kamil2k3 09.08.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Witam, w końcu udało się ruszyć z pozwoleniem i sprzętem na jutro udało mi się ugadać koparkę i teraz pytanie jak głęboko odkryć ziemię pod budynek.Fundamenty mam mieć posadowione (dół ławy) na głębokości 1,2 m koparką chcę wykopać na 80cm reszta ręcznie. Pytanie ile odkryć poza obrysem fundamentu wiem że do gruntu rodzimego jest tam glina, ale czy jak na 40cm pojawi się glina to już wystarczy czy na wszelki wypadek wkopać się trochę głębiej jeśli tak to ile ? Fundament to prosty prostokąt po obwodzie budynku budynek parterowy lekki bo na BK będzie i posadzka na gruncie dlatego zastanawiam się ile wybrać aby w przyszłości nic się nie zapadało oczywiście zasypywanie będzie warstwowo piachem z ubiciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 10.08.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Zaleca się ostatnią warstwę wykopać ręcznie w celu uniknięcia wzruszenia tej warstwy. Chodzi o to, żeby ławy spoczywały na rodzimym, niewzruszonym gruncie. Myślę, że głębokość na jedną łopatę (20 cm) wystarczy. Trochę nie rozumiem drugiego pytania, czy chodzi o to, żeby na bokach wykopać głębiej niż co? ławy? Chyba, że robisz odwodnienie? Po bokach należy zapewnić dostęp do ściany fundamentowej, żeby ją ocieplić i zasypać piaskiem. Generalnie poniżej dołu ławy nic nie kopać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.08.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Powodzenia wykopania nawet 10cm w nieuplastyczninej glinie;) Chyba nigdy nie kopałeś w twardej glinie. W glinie tylko koparka - ręcznie to można sobie gdzie indziej kopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 10.08.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Powodzenia wykopania nawet 10cm w nieuplastyczninej glinie;) Chyba nigdy nie kopałeś w twardej glinie. W glinie tylko koparka - ręcznie to można sobie gdzie indziej kopać U mnie koparka zebrała humus, a na ławy kopałem w glinie i nie 10 cm ale ok 50, Czasami lepiej pomęczyć się i kopać w twardej glinie niż w obsypującym się piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.08.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 U mnie koparka zebrała humus, a na ławy kopałem w glinie i nie 10 cm ale ok 50, Czasami lepiej pomęczyć się i kopać w twardej glinie niż w obsypującym się piasku. u mnie kopali całe łąwy recznie w glinie. 180mb ławy we czterech podajze 3 dni im zajeło. koparka tylko zdjety humus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 10.08.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Że co ?Mi koparka w przeciągu 3h wyciągnęła z 200m2 ziemi (głębokość wykopu to ponad 1,5m)Szybko, sprawnie.Ponowne zasypywanie i ubijanie to dzień (cały .... ) I nie daj się wrobić w kopanie "rowów" i lanie tam betonu bez szalowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.08.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 I nie daj się wrobić w kopanie "rowów" i lanie tam betonu bez szalowania ... Oczywiście że można wlewać beton w wykop ziemny bez szalowania, wszystko zależy od stanu wykopu. Jak się nie osypuje to po co jest szalowanie? Żeby ława ładnie wyglądała? Oczywiście warto wyłożyć wykop folią, żeby woda z zaczynu nie wchłaniała się do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 11.08.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) A gdzie masz kolego wtedy ławę? Pewnie tam gdzie być powinna. ... lejesz blok betonu bez "odsadzek" na dole. jakich odsadzek, przecież lejesz ławę np. masz w projekcie 40x60 ławę i taką lejesz, a o jakch "odsadzkach" piszesz.... ???? Tak się nie robi. Nie rozumię czego się nie robi. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 11.08.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Też uważam, że wylewanie w dziurze bez szalowania to nieporozumienie. Jeśli się chce to ładnie zabezpieczyć przed wilgocią czy obłożyć izolacją, to beton powinien być gładki, a nie z piachem i dziurami.Co do głębokości kopania, wszystko zależy od koparkowego. Jeśli się zna na rzeczy, zrobi to z dokładnością 10 cm, byle miał dryg i sensowną łyżkę. Ja bym się zapytał gościa i wtedy zadecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 11.08.2015 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Kopałem już następnego dnia zanim ktoś odpisał ale dzięki za zainteresowanie co do ław to jak jest glina i się nie obsypuje to pewnie bym się skusił na bez szalowania w niczym to nie przeszkadza, że powierzchnia ławy będzie trochę nie równa bo i niby w czym miało by to przeszkadzać ? Ale po wykopie okazało się, że większość podłoża to piasek a glina jest tylko w kilku miejscach co mnie cieszy i będzie robiony normalny szalunek bo w obsypującym się piachu faktycznie za zbroić i zalać ławę było by ciężko.U siebie w końcu zrobiłem tak że humus został zerwany na jakieś 40 cm po całej powierzchni plus wykopał mi na 80 rowy do postawienia ściany fundamentowej ostatnie 20-30 cm będziemy kopać ręcznie na ławy tak aby nie wzruszyć rodzimego gruntu potem szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.08.2015 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Też uważam, że wylewanie w dziurze bez szalowania to nieporozumienie. Jeśli się chce to ładnie zabezpieczyć przed wilgocią czy obłożyć izolacją, to beton powinien być gładki, a nie z piachem i dziurami. . Wylewać ławy bezpośrednio w gruncie można i tak się nagminnie robi. Oczywiście grunt musi być spoisty. Potem izoluje się górę ławy i na niej muruje ściankę fundamentową. Rzadko ławy izoluje się po bokach, chyba że buduje się w jakichś trudnych warunkach poniżej zwierciadła wody gruntowej ? Nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 12.08.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Zacznę od tego że jeszcze nigdy nie widziałem na budowie bloku betonowego szerokości 60cm wylanego zamiast ławy fundamentowej, może u kolegi się tak robi, proszę mnie zaprosić, chętnie przyjadę żeby zobaczyć ten okaz inżynierii.... Proszę oto "okazy" inżynierii w 2 wersjach wykonania: kolego weź w rękę pierwszy lepszy projekt budynku posadowionego na fundamentach, popatrz, jeśli czegoś nie rozumiesz niech ktoś ci wytłumaczy i dopiero coś mądrego napisz Też uważam, że wylewanie w dziurze bez szalowania to nieporozumienie. Jeśli się chce to ładnie zabezpieczyć przed wilgocią czy obłożyć izolacją, to beton powinien być gładki, a nie z piachem i dziurami. . A po co izolować ławę fundamentową przed wilgocią, ile stron zaizolujesz, max 3, dół i tak nie będzie zaizolowany. Można dać folię na dno, ale taki sam efekt to w wykopie folia na dnie i bokach ( i tak duże ryzyko jej uszkodzenia - więc nie trzeba tego traktować jako izolacja). Dopiero pomiędzy ławą a ścianami fundamentowymi robisz izolację poziomą i izolujesz ściany aby nie podciągały wilgoci. Zatem ława może być wylana w gruncie jeśli jest na tyle spoisty, że nie obsypuje się i jest dobrze zrobiony wykop, natomiast jeśli warunki nie pozwalają na zrobienie ławy w wykopie robi się szalunek i w to się zalewa. Jeśli ktoś chce dawać izolację przeciwwilgociową ławy, proszę bardzo, kto zabroni, ale i tak to nic nie daje.... może tylko satysfakcję, że niby dobrze zrobione, ważniejsza jest dobrze zrobiona izolacja pozioma na ławie, później izolacja ściany i już izolacja pozioma na ścianie fundamentowej, jeśli to źle zrobisz to nic nie pomoże że dodatkowo masz pomalowaną ławę fundamentową. Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.08.