną kotłownie

- hałasuje wentylator oraz podajnik - najlepiej aby kotłownia była oddalona od sypialni - ideal to osobny budynek gospodarczy

- nie warto palić byle czym - ja kupuję odsiewkę węgla ( taki lepszy miał , na sładzie opału są takie duuuże sita - właścicel kupuje węgiel niesort. w kopalni , a na miejscu sortuje ) po 252zł bdb się spala , dobra kaloryczność mało popiołu

- miał musi być suchy - inaczej na podajniku pojawia się rdza, która go blokuje. W kotłach pleszewskich miał powinien być wilgotny.

- pomieszczenie do składowania miału

Generalnie jestem zadowolony z użytkowania , ale miałem świadomość wad i zalet tego rozwiązania. piecyk używam od 3 sezonów

Zastanawiałem się nad piecem retorowym na ekogroszek . Za piecem na miał przemawiały 2 rzeczy :

1. Cena - był o 2 tysiaki tańszy( 4 200zł)

2. Dostępność i wysokie wymagania co do jakości ekogroszku.

W swoim piecu mogę palić również eogroszkiem ( mniej brudu i zdecydowanie mniej popiołu - kupiłem na próbę 1t ekogroszku - popiołu z tego było max. 2 taczki ) W piecach retorowych miał odpada.

Szwagier ma piec pleszewski i w porównani do mojego ma jedna zaletę ( a może wadę ) może palic byle czm : śmieci , odpady, itp .

Zasypywać musi od pół doby do 3. Zależy od temp.

ps.

znalazłem stronę producenta http://www.protech-wkg.pl i jestem w szoku - cena 6 960,00 zł za 25kw. Cięzkie czasy dla budujących :cry: . Ciekawe ile koszują piece na ekogroszek, kiedyś była różnica 2 tysiaków.

Musisz sobie policzyć co się bardziej opłaca , w moim rejonie odsiewka kosztuje 252zł , ekogroszek 330zł. W tym piecu spalanie obu było porównywale - mimo że groszek miał większą kaloryczność

Pozdrawiam

Wejdz na stronę http://www.hef.com.pl . Niestety ceny tych kotłó też poszły w górę :cry:

Jeżeli uważasz, że te kotły są drogie, to co mówić o cenach Atmosów, Vigasów, Orlenów, Wernerów itp.? Przecież te kotły są z podajnikiem, automatyką. A wymienione wyżej? Uważam, że hefy to tanizna w porównaniu z w/w. To samo myślę o kotłach wymienionych w poście wyżej tj poście Alnary o protehach. Taniocha w porównaniu do Atmosów itd........

Czy może mi ktoś powiedzieć, co takiego właśnie jest w tych Atmosach i podobnych, że są takie drogie ?