Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu drewnianego

kozaga

Recommended Posts

Witam! posiadamy z mężem 50 m domek drewiany stary ma napewno pół wieku:) rodzinka nam się powiekszyła i jesteśmy zmuszeni w szybkim czasie rozbudować dom, sprawy formalne są w trakcie jesteśmy na etapie gdzie posiadamy zgodę na ustalenie warunków zabudowy przed zrobieniem projektu... teraz dużo "doradców z otoczenia" zaczeło nam radzić ze dom jest stary że trzeba go obmurować a następnie wydłubać ze środka stary drewniany dom a najlepiej to postawic nowy bo sie nie opłaca, na nowy dom nas nie stac pewnie by się okazało ,że postawilibyśmy go a później stałby nie wykończony a my musimy działać szybko,pozatym nie posiadamy działki budowlanej a przekształcanie działki trwa... co do obmurowania wydaje mi się,że to trochę głupiego robota koszty podobne do budowy domu od podstaw, a pozatym przeraza mnie widmo ewentualnego wyburzania drewnianego domu ...chcielibyśmy do konca roku załatwic sprawy formalne a od nowego roku wziasc sie do działania , jetesmy zdezoriwntowani , chcieliśmy postawic 50 m tak jak nam wstepnie pozwolono , wymienić dach. Może ktoś ma doświadczenie z rozbudową drewnianego domu, jak to by wygladało czy dom nie zacznie się sypać ,chciałabym tez w drewnianej części wyburzyć ścianki działowe tak aby zmienić ilość pomieszczeń i rozkład ponieważ rozmieszczenie jest starego typu, nie wiem czy wogóle jest to możliwe, w części pokoi nie ma zalenej posadzki a także nie ma stropu zalanego , czy to wogole ma sens bo zaczynam w to wątpić , z góry dziękuje za odpowiedzi