Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogenki w praktyce

Recommended Posts

Mam prośbe pytanie do posiadaczy instalacji oświetleniowej na halogenkach. Jakie macie uwagi związane z ich rozmieszczeniem i eksploatacją. W najbliższym tygodniu będe wykonywał sufity podwieszane w kilku pomieszczeniach i chciałbym się dowiedzieć od szanownych forumowiczów czy sie kierowali przy:

1. rozmieszczeniu halogenów

2. ich ilości na m2 pomieszczenia

3. mocy halogenów - czy 35 W czy 40 czy moze 50 ???

4. innych aspektach techniczno-estetycznych

Wszelkie uwagi BARDZO MILE widziane.

a) Mam np. salon 5x6,5 i nie wiem ile umieścic tam halogenów. Kolor scian bedzie ciepły, pastelowy, pokój słoneczny z dużymi przeszkleniami od południa oraz conajmniej dwoma kinkietami.

b) Kuchnia o wymiarach 3,4 na 3,7 biała podłoga, orzechowe meble problem ten sam.

To samo z sypialnią (15 m2) i pokojem dziecka (12 m2).

Z góry dziekuję za wszystkie uwagi.

Halogeny w suficie nie oświetlają calego pomieszczenia,tylko akcentują pewne miejsca.Chyba,że umieścisz je b.gęsto.Tu lepiej sprawdzają się lampy z halogenami i transformatorem,ze względu na możliwość regulacji.Halogeny w suficie są OK jako dodatkowe oświetlenie robiące nastrój.Sprawdziłam to na sobie.bea3

No i trzeba pamiętać, że do czytania najlepsze natualne, a potem żarowe.

Mam w dużym pokoju 6x4 centralnie lampę z halogenkami, które mogę sobie obracać (prawie dowolnie).

Ronin jak nie wiesz jak zaaranżujesz ssobie pomieszczenie to może spróbój w ten sposób.

Ja sobie doświetlam stół, witrynę w dużym pokoju, obraz na ścianie (reprodukcję z Ikei) :lol: , oraz kanapkę, a przy kanapie mam stojącą lampę do czytania z żarówą.

Jak powywalasz otwory w suficie, to musisz uważać na odprowadzenie ciepła i usztywniasz sobie rozkłąd mebli, a Kobieta zmienną jest :roll: .

Wielkie dzięki za wszystkie cenne uwagi. Przyznam szczerze, ze nie spodziewałem się takich problemów z halogenkami. Nie mam zamiaru nic uszczelniać wełna mineralną. Wręcz dzisiaj z ekipa montujaca sufit podwieszany rozmawiałem na temat wentylacji przestrzeni miedzysufitowej. Twierdza oni, ze nie ma takiej konieczności, od sufitu podwieszanego do terivy bedzie min. 11 cm, a wentylacje zapewnia ... przestrzenie między oprawą halogenów i sufitem (???)

Jestem zdecydowany na instalację halogenów na 200 V, bo

1. nie trzeba transformatorków

2. nie grzeja się się tak mocno jak na 12V/24V

3. cena jest już bardzo podbna

Po Waszych wypowiedziach muszę bardzo poważnie się zastanowić nad salonem, gabinetem, łazienką i pokojem dziecinnym, gdzie halogeny miały byc praktycznie jedynym oświetleniem. Czy ma ktoś TAK i czy jest (nie)zadowlony ??

Na stronie IKEA jest ciekawa prezentacja dotycząca oświetlenia pomieszczeń, gdzie faktycznie np. do kuchni proponuje sie światłozarowe a nie halogeny.

Trzeba tez zapewnić przewietrzanie przestrzeni nad sufitem podwieszonym. Nie izolować opraw wełną, bo się będzie wszystko topić pod wpływem temperatury.

sebastian

istnieje przeciez wiele opraw natynkowych. nie ma wiec przeszkod a jedynie trzeba pamietac o wysokiej tempraturze wokol opraw.

Poza tym mowicie ze halogeny sluza jedynie do oswietlenia punktowego. nieprawda. Sporo zalezy od odblysnika (lustra) halogenu, poza tym roznorodnosc opraw umozliwia dowolne prawie rozpraszanie swiatla.

ronin, tylko nie zakłądaj sobie halogenów na 230V!!!!!!!!!!! Ja to mam od czterech lat w kuchni i ......... dziś juz na taki krok sie nie zdecyduję. Mają 2 wady:

1) droższe średnio o jakieś 300% od tych na 12V,

2) szczelają (czyt. przepalają się) jak wariaty.

W mojej kuchni wymieniłam już wszystkie co najmniej 1 raz :(.

Polecam tylko i wyłącznie te na 12V. A trafo to dziś jest bardzo tanie.

Zaraz, zaraz chyba masz deczko nieaktualne dane. W sklepie elektronicznym halogeny na 230 V są za 4,8 PLN na 12V za 3,6 PLN. Różnica ta TYLKO 25%. Firma Brilux (czy coś takiego) W przypadku Philipsa różnica cenowa jest podobno większa, ale procentowo mniej więcej ta sama.

Wymiana RAZ na 4 lata to dużo ??? Zachwycony byłbym takim wynikiem.

Nie wim skąd masz takie ceny. Ja nie dalej jak w zeszłym tygodniu kupowałam halogeny 50 WAT, kąt padania chyba 55 stopni i płaciłam 9,90PLN. Powiedz gdzie kupiłeś taniej niz za 9,00PLN halogena na 230V.

Ceny 12V oscylują wokół 3,00PLN za sztukę, a tych na 230V jak podałam wyżej. A i to nie żadnych Philipsów, bo te i OSRAMy to widziałam za 15,00PLN za sztukę.

Jeżeli chodzi o wymiane raz na 4 lata - to bardzo dużo - bo to nie raz tylko prawie już 2 razy. A mój brat ma tez w kuchni juz 5 lat tyle że na 12V i jeszcze żadna mu nie padła.

Ceny te mam z poniedziałku z hurtowni w Kutnie. 100% pewne. Katów padania niestety nie sprawdzałem. Naprawdę uważam, że nawet dwie wymiany w ciągu 4 lat to swietny wynik. U mnie w domu komplet żarowek (zwykłych) napewno wymieniam raz na dwa lata. Pozdrawiam.

Moze jeszcze ktoś wypowie sie o cenach halogenów, bo przypuszczalnie mówimy o pewnych niuansach w różnicy włąsności halogenów z których np. ja nie zdaję sobie sprawy, a które maja wpływ na cenę.

Ronin jakkolwiek bądź się zdecydujesz to na rasie niech ci wrzucą tylko zapas kabla na sufit. Przecież nie musisz teraz ani wycinać otworów, ani kupować halogentów.

Wytnij jeden otwór i na razie przez niego żarówkę. Jak masz 11 cm między stropem, a sufitem i nie masz przegród to każdy elektryk sobie później poradzi z rozprowadzeniem.

Możesz to zrobić nawet po malowaniu.

A halogenki sobie dobierz do ostatecznego wystroju wnętrza.

Kupisz teraz i będziesz musiał potem patrzyć na kompozycję lub antykompozycję w salonie, kuchni lub łazience.

Jest tego ustrojstwa tyle, że twoja lepsza połowa oczopląsu dostanie o: :o i niejedną noc spać nie będzie mogła :evil: .

Kupisz teraz, władujesz się, a potem będziesz słuchał :x .

Co do wyboru napięcia to też zostaw sobie ten problem na później (w razie czego trafko zawsze możesz ukryć).

zywotnosc halogenow moze zalezec od ich temperatury - te ktore sie bardziej przegrzewaja maja mniejsza trwalosc. odprowadzanie ciepla zalezy od sposobu zamontowania i rodzaju oprawy. W kuchni jest cieplo, wilgotno i "tlusto" - jesli halogen ma kiepskie szklo szybko ulega zniszczeniu. Halogeny niskonapieciowe maja grubsze wlokna (co nie znaczy ze lepsze szklo) dlatego utleniaja sie dluzej. Porownajcie zywotnosc samych zarowek i zarowek zespolonych z odblysnikiem.

Też miałam mieć halogenki na 230 V ale po rozmowie ze znawcami zrezygnowałam i będę miała na 12V, podobno też oprawy dostępne u nas są przetestowane i przystosowane na 12V. Chciałam dać też ośwetlenie halogenkami przy schodach, ale nie wiem jak to zrobić, tzn. jak osadzic te kwadraciki i transormatowy w ściabie, może macie jakieś pomysły na oświetlenie ażurowych, drewnianych schodów.

Pozdrowienia Amber

Moi mili....powiedzcie mi...

W łazience na poddaszu będę instalował halogeny 12V. Transformator mam w szafeczke w ścianie. Jak mam zainstalować te obudowy żarówek, żeby się nie przegrzewały? Otóż będę je instalował w warstwie ocieplenia dachu...jakie mam kupić oprawy? Co mam począć?

Pozdrawiam

zapytam w tym momencie o dobor bezpiecznika do oswietlenia halogenowego na 12 V

mam w domu 13 halogenow kazdy 50 W w rozdziale 6/7 (dwa transformatory 300W) zdarza sie ze w momencie zapalenia obwodu na ktorym wisi 7 halogenow (350 W) wybija bezpiecznik 10A

prosze o pomoc w jaki sposob mam dobrac zabezpieczenie do tego rodzaju oswietlenia