Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za duża działka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już nie wiemy co robić...

Ja mam 3 pomysły:

1. wydzierżawić te pozostałe 2/3 sąsiadowi (nie da się tych 2/3 sprzedać jako rolna)

2. założyć sad/las. drzewka posadźcie w takich odległościach, żeby dało się pielęgnować ten sad mechanicznie

3. jeśli macie dzieci, a teren jest perspektywiczny (np. okolice większego miasta, brak problemu ze znalezieniem pracy) to zróbcie podział nieruchomości wydzielając oprócz działek budowlanych działkę drogową zapewniającą dojazd do pozostałych i już macie prezent śluby dla dzieci i wkład własny na budowę domu dla nich ( kuzyn żony buduje się obecnie "z tyłu" działki rodziców).

Osobiście wybrałbym opcję nr 3. Ja za swoją działkę w tamtym roku wydałem kupę kasy, a miło byłoby dostać ją za darmo :) Rolnik, od którego kupowałem swoją sprzedawał 3 - gdybym miał tyle kasy kupiłbym 2 pozostałe dla dzieciaków.

Edytowane przez kemot_p

Dajcie spokój z tym budowaniem.

Pytanie było o podział działki, a nie o budowę.

Bez "budowania" podział tej działki nie jest możliwy - NIEMOŻLIWY . Musisz uzyskać WZiZT dla tej działki.

Rozpoczęciem procesu "budowlanego" jest decyzja (dla tego przypadku tzw. podziałowa) WZiZT,

Bez "budowania" podział tej działki nie jest możliwy - NIEMOŻLIWY . Musisz uzyskać WZiZT dla tej działki.

Rozpoczęciem procesu "budowlanego" jest decyzja (dla tego przypadku tzw. podziałowa) WZiZT,

Czegoś nie rozumiem, czy właściciel żeby móc wystąpić o wydanie decyzji podzialowej musi wyrazić chęć budowy? A jak dostanie decyzje o podziale i "rozmysli" się z budowy to decyzja podzialowa przestaje obowiązywać?

Decyzja warunkowa tak jak w przypadku np dzielenia działek na mniejsze niż minimalne budowlane w danej gminie można np podzielić działkę aby kupił sąsiad na polepszenie warunków swojej działki.Jeżeli do kupna przez sąsiada nie dojdzie decyzja podziałowa traci moc.

Dajcie spokój z tym budowaniem.

Pytanie było o podział działki, a nie o budowę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi na temat :)

Spokojnie .Proponowałem ci abyś udała się najpierw do gminy do której przynależny owa ziemia.Przedstaw problem i wszystkiego się dowiesz.Jeśli chcesz ja podzielić zapewniam cie ,że podzielisz spełniając warunki panujące na twoim terenie ........siwego wystrzegaj się jak ognia tak jak ja to uczyniłem postraszył cie i nie wiesz co zrobić.Jeśli chcesz kasę za cześć twojej ziemi nie wstydź się to normalne tez bym tak zrobił. ,ziemię może odrolniać gmina .koszt będzie znikomy.Idź najpierw tam.

pozdrawiam.

Nie wiem jak pisać, aby było bardziej zrozumiane.

Ta działka nie jest budowlana !!!!!!!

Działek rolnych nie można dzielić, na takie, które w wyniku podziału, dadzą działkę rolną mniejszą niż 3.000m2 - jest wyjątek dotyczący, polepszenia warunków, ale niemożliwy dla tego przypadku.

Aby podzielić tą działkę trzeba, ją "odrolnić" i "przekształcić" w budowlaną

"Odrolnienie" następuje w wyniku wydania WZiZT - dla tego przypadku, najlepiej tzw.podziałowego.

Nie otrzyma WZiZT, jeśli nie ma dobrego sąsiedztwa, nie ma "uzbrojenia", jeśli na "odrolnienie" potrzebna jest zgoda.

Edytowane przez sSiwy12

........siwego wystrzegaj się jak ognia tak jak ja to uczyniłem postraszył cie i nie wiesz co zrobić.Jeśli chcesz kasę za cześć twojej ziemi nie wstydź się to normalne tez bym tak zrobił. ,ziemię może odrolniać gmina .koszt będzie znikomy.Idź najpierw tam.

pozdrawiam.

Nie wiem dlaczego krytykujesz siwego jak dobrze prawi. W ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym jest mowa, że żeby budować się na działce rolnej (otrzymać WZ) trzeba spełnić 5 punktów, o których kolega sSiwy12 pisze (m.in: dobre sąsiedztwo, możliwość odrolnienia bez zgody, a nie zawsze jest to możliwe).

Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi :)

Czy mógłbyś odpowiedzieć na poniższe pytania:

1. Czy w sąsiedztwie jest już jakiś dom?

2. Czy działka ma dostęp do drogi publicznej?

3. Jak daleko są media, jakie są plany gminy odnośnie mediów?

4. Jakiej klasy są to grunty?

Nie wiem dlaczego krytykujesz siwego jak dobrze prawi. W ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym jest mowa, że żeby budować się na działce rolnej (otrzymać WZ) trzeba spełnić 5 punktów, o których kolega sSiwy12 pisze (m.in: dobre sąsiedztwo, możliwość odrolnienia bez zgody, a nie zawsze jest to możliwe).

Nie mogę.W wolnym kraju żyję.Po prostu się z nim nie zgadzam.Jeśli w gminie taka działka może być odrolniona to skoro zabierasz głos i bronisz jakiej części sprawy powiem ,że właściciela ziemi odralnianej nie kosztuje to nic.30 ar odrolnionych pod zabudowę jednorodzinną zawsze może się stać.Widzisz potem problem z podziałem odrolnionej ziemi???możesz odsprzedać jakąś jej część wtedy czy nie???

Nie mogę.W wolnym kraju żyję.Po prostu się z nim nie zgadzam.Jeśli w gminie taka działka może być odrolniona to skoro zabierasz głos i bronisz jakiej części sprawy powiem ,że właściciela ziemi odralnianej nie kosztuje to nic.30 ar odrolnionych pod zabudowę jednorodzinną zawsze może się stać.Widzisz potem problem z podziałem odrolnionej ziemi???możesz odsprzedać jakąś jej część wtedy czy nie???

A skąd wiesz jakiej klasy to jest ziemia?

Nie napisałem, a dla autora - istotne.

Uzyskanie WZiZT tzw. podziałowego, spowoduje, że powstaną np. 3 lub 2 działki budowlane z ważnym (dla każdej nowej powstałej w wyniku podziału) WZiZT.

Podniesie to (może podnieść) kilkakrotnie wartość działek.

Oczywiście to tylko w przypadku, kiedy jest możliwe (ustawa o planowaniu ...... art.61.) wydanie WZiZT.

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem: na czerwono

Już nie wiemy co robić...

My mamy dzialke 40a i patrzac teraz jak dom stoi zaczynam myslec- czy ja sie na niej zmieszcze z pomyslami na zagospodarowanie jej :D

Pomyslcie, dom, garaz, jakis basen, miejsce na ogrodek/drzewka owocowe, szklarnia, kacik na ognisko badz fajna altane...jak sa dzieci to mini plac zabaw(hustawki, piaskownica, trampolina)..

jest tego sporo, wiec na waszym miejscu, odrolnilabym 5arow pod dom a reszte utrzymala tak jak jest, plus tego-mniejszy podatek jak za calosc przeksztalcona w dzialke budowlana ;)

kemot_p

1.Tak.W sąsiedztwie jest dom.W gminie mówili, że z budową nie będzie problemu, bo istnieje zabudowa sąsiednia.

2.Działka ma dostęp do drogi.Przylega do niej tylko 20 metrów, bo działka ma kształt bardzo długiego prostokąta.

3.Prąd jest u sąsiadów za płotem.Rura z wodą idzie przez naszą działkę.

4.Ziemia jest III i IV klasy.

kemot_p

Myślę, że skoro w gminie powiedzieli, że da się odrolnić ten kawałek III klasy to zakładam, że wiedzą co mówią.

A wracając do mojego pomysłu z wcześniejszego postu - nie zastanawialiście się nad wydzieleniem drogi prywatnej i podziałem działki na 2 lub 3 budowlane?

kemot_p

Na III klasie nie wybudujesz (nie "odrolnisz") - chyba,

że:

- działka jest w granicach administracyjnych miasta,

albo:

- uzyskasz zgodę ministra na "odrolnienie" III klasy.

Edytowane przez sSiwy12