Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własna studnia, dobór hydroforu

divanni

Recommended Posts

Witam, planuję zbudować własne ujęcie wody z studni . Mam jedynie problem z doborem pompy / hydroforu.

Studnia będzie znajdować się ok 120m od domu. Teren ukształtowany jest jak na grafice poniżej.

wykres hydro.jpg

Moje pytanie, czy muszę zakupić pompę która będzie miała parametr wysokości podnoszenia powyżej 127m ? ( odległość od studni + wysokość ostatniego punktu poboru wody ) czy nie koniecznie, jeśli nie to jaka pompa wystarczy dla 4 os rodziny ?

Wedle wykresu punkt w którym będzie hydrofor jest niżej niż studnia to woda powinna sama dopływać bez większej filozofi do hydroforu , dobrze myślę ?

Moje pytanie, czy muszę zakupić pompę która będzie miała parametr wysokości podnoszenia powyżej 127m ? ( odległość od studni + wysokość ostatniego punktu poboru wody ) czy nie koniecznie, ?

Nie.

Na 120 m długości rury będziesz miał kilka cm strat hydraulicznych.

Duże firmy pompowe udostępniają darmowe kalkulatory połączone z katalogiem dobory pomp - np. WebCaps firmy Grundfos - moim zdaniem dość intuicyjny.

Wedle wykresu punkt w którym będzie hydrofor jest niżej niż studnia to woda powinna sama dopływać bez większej filozofi do hydroforu , dobrze myślę ?

Teoretycznie tak, tylko czy prędkość przepływu będzie wystarczająca?

Poza tym każdy większy bąbel powietrza zakłóci ten przepływ.

Dzięki poszukam sobie takiego kalkulatora

Teoretycznie tak, tylko czy prędkość przepływu będzie wystarczająca?

Poza tym każdy większy bąbel powietrza zakłóci ten przepływ.

Właśnie w starym ujęciu mamy ten problem, że woda musi pójść trochę w górę i notorycznie instalacja się zapowietrza, i mamy 1/2 nominalnego ciśnienia.

W nowym ujęciu nie powinno brakować wody więc i pęcherzyków powietrza nie powinno być zbyt wiele. A czy prędkość będzie wystarczająca, to też ciężko mi określić bo musiał bym znać wartości ciśnień na początku i końcu co dopiero poznam po zbudowaniu instalacji ;)

To teraz nasuwa się kolejne pytanie. Jak pozbyć się powietrza z takiej rury, nie znając najwyższego punktu w którym można było by zamontować odpowietrznik ?