Wojtas347 11.08.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam potrzebuje paru porad obecnie projekt w trakcie,chciał bym do co i cwu zastosować pompę ciepła chciał bym mniej więcej aby koszty ogrzewania i cwu mieściły mi się w granicach 3000zl rok jakie ocieplenie dać co i jak wybierać w projekcie gdyż blady jestem w te klocki a nie chce też zaufać w 100% projektantowi bo może być lipa czy mógł by mi ktoś poradzić jak budować taki dom o pow ok 140 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.08.2015 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Może jeszcze raz - po polsku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.08.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam potrzebuje paru porad obecnie projekt w trakcie,chciał bym do co i cwu zastosować pompę ciepła chciał bym mniej więcej aby koszty ogrzewania i cwu mieściły mi się w granicach 3000zl rok jakie ocieplenie dać co i jak wybierać w projekcie gdyż blady jestem w te klocki a nie chce też zaufać w 100% projektantowi bo może być lipa czy mógł by mi ktoś poradzić jak budować taki dom o pow ok 140 m2 Za skąpe te widzimisię.Chcieć nie znaczy mieć.Masz warunki ku temu by mieć PC ???. Zaczynam jak widzisz ,jak ty trochę od du...y strony.Najpierw projekt ,który ci się podoba.Potem wstępna rozmowa z adoptującym i widzimisię co bym chciał.Pieniądze do dyspozycji w tych zamierzeniach , ponieważ już tu na wstępie możesz polec.Sam piszesz ,że jesteś blady w te klocki.Zbiór FM to takie ciało które ma wiele rozwiązań.Czytaj wątki składaj wszystko do kupy i z konkretnymi propozycjami wystartuj w ten swój temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtas347 15.08.2015 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Na ściany zaprojektowana została wełna skalna gr. 15cm zamiast styropianu, spokojnie wystarczy, nie ma co się pchać w koszty ponieważ nie ma znacznej różnicy pomiędzy wełną 15 a styropianem 20 jeśli chodzi o straty ciepła. Co do dachu to tam gdzie skos ceramiczny to będzie wełna skalna 2x10cm, strop na poddaszu ocieplony też wełna 20cm. W domu przewidziałem wam ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym Ciepła woda zaprojektowana z pompy ciepła (powietrze-powietrze) . Co sadzicie o takim rozwiazaniu jak sprawa z tym kominkiem bedzie wygladac to trzeba bedzie caly czas w nim palic , jak tak to mi odpada gdyz nie chce miec wedzarni w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Tam nie się wydaje, źe 20cm styropianu wyjdzie taniej, niż 15cm wełny.Grzanie kominkiem to nonsens.... Nawet, jesli będziesz miał bufor z 1000l wody, to i tak trzeba bedzie palić codziennie, Ew co drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtas347 15.08.2015 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 powierzchnia zabudowy 107m2 ,powierzchnia calkowita 230 m2 ,powierzchnia netto podłog 154m2 ,powierzchnia uzytkowa 109m2,powierzchnia pomocnicza 30m2 . Parter powierzchnia calkowita 115m2 powierzchnia netto podłog 76m2 powierzchnia uzytkowa 60m2 . Takie dane mam narazie jak to wyglada moze mi ktos doradzic dobre to rozwiazanie czy lipa troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 04.09.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 1. Kominek i pompa ciepła w jednym - szkoda pieniędzy, chyba, że ktoś jest fanem kominków. 2. 20cm styropianu będzie lepsze niż te 15 cm wełny i zapewne tańsze. 3. W domu najlepiej tylko ogrzewanie podłogowe. 4. Jak ocieplić, aby było tanio i abyś zmieścił się w tych 3000zł rocznie? - podłoga - 15-20cm styropianu grafitowego- ściany - 20 cm styropianu grafitowego- sufit / dach - 40-50 cm wełny- okna minimum 3 szybowe o Ug 0,5- można pomyśleć o wentylacji mechanicznej. Jeżeli zrezygnujesz z kominka i zrobisz wentylację mechaniczną to nie musisz stawiać w domu żadnego komina (ogromna oszczędność) Sama pompa ciepła na taki metraż z montażem jak ocieplisz tak jak powyżej napisane to wydatek ~ 25.000zł i w tych 3000zł rocznie za ogrzewanie powinieneś się zmieścić spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.09.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2015 Do powyższych celnych wskazówek dodam, że warto odizolować część ogrzewaną budynku od nieogrzewanej np.od garażu, zadbać o szczelność paroizolacji na górze (taśmy klejące), okna wypuścić z warstwy ściany do warstwy izolacji i zastosować różne inne bajery z domów pasywnych, które łatwo da się zastosować. Wentylacji mechanicznej nie traktowałbym jako opcję, tylko jako obowiązkowe wyposażenie nowoczesnego domu. Kominek z płaszczem jest kompletnie bez sensu, dziś nawet bym nie stawiał zwykłego kominka, ewentualnie zrobił kanały kominowe do strychu i nie wypuszczał ich ponad dach - zawsze będzie można to zrobić jeśli okażą się na prawdę niezbędne np. w razie wojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts