Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopuszczalna nierowność podlogi

Pixem

Recommended Posts

Witam, jaka jest dopuszczalna nierówność podłogi w mieszkaniu od dewelopera ?

Czyli jak przyłożę poziomice 2m to jakie maksymalnie szpary miedzy poziomicą, a podłogą mogą występować w rożnych jej miejscach ?

zapytaj developera jaką przyjął normę lub wytyczne. Szpary mogą być zależnie od normy na 2,0mb od 3mm do 4mm na długości 1,0mb.

Wytyczne ITB wymagają 3mm/2,0mb. Europejska specyfikacja techniczna 15717 mówi o 5mm/2,0mb. Norma DIN (tez w Polsce stosowana) 18356 razem z normą DIN 18202 mówi o 6mm/2,0mb.

Wszystko tez zależy co chcesz położyć na wykonany jastrych.

Jakie masz "szpary"- nierówności?

Edytowane przez jarekkur

Nie wiem dokładnie jakie mam nierówności bo byłem w mieszkaniu tylko z poziomicą i mam na podłodze wyraźna górkę. Jak położyłem poziomice tak, że górka była na środku to na jej końcach była około 1cm nad ziemią (na oko). Ale rozumiem że powinienem to zmierzyć tak, że jeden koniec kładę na górce, drugi 2m dalej i mierze największą szparę, tak ? Czy szparę na środku prowadnicy ? Bo jak na środku to przy górce 12mm wyjdzie mi z pomiarów 6mm i wszystko gra, a podłoga tak krzywa że się panel złamie - mam zamiar kłaść panele.

Przy okazji pytanie, jeśli wyjdzie mi to zgodne z norma i deweloper tego nie poprawi to co mogę z tym zrobić ? Czy jest możliwość zeszlifowania betonowej podłogi (np. gumówką) tak aby ja wyrównać ? Nadlewka ma średnice około pół metra. Reszta podłogi jest prosta.

Edytowane przez Pixem

nie wiem jaka jest norma ale myske ze sie zmiesci, jak na tynki norma jest na 2m doly na 5mm... to tym bardziej wylewki beda mialy wieksza, tak na moj chlopski rozum. a co do szlifowania, u mnie wylewkarze tez sie nie popisali i w paru miejscach szlifowalem gory. gomowka idzie calkiem dobrze, ale na tarczy metalowej do betonu, bo na tych czarnych to ciezko idzie. ja kupilem taka najtansza metalowa za 10 zl i przezyla pare metrow kwadratowych szlifowania i ciecie dosc duzej ilosci gresow i troche obrzezy betonowych u dalej zyje :) tylko przy sLifowaniu zadyma jak cholera

No to wychodzi na to że tez sobie poszlifuję trochę. Jak dobrze pomierzyłem to wychodzi mi właśnie 4-6mm.

Swoja droga to jakieś dziwne jest, że według normy dobra podłoga to taka, na której nie można kłaść paneli bo się połamią. No chyba, że nierówności na poziomie 5mm panela nie przeszkadzają i się jakoś ułożą ? Ale tak na chłopski rozum to raczej takie panele będę się uginać i w najlepszym wypadku skrzypieć.