Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór tynku - teren zalewowy

Recommended Posts

Witam - czytam forum od dłuższego czasu i znalazłem tu bardzo wiele cennych rad. Obecnie stanąłem przed kwestią, na którą nie znalazłem jednak odpowiedzi stad pierwszy post.

Mam działkę na terenie zalewowym, na działce "rośnie" mały domek. Domek został podniesiony mocno do góry i jest teraz małym domkiem na górce.

Raz na jakiś czas "przychodzi" jednak woda, nie zawsze będzie tak, że od razu zalewa dom (nie ma żadnej piwnicy no i jest górka) ale jednak woda na działce jest.. i tu pojawia się pytanie - jaki tynk wykonać w takim domu? Każdy ze znajomych, sąsiadów i wykonawców mówi mi co innego. Czy ktoś spotkał się z takim tematem? Prośba o wszelkie rady i sugestie - z góry dziękuję!

Gość Arturo72
Jeśli cię zaleje na amen - to i tak nic nie pomoże...

A no właśnie,nie szkoda będzie wtedy kilkuset tys.zł tym bardziej,że wiedziało się,że coś takiego może sie stać ?

Ludzie to mają jednak porąbane w głowach a potem lament bo Tusk winny...

Nie wiem skad ten "hejt"...

Mam pelna swiadomosc tego gdzie postawilem domek.. teren jest na prawdę urokliwy. Cisza spokoj i masa zieleni. Domek jest na prawdę malutki (50m2) - chodzi o to zeby tylko bylo sie gdzie przespac. Rzeka jest co prawda niedaleko ale jest to odleglosc kilkuset metrow. Zrobilem research wsrod najblizszych sąsiadów i w ciagu ostatnich 50 lat woda "przyszla" raptem kilka razy - starsi ludzie ze wsi mowili o max 10 cm w tej odleglosci. Dom jest podniesiony ponad metr, dodatkowo sama dzialka jest na podwyzszeniu.

No coz, nie udalo sie uzyskac sensowych odpowiedzi (poza pierwsza wypowiedzia @Balto za co dziekuje) ale mimo wszystko pozdrawiam wszystkich i zycze na przyszlosc wiecej zrozumienia.

Tomasz

Jaki hejt? Najzwyczajniej w świecie łpatą / cepem / szpadlem wyjaśniliśmy Ci kolego, że pytanie jest bezzasadne. Bo jeśli jest dobra izolacja, a taka powinna być to masz naprawdę tu i ówdzie, czy rzeka wylewa czy nie wylewa, czy podmaka teren czy nie. Ciebie to nie interesuje bo ściany masz suche... Ale jeśli wyleje rzeka i zaleje dom, nawet na 10 cm, przeleje się przez prób to cała ta izolacja jest warta tyle co śnieg z zeszłego roku, czyli nic. Nie ważne jaki tynk masz wilgoć wejdzie w ścianę bo będzie nad! poziomem izolacji...

......ostatnich 50 lat woda "przyszla" raptem kilka razy - starsi ludzie ze wsi mowili o max 10 cm w tej odleglosci. Dom jest podniesiony ponad metr, dodatkowo sama dzialka jest na podwyzszeniu.

No coz, nie udalo sie uzyskac sensowych odpowiedzi (poza pierwsza wypowiedzia @Balto za co dziekuje) ale mimo wszystko pozdrawiam wszystkich i zycze na przyszlosc wiecej zrozumienia.

Tomasz

Witam

Zapewne najlepiej tynk tradycyjny cementowo wapienny i naprawdę porządna izolacja pozioma....albo tak jak na foto

Pozdrawiam i życzę niskiego poziomu wód

Ps:

Nie masz się co gniewać na odpowiedzi bo cóż można poradzić na np zalanie jak i tak wszystko do remontu - tynk jest tu najmniejszym problemem, bo nawet jeśli będzie super szczelny dół domu to jeśli i tak wleje się do niego woda będzie ją trudno z niego usunąć.

z15456965IH,Dom-Sama-Notaro.jpg