pecet0 11.08.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Zakładałem kilka tygodni temu temat dotyczący ogrzewania podłogowego lub z grzejnikami, po tamtym temacie doszedłem do wniosku że na całości zrobię podłogówkę. Jednak nie mogę sobie poradzić z programem KISAN OZC 4.018 aby uzyskać z niego jakieś informacje. Mam natomiast rysunki z mojego projektu przedstawiające zapotrzebowanie ile W powinno mieć konkretne pomieszczenie tylko oni liczyli do grzejników i zasilania temperaturą 70/50 [ATTACH=CONFIG]327165[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327166[/ATTACH] Gdy kupiłem projekt miałem też załączoną charakterystykę energetyczną i przybliżę kilka informacji z niej: Ep=68,82 kWh/m2 rok Zapotrzebowanie na energie użytkową do ogrzewania i wentylacji EUco+w = 33,4 w projekcie była wentylacja grawitacyjna, natomiast będzie zastosowana wentylacja mechaniczna Zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody EUcwu = 24,26 Zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową Eu = 57,66 Zapotrzebowanie na energię końcową EK = 79,80 Współczynnik strat mocy ciepnej przez przenikanie przez przegrody zewnętrzne Wtr =57,14 W/K Współczynnik strat mocy cieplnej na wentylacje Hwe=48,03 W/K Roczne zapotrzebowanie na energie pierwotna przez system grzewczy i wentylacyjny Qp,h = 2531,06 kWh/rok Roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną przez system do podgrzania cieplej wody Qp,w = 3695,48 kWh/rok Rocze zapotrzebowanie na energię końcową przez system grzewczy i wentylacyjny do ogzewania i wentylacji Qk,h= 3700,72 Roczne zapotrzebowanie na energię końcową przez system do podgrzania cieej wody Qk,w = 3344,72 Z w/w informacji da się oszacować co jaką odległość należałoby rozmieścić rurki w wylewce, jeśli temperaturę instalacji ustawiłoby się np na 35 stopni? Czy za mało informacji aby coś móc typować? Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/203127-pod%C5%82og%C3%B3wka-bez-oblicze%C5%84-z-ozc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts