Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka bez obliczeń z OZC

pecet0

Recommended Posts

Witam,

Zakładałem kilka tygodni temu temat dotyczący ogrzewania podłogowego lub z grzejnikami, po tamtym temacie doszedłem do wniosku że na całości zrobię podłogówkę.

Jednak nie mogę sobie poradzić z programem KISAN OZC 4.018 aby uzyskać z niego jakieś informacje.

Mam natomiast rysunki z mojego projektu przedstawiające zapotrzebowanie ile W powinno mieć konkretne pomieszczenie tylko oni liczyli do grzejników i zasilania temperaturą 70/50

instalacja co  parter.jpg instalacja co pietro.jpg

Gdy kupiłem projekt miałem też załączoną charakterystykę energetyczną i przybliżę kilka informacji z niej:

Ep=68,82 kWh/m2 rok

Zapotrzebowanie na energie użytkową do ogrzewania i wentylacji EUco+w = 33,4 w projekcie była wentylacja grawitacyjna, natomiast będzie zastosowana wentylacja mechaniczna

Zapotrzebowanie na energię użytkową do przygotowania ciepłej wody EUcwu = 24,26

Zapotrzebowanie na całkowitą energię użytkową Eu = 57,66

Zapotrzebowanie na energię końcową EK = 79,80

Współczynnik strat mocy ciepnej przez przenikanie przez przegrody zewnętrzne Wtr =57,14 W/K

Współczynnik strat mocy cieplnej na wentylacje Hwe=48,03 W/K

Roczne zapotrzebowanie na energie pierwotna przez system grzewczy i wentylacyjny Qp,h = 2531,06 kWh/rok

Roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną przez system do podgrzania cieplej wody Qp,w = 3695,48 kWh/rok

Rocze zapotrzebowanie na energię końcową przez system grzewczy i wentylacyjny do ogzewania i wentylacji Qk,h= 3700,72

Roczne zapotrzebowanie na energię końcową przez system do podgrzania cieej wody Qk,w = 3344,72

Z w/w informacji da się oszacować co jaką odległość należałoby rozmieścić rurki w wylewce, jeśli temperaturę instalacji ustawiłoby się np na 35 stopni?

Czy za mało informacji aby coś móc typować?

Edytowane przez pecet0

Z w/w informacji da się oszacować co jaką odległość należałoby rozmieścić rurki w wylewce, jeśli temperaturę instalacji ustawiłoby się np na 35 stopni?

Czy za mało informacji aby coś móc typować?

Dobrze to okresliłes, typowanie mi kojarzy sie z totolotkiem. Informacje dotyczące parametrów energetycznych niewiarygodne. Zeby cokolwiek szacowac trzeba znac straty w poszczegolnych pomieszczeniach, aby je poznac konieczne jest ozc. Mając te straty albo dobieramy rozstaw z tabel albo go obliczam korzystajac z programu.

Jezeli nie chcesz nic liczyc daj wszedzie co 10 cm. Bedzie grzało ale regulacja na rotametrach konieczna.

A tak przy okazji dublowanie watków nie pomoze a robi tylko zamieszanie.

Edytowane przez asolt

Bez OZC to zrób rozstaw 8-10 cm w łazienkach, 15cm w pomieszczeniach narożnych, lub tak, gdzie planujesz panele/parkiet i 20cm w pozostałych pomieszczeniach. A najlepiej zrób OZC :)

W pomieszczeniach naroznych gdzie ma byc parkiet 10 cm jest czasem za duzo. Te 15 cm to bardzo optymistycznie albo przy wiekszej temp zasilania a tego drewno nie lubi. Z kolei 8 cm jest dosc ciezko do wykonania a niewiele daje w stosunku do 10 cm, lepiej brakujacą moc uzupelnic grzejnikiem drabinkowym lub w ostatecznosci ogrzewaniem sciennym

za rzadko rury rozumiem że może się objawić - nie dogrzewaniem budynku, lub koniecznością ustawienia pieca na wyższe temperatury zasilania.

za gęsto rury rozumiem że może się objawić jednorazowym zawyżonym kosztem założenia instalacji (ilości materiałów), ale później ustawiając ewentualnie niższą temperaturę zasilania na piecu można sobie to zrekompensować.

Dobrze rozumuję czy jedno lub drugie rozwiązanie ciągnie za sobą więcej problemów?

za rzadko rury rozumiem że może się objawić - nie dogrzewaniem budynku, lub koniecznością ustawienia pieca na wyższe temperatury zasilania.

za gęsto rury rozumiem że może się objawić jednorazowym zawyżonym kosztem założenia instalacji (ilości materiałów), ale później ustawiając ewentualnie niższą temperaturę zasilania na piecu można sobie to zrekompensować.

Dobrze rozumuję czy jedno lub drugie rozwiązanie ciągnie za sobą więcej problemów?

Drugie rozwiazanie ma mniej wad, a własciwie wada jest tylko jedna: wiekszy koszt materiałowy i wykonawczy