ttstewart 13.08.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 kemot_pDziałka jest za wąska, aby wytyczyć drogę dojazdową.Tak jak pisałam ma 20 metrów szerokości i ponad 150 długości. sSiwy12Działka leży w granicach administracyjnych miasta. Czyli podsunowując.....Nie mogę podzielić działki rolnej na dwie części, ponieważ zabrania tego ustawa.Mogę odrolnić całość, potem podzielić na dwie części i część, której nie chcę sprzedać rolnikowi tak? A czy mogę odrolnić dla siebie tylko 10 arów, a reszty nie odralniać?Wówczas sprzedam rolnikowi tę nieodrolnioną część? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.08.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Mogę odrolnić całość, potem podzielić na dwie części i część, której nie chcę sprzedać rolnikowi tak? Raczej nie podzielisz, bo ta druga działka nie będzie miała dojazdu, chyba, że ustanowisz służebność przez swoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.08.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 [quote=ttstewart;6921347 ]kemot_p 1. Działka jest za wąska, aby wytyczyć drogę dojazdową.Tak jak pisałam ma 20 metrów szerokości i ponad 150 długości. sSiwy12 2. Działka leży w granicach administracyjnych miasta. Czyli podsunowując..... 3. Nie mogę podzielić działki rolnej na dwie części, ponieważ zabrania tego ustawa. 4. Mogę odrolnić całość, potem podzielić na dwie części i część, której nie chcę sprzedać rolnikowi tak? 5. A czy mogę odrolnić dla siebie tylko 10 arów, a reszty nie odralniać?Wówczas sprzedam rolnikowi tę nieodrolnioną część? ad 1. Padła odpowiedź. ad 2. Wcześniej pisałem - wyjątek ustawa o planowaniu .......: Art. 10a. Przepisów rozdziału 2 (ograniczenia) nie stosuje się do gruntów rolnych położonych w granicach administracyjnych miast. ad 3. Możesz - patrz pkt.2 - chyba, że ograniczenia wynikają z prawa miejscowego (MPZP, Studium). ad 4. To zależy, ale generalnie tak. ad 5. Możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 13.08.2015 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki wielkie! Już teraz wiem co robić Najlepiej będzie jeśli odrolnię tyle, ile chcę zatrzymać dla siebie, a resztę sprzedam rolnikowi.To, że działka rolna nie będzie miała dojazdu nie ma chyba znaczenia, ponieważ przylega z dwóch stron do pola rolnika, który chce ją kupić. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez ttstewart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 13.08.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nie podzielisz działki bez dostępu do drogi.Najpierw dostęp do drogi potem podział np służebność przejazdu do całości potem wydzielenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.08.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Przemyśl dobrze co chcesz, a potem zacznij procedurę WZiZT w zależności od tych przemyśleń. Teoretycznie (bo bardzo uznaniowo) możesz podzielić tą działkę i przy takich (jak piszesz w ostatnim poście) uwarunkowaniach, bez WZiZT i bez odralniania - na podstawie decyzji podziałowej wójta (prezydenta miasta). Poszukaj geodety, który "praktykuje" na tym terenie (będzie znał niuansy i "zwyczaje") i być może sprawa zakończy się pomyślnie. Uwaga - to tylko w przypadku jeśli ta działka jest faktycznie w granicy administracyjnej miasta. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez sSiwy12 dopisałem: uwaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.08.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nie podzielisz działki bez dostępu do drogi.Najpierw dostęp do drogi potem podział np służebność przejazdu do całości potem wydzielenie. Przeca napisał wyraźnie: ponieważ przylega z dwóch stron do pola rolnika, który chce ją kupić. Tam będzie "polepszenie warunków" - czyli podzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.08.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ale zamącił kobiecie w głowie.Widzisz już wycofał się z poprzednich wpisów.Jeszcze raz ttstewart idź do gminy ,urzędu sprawującego władze terytorialną nad tą ziemią .Powiedz co byś chciała.Zakładam ,że ci się uda.Moja działka miała podobna sytuacje i chyba ja opisałem w DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.08.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ttstewart tak na wszelki wypadek, podaj jak przebiega granica III klasy gruntów. Sąsiaduje z drogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 13.08.2015 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 III klasa nie sąsiaduje z drogą.Sąsiaduje z polem rolnika.Z drogą sąsiaduje IV klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.08.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli chcesz, to podaj mi (na PW) nazwę miasta i nr. działki. Sprawdzę i doprecyzuję co, jak i gdzie Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez sSiwy12 dopisałem: niebieskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.08.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 III klasa nie sąsiaduje z drogą.Sąsiaduje z polem rolnika. Z drogą sąsiaduje IV klasa. Jeśli chcesz daj na priva namiary ,a spytam w mojej gminie.Podejdź do tego spokojnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 13.08.2015 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Przepraszam, ale nie podajemy naszych namiarów nieznajomym.Taką mamy zasadę.Prosimy o zrozumienie Dziękujemy za wszystkie rady.Zapytam w gminie.Będzie mi łatwiej dzięki Wam, bo wiem już o co pytać i jak pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.08.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Tam, gdzie mam działkę nie ma MPZP Nie chcemy sprzedawać działki i szukać nowej.Ta, którą mamy jest w porządku tylko za duża jak na nas. Ale jak może być za duża? Za mała, to rozumiem, ale za duża? Ogrodzicie się na 10 arach, postawicie dom, a z resztą ziemi możecie sobie robić, co tylko dusza zapragnie! Zasadzić las, zrobić lotnisko dla helikopterów, agroturystykę, czy uprawiać pszężyto, albo wydzierżawić sąsiadowi. Cokolwiek. Naprawdę nie widzę problemu, poza tym, że chcielibyście tę część ziemi sprzedać za jakieś konkretne pieniądze. To nie są oskarżenia, bo każdy ma prawo kupić tanio, sprzedać drogo, ale ja nie widzę innego wytłumaczenia, że wam kawałek ziemi przeszkadza w wybudowaniu domu. Ja bym chciał mieć dodatkowe 20 arów nieużytku za moją działką! W przyszłości milion pomysłów na zagospodarowanie tego terenu. Ale wam coś nie pasuje (ciekawe co?), stąd moje przypuszczenia. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.08.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Przepraszam, ale nie podajemy naszych namiarów nieznajomym.Taką mamy zasadę.Prosimy o zrozumienie Dziękujemy za wszystkie rady.Zapytam w gminie.Będzie mi łatwiej dzięki Wam, bo wiem już o co pytać i jak pytać Bardzo mądra decyzja ,a na siwego uważaj powtarzam to już drugi raz.To bardzo nieprzyjazny gość.Najpierw naprowadzi ,a potem ośmieszy tak już gra na FM od dawna.Tak niestety czyni.Mniejsza o niego.Wejdź w mój dziennik budowy skąpy ale jest tam kilka zdań ,które cię naprowadzą o czym cały czas ci mówię i podpowiadam.Więcej niestety nie mogę powiedzieć dlatego chciałem odwieść cie od tego co ci proponował zasłaniając się taką samą propozycją. pozdrawiam i czekam na dobre wieści. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez niktspecjalny bład poprawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 13.08.2015 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.08.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) .Więcej niestety nie mogę powiedzieć dlatego chciałem odwieźć cie od tego co ci proponował zasłaniając się taką samą propozycją. pozdrawiam i czekam na dobre wieści. @ttstewart Ty lepiej uważaj na nich obydwóch. Jeden chce dostać Twoje namiary, a drugi chce Cię odwieźć gdzieś i może zgwałcić. Oni działają w komitywie i w porozumieniu. Nie daj się "zwieźć" temu drugiemu. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) @ttstewart Ty lepiej uważaj na nich obydwóch. Jeden chce dostać Twoje namiary, a drugi chce Cię odwieźć gdzieś i może zgwałcić. Oni działają w komitywie i w porozumieniu. Nie daj się "zwieźć" temu drugiemu. To już wyartykułowałeś z twarzoczaszki - paszczy , a merytorycznie co masz do powiedzenia??? pisząc te swoje, krótkie zresztą epiki ,poddajesz się z niewątpliwie dużą dawka partykularyzmy...a gdzie ujmujesz twą sprawę w sposób zgodny z jej istotą ??? .Błąd poprawiłem ,a teraz słuchamy .Co masz merytorycznego do powiedzenia w tej wałkowanej tu sprawie??? to pomijam bo chodzi o czytanie ze zrozumieniem . ..Ale jak może być za duża? Za mała, to rozumiem, ale za duża? Ogrodzicie się na 10 arach, postawicie dom, a z resztą ziemi możecie sobie robić, co tylko dusza zapragnie! Zasadzić las, zrobić lotnisko dla helikopterów, agroturystykę, czy uprawiać pszężyto, albo wydzierżawić sąsiadowi. Cokolwiek. Naprawdę nie widzę problemu, poza tym, że chcielibyście tę część ziemi sprzedać za jakieś konkretne pieniądze. To nie są oskarżenia, bo każdy ma prawo kupić tanio, sprzedać drogo, ale ja nie widzę innego wytłumaczenia, że wam kawałek ziemi przeszkadza w wybudowaniu domu. Ja bym chciał mieć dodatkowe 20 arów nieużytku za moją działką! W przyszłości milion pomysłów na zagospodarowanie tego terenu. Ale wam coś nie pasuje (ciekawe co?), stąd moje przypuszczenia..... Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez niktspecjalny zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Przepraszam, ale nie podajemy naszych namiarów nieznajomym.Taką mamy zasadę.Prosimy o zrozumienie Bardzo dobra zasada. Na stronie www gminy powinny być umieszczone procedury i wymagane dokumenty, oraz inne lokalne (prawo lokalne) uwarunkowania, mogące mieć wpływ na "warunki" podziału działki - nieruchomości - w tym przypadku rolnej. Tak jak pisałem wcześniej, najwygodniej jest znalezienie geodety i zlecenie mu wykonanie całości zadania (podziału działki) - dlaczego? Masz tu przykład takiej procedury : http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe-w-urzedzie/sprawa-w-urzedzie/podzial-nieruchomosci-rolnej-lub-wykorzystywanej-na-cele- Ponieważ nie wiem jaka gmina i jak wygląda usytuowanie działki - porada jest ogólnikowa i dotyczy tylko możliwości dokonania podziału nieruchomości rolnej, przy uwarunkowaniach jakie zostały podane. Dopowiem: - jeśli ten rolnik ma duże parcie na kupno tej ziemi, to może niech on załatwia sprawę podziału tej nieruchomości rolnej, bo koszty nie są małe. Można zawrzeć umowę przedwstępną. - dobrze by było jakby w tej części pozostającej u Ciebie, była tylko ziemia o klasie gorszej niż III, - powierzchnia działki Twojej, nie powinna być mniejsza niż wymagana (najmniejsza) dla nowych działek budowlanych w tej gminie (mieście). Życzę powodzenia, a jak będą jakieś pytania lub (oby nie) "perturbacje" - pisz, postaram się pomóc. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez sSiwy12 linka naprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2015 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Post nr #6 popytałem w mojej gminie i się nie myliłem.W twoim najlepszym zresztą przypadku byłoby gdyby ta ziemia była bez obwarowań z ZP. i aby na radzie Gminy ją odrolnić bez kosztów własnych czyli twoich. Potem już z górki.................................i post nr #9 Mądrym zawsze służę radą przemądrzałym nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts