Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena ścian

Recommended Posts

hmm faktycznie ze zdjęć będzie to ciężko ocenić, ale rozchodzi się o następujące rzeczy:

- spore odstępy poziome pomiędzy poszczególnymi poziomami pustaków (jedne są większe drugie mniejsze),

- brak wypełnienia tych większych szczelin (są takie miejsca, gdzie widać część środkowych komór pustaka),

- miejsca pionowe pomiędzy pustakami wypełnione zaprawą.

Czy tak się buduje?

Poniżej dodam jeszcze dodatkowe zdjęcie, na którym widać bardziej te szczeliny

1.jpg

Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie. Dotyczy nadproży (monolitycznych).

Mój budowlaniec używa rurek dystansowych PCV pomiędzy szalunkami. Niestety po ściągnięciu szalunków i wyciągnięciu drutu ściągającego zostaje otwór na wylot...

Po rozmowie dowiedziałem się, że otwór zostanie wypełniony pianką a z zewnątrz zamknięty plastikową zaślepką.

Powiem szczerze jeszcze na żadnym nadprożu takich rozwiązań nie widziałem. Czy są poprawne?

Poniżej zamieszczam zdjęcie.

2.jpg

Edytowane przez Michalmon

Ad1. Tak naprawdę to ważne aby góra grała (pod strop) poszczególne rzędy powinny w miarę być poziomo. NIe wiem na co murujesz ale normalna (nie cienka zaprawa to spokojnie 1,5cm-2cm może mieć.

Ad2.Nic tam nie wsadzali tylko zaprawę? Chyba niemożliwe z lenistwa by to wypełnili gruzem.

Ad3. W czym problem? Te pioro wpusty fajnie na suchot to w folderach wyglądają.

Jak ściana nie jest jednowarstwowa, i trzyma pion to chyba nie masz co się martwić.

Ad1. Tak naprawdę to ważne aby góra grała (pod strop) poszczególne rzędy powinny w miarę być poziomo. NIe wiem na co murujesz ale normalna (nie cienka zaprawa to spokojnie 1,5cm-2cm może mieć.

Ad2.Nic tam nie wsadzali tylko zaprawę? Chyba niemożliwe z lenistwa by to wypełnili gruzem.

Ad3. W czym problem? Te pioro wpusty fajnie na suchot to w folderach wyglądają.

Jak ściana nie jest jednowarstwowa, i trzyma pion to chyba nie masz co się martwić.

Dziękuję za odpowiedź.

Ad. 1. Buduje z Porotherm`a 25 na całość pójdzie 20 cm styropianu.

Używam zwykłej zaprawy.

Ad. 2. Jutro zrobię dodatkowe zdjęcie aby zobrazować o co chodzi.

Ad. 3. Hmm, wydawało mi się, że będą to dodatkowe mostki termiczne.

Proszę rzuć jeszcze okiem na poprzedni post (zaktualizowałem go w międzyczasie).

Ad. 3. Hmm, wydawało mi się, że będą to dodatkowe mostki termiczne.

Proszę rzuć jeszcze okiem na poprzedni post (zaktualizowałem go w międzyczasie).

Będą. Tylko pytanie czy to ma znaczenie, wg mnie nie ma. Sporo większy mostek masz w każdym nadprożu - ale nie da się bez nich domu wybudować.

budowlaniec używa rurek dystansowych PCV pomiędzy szalunkami. Niestety po ściągnięciu szalunków i wyciągnięciu drutu ściągającego zostaje otwór na wylot[ATTACH=CONFIG]327079[/ATTACH]

ściągi tzw. ankry są odzyskiwanym elementem, żeby go nie zabetonować właśnie po to jest ta rurka. Jest to standard nawet przy podziemnych ścianach. Z wypełnieniem to jest kilka metod co najmniej. W Twoim przypadku wypełnienie pianą i zaślepienie korkiem plastikowym lub zatarcie zapraw będzie ok.

PS. budowlaniec zaszalał bo oprócz rurki używa też konusów;)