pecet0 11.08.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Zakładałem kilka tygodni temu temat dotyczący ogrzewania podłogowego lub z grzejnikami, po tamtym temacie doszedłem do wniosku że na całości zrobię podłogówkę. Jednak nie mogę sobie poradzić z programem KISAN OZC 4.018 aby uzyskać z niego jakieś informacje. Mam natomiast rysunki z mojego projektu przedstawiające zapotrzebowanie ile W powinno mieć konkretne pomieszczenie tylko oni liczyli do grzejników i zasilania temperaturą 70/50 [ATTACH=CONFIG]327165[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]327166[/ATTACH] Gdy kupiłem projekt miałem też załączoną charakterystykę energetyczną i przybliżę kilka informacji z niej: Ep=68,82 kWh/m2 rok Zapotrzebowanie na energie użytkową do ogrzewania i wentylacji EUco+w = 33,4 w projekcie była wentylacja grawitacyjna, natomiast będzie zastosowana wentylacja mechaniczna Zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody EUcwu = 24,26 Zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową Eu = 57,66 Zapotrzebowanie na energię końcową EK = 79,80 Współczynnik strat mocy ciepnej przez przenikanie przez przegrody zewnętrzne Wtr =57,14 W/K Współczynnik strat mocy cieplnej na wentylacje Hwe=48,03 W/K Roczne zapotrzebowanie na energie pierwotna przez system grzewczy i wentylacyjny Qp,h = 2531,06 kWh/rok Roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną przez system do podgrzania cieplej wody Qp,w = 3695,48 kWh/rok Rocze zapotrzebowanie na energię końcową przez system grzewczy i wentylacyjny do ogzewania i wentylacji Qk,h= 3700,72 Roczne zapotrzebowanie na energię końcową przez system do podgrzania cieej wody Qk,w = 3344,72 Z w/w informacji da się oszacować co jaką odległość należałoby rozmieścić rurki w wylewce, jeśli temperaturę instalacji ustawiłoby się np na 35 stopni? Czy za mało informacji aby coś móc typować? Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts