Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

im dalej w las tym więcej"pytań"

hano77

Recommended Posts

Witam szanowne grono"forum muratordom" :)

Na początku chcę powiedzieć że jestem ZIELONY ;) Jakieś dwa lata temu padł pomysł budowy domu...później był wybór działki i wybór gotowego projektu.I padło po wielu tyg.spędzonych na necie na http://extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-przyjemnej-12-bis-KRK1339?lustro=1 Później się czytało miesiącami różne fora,blogi i dzienniki budowy,aby być dobrze przygotowanym do budowania wymarzonego domu.Po wybraniu na z czego się postawi dom(B K. +20 styropian), wybór ogrzewania domu(gaz ziemny w salonie,kuchni i łazienkach ogrzewanie podłogowe a w sypialniach kaloryfery i ewentualnie mały kominek w salonie) zaczęły się"schody".Teściu który ma podobny dom ale budował 15 lat temu ma ściany z porothermu 44 + gaz podobnie jak u mnie namawia mnie do ściany jednowarstwowej.Ekipa budowlana która mi wyceniła robotę na 47tyś SSO z dachem powiedziała że porotherm 25+15 styro i w zupełności wystarczy.A architekt który projekt adoptuje i znajomi którzy już postawili dom w okolicy(a teren jest górniczy z II klasą tąpaniami) namawiają mnie na B K. Ytonga + styro 20.Do tego dochodzi,jak się okazuje,problem z wentylacją w środku. :( Jak widać,dużo czytania a jestem dalej niż myślałem i mam większy mętlik.Jak możecie to proszę o pomoc i sensowne wytłumaczenie co i dlaczego.Z góry dzięki i pozdrawiam

• 5 months później...
Osobiście uważam, że powinieneś wybrać porotherm, polecam 30cm na 100m2 tylko 2000zł więcej niż 25cm. Do tego 15 lub 20 cm styropianu najlepiej grafitowego, przy tej grubości nie warto kupować frezowanego. Wentylacje proponuję prostą mechaniczną bez szaleństw typu rekuperator za 10000zł. Proponuję próbować jak najwięcej zrobić samemu. Pozdrawiam.

hano77 teść znajomego też mu poradził ścianę jednowarstwową (niby jakiś styropian ma pustak w środku?? nie wiem dokładnie o co chodzi...), po 5 latach robia ponownie elewację, bo w domu mega zimno i muszą jednak ocieplać :) więc myślę, że jednowarstwowa sciana nie jest godna polecenia.

My zdecydowaliśmy sie na silikaty 24 cm plus 20 cm styropianu grafitowego. Wiele ekip mówiło, że lepiej ceramikę, bo "wszyscy tak robią" :) no nie wiem.

Zrobiliśmy także audyt OZC, żeby zobaczyć jakie będzie zapotrzebowanie na ciepło :) to polecam. Po audycie polecono nam właśnie 20cm styropianu grafitowego. My będziemy mieć WM z rekuperatorem plus podłogówke na całym domu.

Czytałam, że nieekonomiczne jest łaczenie grzejników z podłogówką...

Ale mam podobne odczucie jak Ty... im dalej w las tym więcej wątpliwości ;)

A kaloryfery w sypialniach to czemu? lubicie przesuszone powietrze? :)

Poczytaj trochę o materiałach budowlanych, ich zaletach i wadach. Mi wyszło, że dla mnie najlepsze będą silikaty 24 cm + 20 cm styropianu na elewacji.

Ścianę jednowarstwową niezwykle trudno jest wykonać poprawnie i bez nieszczelności (a niektóre ekipy dalej twierdzą, że ściana musi oddychać!).

firewall - nie napisałeś nic od siebie a krytykujesz ...

Uważam ceramikę za lepszą od bloczków ponieważ za bardzo piją wodę. A inne za duże nowości nie są najlepszym rozwiązaniem. W niektórych sprawach nie liczą się tylko obliczenia papierkowe i dane, ale konkretna praktyka.

A więc wyrażam swoją opinie, które według mnie jest dobre i ja w podobny sposób budowałem już kilka domów.

No chyba, że ktoś lubi drewno to polecam w 100%.

To że zbudowałeś kilka domów nie znaczy że robisz to dobrze jeśli chodzi o energooszczędność. Ekipa która daje porady zbudowała znacznie więcej od ciebie domów a są dyletantami w dziedzinie energooszczędności.

To może wyjaśnij autorowi wątku dlaczego twój wybór jest tak wspaniały. Potem możemy podyskutować merytorycznie nt. twojego pomysłu.

Ale nikt tu nie mówi o przesadnej energooszczednosci, mowimy o normalnym domu na te czasy (przynajmniej ja).

Slowo energooszczednosc "kosztuje" bo zrobila sie na nie moda tak jak i na inne podobne. Wszystko zalezy kto buduje i ile chce wydac pieniedzy. Nie jestem zwolennikiem wydawania za 100m2 domu 500 000 tyś. zł. (mówiąc o średnich materiałach).

Wszystkie systemy maja swoich zwolennikow i przeciwnikow i nie uwazam ze moj pomysl jest wspanialy po prostu dla mnie jest normalny i spokojnie mozna go polecic kazdemu zwyklemu zjadaczowi chleba. A jak widze po projekcie domu raczej zalozyciel tematu nie szuka nie wiadomo czego. Osobiscie nie zdecydowałbym sie na garaz w budynku, wysuniecie do przodu czy z boku bryly to co innego + dobra izolacja przegrody. Prosty domek praterowy sam tez taki buduje i budowalem. Gaz ziemny dobry wybor w miare tani i przede wszsytkim bez obsługowy sposob ogrzewania, przeciez nikt nie bedzie inwestowal w odwierty na pompe ciepla chyba ze ma taki kaprys. Jak juz wczesniej napisalem zalezy kto buduje i ile chce wydac. Sciana jednowartwowa prosta w budowie mniej komfortowa w uzytkowaniu domu. Nawet jezeli wyjdzie nam podobny wspolczynnik to jednak to nie wszystko. Oczywiscie najlepsza trójwarstwowa jednak pieniadzy i roboty znacznie wiecej stad kompromis sciany dwuwarstwowej + okna w ociepleniu. Jezeli nie masz zamiaru uzytkowac poddasza to na twoim miejscu bym go nie ocieplal tylko dokladnie strop (najlepiej drewniany).