Tomasz_Wo 11.08.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam - czytam forum od dłuższego czasu i znalazłem tu bardzo wiele cennych rad. Obecnie stanąłem przed kwestią, na którą nie znalazłem jednak odpowiedzi stad pierwszy post. Mam działkę na terenie zalewowym, na działce "rośnie" mały domek. Domek został podniesiony mocno do góry i jest teraz małym domkiem na górce.Raz na jakiś czas "przychodzi" jednak woda, nie zawsze będzie tak, że od razu zalewa dom (nie ma żadnej piwnicy no i jest górka) ale jednak woda na działce jest.. i tu pojawia się pytanie - jaki tynk wykonać w takim domu? Każdy ze znajomych, sąsiadów i wykonawców mówi mi co innego. Czy ktoś spotkał się z takim tematem? Prośba o wszelkie rady i sugestie - z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.08.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jeśli będzie dobra izolacja pozioma i pionowa to rób jaki chcesz... Izolacja nie powinna przepuścić żadnej wilgoci. Jeśli cię zaleje na amen - to i tak nic nie pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Jeśli cię zaleje na amen - to i tak nic nie pomoże... A no właśnie,nie szkoda będzie wtedy kilkuset tys.zł tym bardziej,że wiedziało się,że coś takiego może sie stać ? Ludzie to mają jednak porąbane w głowach a potem lament bo Tusk winny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 12.08.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Może tynk gliniany? W razie zalania przynajmniej skuwać nie trzeba będzie, bo się wymyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.08.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Ale woda przejdzie "progiem" i w środku będzie mokro i "atrakcyjnie" bo pewnie gipsowy będzie w środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_Wo 13.08.2015 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nie wiem skad ten "hejt"... Mam pelna swiadomosc tego gdzie postawilem domek.. teren jest na prawdę urokliwy. Cisza spokoj i masa zieleni. Domek jest na prawdę malutki (50m2) - chodzi o to zeby tylko bylo sie gdzie przespac. Rzeka jest co prawda niedaleko ale jest to odleglosc kilkuset metrow. Zrobilem research wsrod najblizszych sąsiadów i w ciagu ostatnich 50 lat woda "przyszla" raptem kilka razy - starsi ludzie ze wsi mowili o max 10 cm w tej odleglosci. Dom jest podniesiony ponad metr, dodatkowo sama dzialka jest na podwyzszeniu. No coz, nie udalo sie uzyskac sensowych odpowiedzi (poza pierwsza wypowiedzia @Balto za co dziekuje) ale mimo wszystko pozdrawiam wszystkich i zycze na przyszlosc wiecej zrozumienia. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 13.08.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nie to żebym się gniwał, ale moja odpowiedź też była sensowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.08.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Jaki hejt? Najzwyczajniej w świecie łpatą / cepem / szpadlem wyjaśniliśmy Ci kolego, że pytanie jest bezzasadne. Bo jeśli jest dobra izolacja, a taka powinna być to masz naprawdę tu i ówdzie, czy rzeka wylewa czy nie wylewa, czy podmaka teren czy nie. Ciebie to nie interesuje bo ściany masz suche... Ale jeśli wyleje rzeka i zaleje dom, nawet na 10 cm, przeleje się przez prób to cała ta izolacja jest warta tyle co śnieg z zeszłego roku, czyli nic. Nie ważne jaki tynk masz wilgoć wejdzie w ścianę bo będzie nad! poziomem izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.08.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ......ostatnich 50 lat woda "przyszla" raptem kilka razy - starsi ludzie ze wsi mowili o max 10 cm w tej odleglosci. Dom jest podniesiony ponad metr, dodatkowo sama dzialka jest na podwyzszeniu. No coz, nie udalo sie uzyskac sensowych odpowiedzi (poza pierwsza wypowiedzia @Balto za co dziekuje) ale mimo wszystko pozdrawiam wszystkich i zycze na przyszlosc wiecej zrozumienia. Tomasz Witam Zapewne najlepiej tynk tradycyjny cementowo wapienny i naprawdę porządna izolacja pozioma....albo tak jak na foto Pozdrawiam i życzę niskiego poziomu wód Ps: Nie masz się co gniewać na odpowiedzi bo cóż można poradzić na np zalanie jak i tak wszystko do remontu - tynk jest tu najmniejszym problemem, bo nawet jeśli będzie super szczelny dół domu to jeśli i tak wleje się do niego woda będzie ją trudno z niego usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts