Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa głębionwa?

apq

Recommended Posts

Witam,

Mam problem gdyż stanęła mi pompa głębiowa już prawie 30-letnia bodajże jakaś węgierska.

Regenerować starą i ciężką (z rurami waży ponad 70kg) czy poszukać nowej i lżejszej?

Studnia jest głębiowa, odwiert ok 90m, rura fi 22cm i sięga do 20m a później jest cienka (jaka średnia nie pamiętam). Woda obecnie jest na poziomie 8m, stara pompa znużona była na 12m (dwie sztangi po 6m) plus długość pompy (1,5m).

Pompa zasila hydrofor 300l czyli pompa tłoczy ok 12m do hydrofora a później hydrofor i ok 60m w poziomie i 3 do 4 m w pionie (hydrofor z pompą nie jest w jednym budynku). Średnica rur to 1 1/2" do hydrofora a dalej już 1". Zapotrzebowanie na wodę do dwie trzy osoby plus częste podlewanie trawników i ogrodu.

Jaką nową pompę wybrać? Jakiej marki? Jakiego wydatku, jakiej średnicy przyłącze?

Zastanawiam się, skoro za hydroforem jet 1" to może i od pompy zejść na 1" - we i wy na hydrofor jest 1" (czyli wyłącznik pompy też jest na 1")?

Pozdrawiam.

Witam,

Mam problem gdyż stanęła mi pompa głębiowa już prawie 30-letnia bodajże jakaś węgierska.

Regenerować starą i ciężką (z rurami waży ponad 70kg) czy poszukać nowej i lżejszej?

Studnia jest głębiowa, odwiert ok 90m, rura fi 22cm i sięga do 20m a później jest cienka (jaka średnia nie pamiętam). Woda obecnie jest na poziomie 8m, stara pompa znużona była na 12m (dwie sztangi po 6m) plus długość pompy (1,5m).

Pompa zasila hydrofor 300l czyli pompa tłoczy ok 12m do hydrofora a później hydrofor i ok 60m w poziomie i 3 do 4 m w pionie (hydrofor z pompą nie jest w jednym budynku). Średnica rur to 1 1/2" do hydrofora a dalej już 1". Zapotrzebowanie na wodę do dwie trzy osoby plus częste podlewanie trawników i ogrodu.

Jaką nową pompę wybrać? Jakiej marki? Jakiego wydatku, jakiej średnicy przyłącze?

Zastanawiam się, skoro za hydroforem jet 1" to może i od pompy zejść na 1" - we i wy na hydrofor jest 1" (czyli wyłącznik pompy też jest na 1")?

Pozdrawiam.

Mam dla Ciebie zła wiadomosc. Co bys nie wybrał z prawdopodobienstem graniczacym z pewnoscia nie przezyzje 30 lat jak stara wegierska konstrukcja, masywnoscia nasladujaca czołg (70kg). Jak kupisz produkt popularny za pareset PLN to pozyje pare lat. Jak kupisz jakiegos grundfoss'a za 3000PLN to pozyje dluzej, ale tez na 30 lat bym nie liczyl :-( Takie czasy.

Wiekszosc pomp głebinowych do domu kupisz 1 1/4" Duze bede 1.5". Ale tym sie przejmuj na ostatnim miejscu.

Co do wydatku. Najlepiej taki sam jak miałes. Jesli nie wiesz jaki wydatek miała stara pompa miała to musisz go okreslic jakosc, sprawdzic ile wody Ci idzie na podlewanie.

Nikt na forum nie wymysli ile wody potrzebujesz i jaka wydajnosc ma Twoja studnia.

Porządne i wytrzymałem pompy robi Al-Ko. My używamy tej: http://www.al-ko.com/shop/pl/glebinowa-pompa-cisnieniowa-al-ko-tbp-3300-7-3-300-l-h.html Drugi rok działa bez zarzutu.

Kogo Ty chcesz nabrac :-)

Tutaj (09.06) napisalas ze szukasz dobrego hydroforu. Bylo to 2 miesiace temu. Wiec jak to, drugi rok dziala czy moze jednak drugi miesiac??

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?238777-Dobry-hydrofor&p=6879732#post6879732

Tu znowu napisalas ze szukasz dobrej spalinowej pompy do podlewania ogrodu (po co skoro masz juz od 2 lat niezawodna pompe glebinowa tej marki?) Jakims trafem 4 godziny pozniej ktos sie zarejestrował na forum i polecił pompe firmy na A. I nigdy od tamtej pory juz na forum nie zajrzał.