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Zacznę od tego że jeszcze nigdy nie widziałem na budowie bloku betonowego szerokości 60cm wylanego zamiast ławy fundamentowej, może u kolegi się tak robi, proszę mnie zaprosić, chętnie przyjadę żeby zobaczyć ten okaz inżynierii. . Kolega mało widać widział moja ława była właśnie "blokiem fundamentowym" o szerokości 60 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.08.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Coś mnie tu plagiatem pachnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 12.08.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, może to przez upał, ale na opak zrozumiałem wpis "I nie daj się wrobić w kopanie "rowów" i lanie tam betonu bez szalowania ..." chodziło mi o fundament lany razem ze ścianą fundamentową, czasem widywany na budowach. Wyraźnie to wpisałem w mojej odpowiedzi. Co do izolacji ław itp. zgadzam się z wpisem. Tak w gruntach zwięzłych nie ma sensu robić szalunku pod ławę. Jeżeli ktoś chce się odnieść do mojego wpisu z laniem betonu w dziurę, czytaj ściana razem z fundamentem, bardzo proszę. Zgryźliwości na tematy oczywiste nie skomentuję, może tak na zaczepkę, kolego sylwekr masz w jednym rysunku 5 prętów dołem w ławie tak dla sprawdzenia wiedzy kolegi po co tyle? szybko proszę o odpowiedź. pozdrawiam. Przeczytaj dokładnie to co napisałeś, może wydaje ci się co innego bo mylisz pojęcia. Wkleiłem w końcu pierwsze lepsze znalezione w necie zdjęcia, abyś w końcu głupot nie pisał, bo jak napisałeś nie widziałeś nigdy w życiu ławy fundamentowej 60x40. Ja taką chociażby widziałem u siebie bo taką robiłem. P.S. prętów na wklejonym zdjęciu dołem jest 6 a nie 5, czyżby upał też na liczenie zadziałał. A wzywania do "szybkich" odpowiedzi to były w szkole, do której już dawno nie chodzę Nie ciągnijmy tematu bo nie ma sensu, zagmatwałeś, pokręciłeś, może wiesz co i jak, ale niewłaściwie to opisałeś..... Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.08.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 1) Ławy powyżej 100 cm zbroi się poprzecznie, a te 6 prętów to zbrojenie rozdzielcze. Wg mnie rozdzielcze są 4 pręty a dwa są nośne z wieńca. A co jak ściana ma 60cm grubości, Ławę 110 należny zbroić poprzecznie z automatu? Albo ściana ma 40cm a wys ławy to 60 x110 cm - potrzebne to zbrojenie ? Wg mnie nie. Wiec zapis że ławy pow 100cm zbroi się poprzecznie troszkę uproszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 12.08.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) dowodzi że wiesz kolego tyle ile widzisz na budowie. Dokładnie, o budowaniu staram się tyle wiedzieć ile potrzebuję, nie jestem budowlańcem i nie zamierzam nim być. NIE WIESZ KOLEGO CZYM SIĘ ZAJMUJĘ WIĘC NIE PISZ MI ŻE NIE MAM WIEDZY, jeżeli jesteś budowlańcem podaj adres obecnej budowy i przyjadę i wytknę ci przynajmniej 10 błędów. Możemy też podyskutować o betonie stali geotechnice, o czym chcesz- związanym z budownictwem. Może chcesz mnie odwiedzić w pracy, zapraszam- firma Prozap. . Jeśli jesteś taki spec to głupot nie wypisuj, bo tylko kompromitujesz siebie.A chętnie zawsze odwiedzę kogoś kto mnie coś nauczy.... ale Tobie mimo wszystko dziękuję. Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 13.08.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ... no tak chyba kolega thomas1 wytrzeźwiał i pousuwał kompromitujące siebie wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1 13.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ... no tak chyba kolega thomas1 wytrzeźwiał i pousuwał kompromitujące siebie wpisy Nie kolego, doszedłem do wniosku że nie ma sensu się udzielać, po co brać na siebie zajadłość, mam dość. Nie mam czasu na pisanie na forum, zemściło się to tak jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts