Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatrołap - czy 140 cm wystarczy?

Recommended Posts

Witajcie,

jestem obecnie na etapie budowy, gdzie ustawiane będą ścianki działowe. Wraz z żoną wprowadziliśmy do projektu pewną poprawkę, która daje dużo plusów, ale też 1 minus, mianowicie:

Wiatrołap po zmianie będzie miał wymiary 180 cm szerokości i 140 cm długości. Czyli odległość między jedną, a drugą parą drzwi to zaledwie ok 130-140 cm.

Czy taka długość to nie będzie za mało? Jaką długość mają wiatrołapy w Waszych domach? Może ktoś też ma te 140cm i chciałby pokazać foto? :)

jak tak to cienko...

drzwi zewnętrzne to ok 90-100 cm (albo i więcej), więc taki łuk muszą zrobić w wiatrołapie. zostanie ok. 40 cm na 'minięcie drzwi' żeby wejść do środka. jedna szczupła osoba da sobie radę, ale dwie będą miały ciasno. razem z żoną jednocześnie nie wejdziecie do domu, trzeba będzie poczekać aż pierwsza osoba zdejmie buty i okrycie wierzchnie i dopiero potem wchodzić. a z jakimiś zakupami to już w ogóle masakra będzie...

jak możesz to zrób drzwi na zewnątrz i będzie ok. a najlepiej wrzuć jakiś rysunek stanu faktycznego, łatwiej będzie coś zaproponować.

Dzięki za odpowiedzi.

Spróbujemy pokombinować z tymi drzwiami zewnętrzymi. Na chwile obecną plan jest taki:

http://ifotos.pl/zobacz/wiatrolap_wqeahha.jpg

- na czerwono to ścianki, które chcemy dodać

- na niebiesko ścianki, które chcemy usunąć

Jak widzicie wcześniej drzwi wewnętrzne od wiatrołapu były na tym skosie na niebieskiej ściance.

Chcemy z tego zrezygnować i zostawić taki mały wiatrołap (140 cm x 200 cm)

• 2 weeks później...

Jakby ktoś czytał ten wątek kiedyś przyszłości - byliśmy w siostrzanym domu o identycznym układzie.

Wiatrołap 140 x 200 jest ok , jednak pod jednym warunkiem - drzwi frontowe muszą otwierać się do zewnątrz (tak jak pisaliście). W takim układzie spokojnie pomieści 3 osoby (lub nawet 4 jeżeli nie będzie szafy). Przy drzwiach otwieranych do wewnątrz - max 2 osoby w ścisku.

Także na szczęście w ostatniej chwili udało nam się zmienić drzwi, żeby otwierały się na zewnątrz - i będzie git :D

Wiatrołap 140 x 200 jest ok , jednak pod jednym warunkiem - drzwi frontowe muszą otwierać się do zewnątrz

Wiatrołap 2,8 m2 jest OK? Proszę cię, lepiej nie doradzaj ludziom takich rzeczy, bo jeszcze ktoś coś takiego zbuduje, a potem nie będzie mu się chciało wchodzić przez taką śluzę do własnego domu.

A gdzie wieszaki na kurtki? A gdzie dupę posadzić, żeby buty zdjąć i gdzie te buty wsadzić? W płaszcz?

Ludzie, czytajcie to forum od A do Z - o wiatrołapach jest dużo napisane. Bo jak widzę takie kwiatki, to nie wiem, czy ktoś ma taki wiatrołap i złośliwie doradza, żeby inni nie mieli lepiej, czy nieświadomie pomylił wiatrołap z kiblem.

I jeszcze drzwi frontowe otwierane DO zewnątrz :bash: Prawe, czy lewe?

:jawdrop:

Edytowane przez Misterhajt

Wiatrołap 2,8 m2 jest OK? Proszę cię, lepiej nie doradzaj ludziom takich rzeczy, bo jeszcze ktoś coś takiego zbuduje, a potem nie będzie mu się chciało wchodzić przez taką śluzę do własnego domu.

A gdzie wieszaki na kurtki? A gdzie dupę posadzić, żeby buty zdjąć i gdzie te buty wsadzić? W płaszcz?

Ludzie, czytajcie to forum od A do Z - o wiatrołapach jest dużo napisane. Bo jak widzę takie kwiatki, to nie wiem, czy ktoś ma taki wiatrołap i złośliwie doradza, żeby inni nie mieli lepiej, czy nieświadomie pomylił wiatrołap z kiblem.

I jeszcze drzwi frontowe otwierane DO zewnątrz :bash: Prawe, czy lewe?

:jawdrop:

Nerwusku nie denerwuj się bo Ci żyłka pęknie.

Po 1. Gdybym miał możliwość zrobiłbym wiatrołap większy - jak sam widzisz założyłem ten temat bo sam zastanawiałem się czy taki wiatrołap będzie ok. Niestety projekt domu jest taki, że wiatrołap musi mieć 2,8 m2 i w ekstramalnej sytuacji wg mnie wystarczy.

Po 2. Drzwi frontowe otwierane do zewnątrz - tak, nie wiem co Cię tak dziwi. Gdyby były otwierane do góry to mógłbyś trollować.

A forum czytam od A do Z, ale niestety w 90% tematów zaczynają udzielać się tacy furiaci jak Ty i po 3 postach, zamiast rzeczowej dyskusji jest napinanie się przez internet :D

Liwko, Ty nie chcesz mieć wiatrołapu, inni chcą, też mi problem. Ja Cię do posiadania wiatrołapu nie przekonuje, ja widzę jego zalety, Ty nie musisz.

Co do otwierania drzwi na zewnątrz i gościnności - cóż, u mnie w razie czego od razu widać, że drzwi stoją otworem :lol2: A jak nie stoją, to się domyślaj :bye: Poza tym drzwi otwierane do wewnątrz są takie "blokowe" :p A w razie czego, jak nie daj boziu trzeba będzie z tego domu szybko uciec, to z moimi będzie łatwiej.

coraz częściej w wątkach na tym forum zaczyna iskrzyć. kiedyś można było dowiedzieć się paru ciekawych rzeczy, a teraz po trzech postach robi się totalny offtop...

a tak na rozluźnienie atmosfery - drzwi do środka to nasi bracia ze wschodu preferują... pierowtnie ludziom wmawiano, że jakby śniegu nasypało to przy otwieranych na zewnątrz z domów się nie wydostaną i tragedia gotowa. a prawda była taka, ze przy drzwiach otwieranych na zewnątrz odpowiednie służby nie mogą wejść 'z buta'.... ;)

Liwko, śmiej się, śmiej. Niestety, gdyby Ci nie daj Boże, pożar wybuchł w domu i musiałabyś z tymi wpuszczonymi przez drzwi otwierane do wewnątrz gośćmi uciekać, to w panice byłoby Wam trochę trudno :-) Mój dostanie w ryj, Twoi najwyżej się zdepczą, tak źle i tak nie dobrze :-)

A tak szczerze, zaczęłam się przyglądać domom w okolicy. Może jeden widziałam z drzwiami do wewnątrz. My tu sobie dywagujemy, a ludzie po prostu drzwi kupują. W sumie ja na prawdę jakoś nie wyobrażam sobie drzwi w domu otwieranych do wewnątrz. Drzwi na zewnątrz były dla mnie po prostu oczywiste, więc nawet chwili temu nie poświęciłam ;-)

Jak pisałam tego posta, to posta Liwko jeszcze nie było. Biorąc po uwagę, że od bramki do domu mam ze 30 metrów, a poza tym mój pies musiałby Cię przepuścić... :-) Ja po prostu bardzo gościnnie otworzyłabym Ci drzwi, zanim do nich podejdziesz :-)

Edytowane przez Bracianka

Biorąc po uwagę, że od bramki do domu mam ze 30 metrów, a poza tym mój pies musiałby Cię przepuścić... :-) Ja po prostu bardzo gościnnie otworzyłabym Ci drzwi, zanim do nich podejdziesz :-)

Ja to w ogóle jestem dziwak, bo nawet bramki nie mam :) Plot mam po bokach domu, ale cały przód otwarty.

A jakbym miał drzwi otwierane na zewnątrz, to kwiatki musiałbym przestawić :D

P1010760.JPG

A tak wygląda od wewnątrz bez wiatrołapu

P1000980.jpg