Litosci!

Porzadne pompy to robi grundfoss, albo wilo. Reklamowana przez Ciebie firma to plastikowy marketowy produkt. Mam jedno narzedzie ogrodnicze.

stara wegierska konstrukcja, masywnoscia nasladujaca czołg (70kg). J

Właśnie stąd moja wątpliwość. Czy się męczyć, regenerować i znowu tankową-łódź podwodną zanurzać, czy kupić coś co będzie ważyło max. połowę łącznie z rurami...?

Zastawiam się nad jakąś tańszą pompą, żeby wytrzymała do 5lat (planowana budowa wodociągu, a później głębinówkę chciałem tylko na wodę pitną zostawić). Omnimega da radę, czy lepiej się rozejrzeć za czymś innym?

też miałem taki dylemat... kupiłem IBO za 600 zł i śmiga jak ta lala bez problemu nabija bufor 200 litrów do prawie 5 barów.

nie widziałem sensu w wydawaniu 3k na grundfosa na kilka lat zanim podłączał wodociąg....

Trzymaj kciuki. Sasiad taka zamontował. Wydajosc kiepska i spada a po roku zaczeła wywalac bezpieczniki, cos w srodku przeciekało.

A ze pompuje? Pewnie ze pompuje, przeciez to pompa.

Przy pompach jest podawana (lub powinna byc) duza ilosc parametrow:

- wielkosc i ilosc zanieczyszczen

- ilosc zalaczen na h

- zabezpieczenia, przed przegrzaniem, przed suchoobiegiem, i pewnie innymi niespodziankami

- wolny start, czyli pompa nie idzie od razu na 100% tylko elektronicznie rusza wolniej przez 1-2 sekundy. Zwieksza to jej zywotnosc, nie ma uderzen cisnienia, lepsze to dla elektryki i samego silnika.

Mi na podlewanie ogrodu idzie wiecej wody niz do domu (duzy ogrod), wiec zakup potencjalnie dluzej zyjacej pompy ma pewien sens IMHO.

Właśnie stąd moja wątpliwość. Czy się męczyć, regenerować i znowu tankową-łódź podwodną zanurzać, czy kupić coś co będzie ważyło max. połowę łącznie z rurami...?

Zastawiam się nad jakąś tańszą pompą, żeby wytrzymała do 5lat (planowana budowa wodociągu, a później głębinówkę chciałem tylko na wodę pitną zostawić). Omnimega da radę, czy lepiej się rozejrzeć za czymś innym?

Zanurzenie to pojedyczna operacja, wiec idzie to jakos przezyc.

Nie umiem Ci powiedziec. Pytanie zasadnicze, co to oznacza ta regeneracja. Jesli sie zuzyly jakies czesci mechaniczne, to po regeneracji to nie bedzie nowka sztuka raczej. Trwalosc bedzie zalezec juz od samej regenracji i czy zostanie profesjonalnie wykonana.

Nie rozumiem czemu po podlaczeniu wodociagu glebinowke chcesz na pitna zostawic. To po co Ci ten wodociag wogole jesli masz dobrej jakosci wode w studni? Ogrodu nie bedziesz raczej wodociagowa podlewal bo to bez sensu, wiec z wodociagu pojdzie do mycia i prania. Nie mozesz sie studzienna tez myć? Badałes swoja wode ze studni? Mimo ze smaczna potrafi nie byc zbyt przyjemna dla organizmu :( Zwiazki azotu czy fosforu latami potrafia po cichu robic Ci krzywde.

Woda wodociagowa ma jedna zalete, ze jest na biezaca sprawdzana. No chyba ze masz jakos intensywnie chlorowana czy mega nie smaczna ta wodociagowa wode.

Najtanszy grundofs, czyli 3-40 (czytaj 3m3 wydajnosci/h przy 4 atm) to koszt okolo 1800PLN. 3-55 pewnie kolo 2000PLN. Zakladam ze ogrod bedziesz podlewal caly czas. Ja jestem zwolennikiem raz z dobrze i twierdze ze biedny kupuje 2x. Ale decyzje musisz podjac juz sam.

Ile wytrzyma IBO, Omnigena nie umiem Ci powiedziec. Znam przypadki niedomagania po bardzo krotkim czasie. Znam 1 przypadek intensywnie uzytkowanego grundfosa (dom, plukanie duzych fitlrow, podlewanie 2000m2). Po 5 latach sprawdzony w serwisie fabrycznym nie wykazal spadku wydajnosci ani zadnych innych problemow.