okojan 12.08.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Planuje studnie głębinową do podlewania ogrodu. Fachowiec dogadany, cena także ale...... powiedział mi, że ciśnienie jest tak wysokie ( kilkanascie bar) , ze nie bede mogł podlewać ogrodu wężem ( np. 3/4 cala) chyba ze w tym samym czasie bedą ,,chodziły" zraszacze bo inaczej wyrwie mi złączki przy pistolecie do podlewania. Wiem, ze napewno bede chciał kozystać z tej wody nie tylko jak bedą zraszacze podlewały trawnik ale także w innych sytuacjach. Co zrobić aby ograniczyc ciśnienie na wężu ogrodowym - może jakiś reduktor i skręcić na 3 bar? Nie chce iść w jakieś dodatkowe duze koszty. Fachowiec od studni chociaż z ponad 20 -letnim doswiadczeniem powiedział abym sie radził ydraulików - instalatorów.Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 12.08.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 ciśnienie zmniejszysz zwykłym zaworem - nie do końca go odkręcając.są też reduktory ciśnienia wody - nie kosztują dużo.Czemu masz takie wysokie ciśnienie ? skoro głębinówka to znaczy że masz pompe - sporo masz pompę to sam możesz sobie ustawić do jakiego cisnienia ma nabijać bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 12.08.2015 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Studni jeszcze nie mam. Jest planowane wiercenie za kilka dni.Ma to być wiercona na 12 m, rura - jakaś 12-ka., pompa. Przyszły wykonawca twierdzi, ze będzie ciśnienie około kilkunastu bar i bedzie ,,rwało" pistolet przy węzu - tak jak pisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.08.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Studni jeszcze nie mam. Jest planowane wiercenie za kilka dni.Ma to być wiercona na 12 m, rura - jakaś 12-ka., pompa. Przyszły wykonawca twierdzi, ze będzie ciśnienie około kilkunastu bar i bedzie ,,rwało" pistolet przy węzu - tak jak pisałem wyżej. Prosze Cie. Zmien "fachofca". Cisnienie bedzie takie jakie poda pompa. Mozesz wstawic pompe dajaca 100barów. Jak piprznie to krater zrobi a pistoletem bedzie mozna blache ciac. Wstaw pompe ktora da mniejsze cisnienie i po problemie. Mozesz dac bardzoi slaba pompe dajaca 2-3atm max. Jak odkrecisz weza to zalaczy sie pompa i bedzie dawac takie cisnienie. Weza ogrodowego nie rozwali. Taka wersja moze byc bez hydrofora. Mozesz dac mocniejsza pompe z hydroforem (zbiornikiem cisnieniowy, stanowiacym bufor). Wtedy masz na tym wylacznik cisnieniowy ktora wlacza-wyłacza pompe w zadanym zakresdie cisnien - no 2-4 atm. Pompa nawet mega mocna nie bedzie pracowala gdy cisnienie wzrosnie do takich 4 atm. Waż to przezyje. Mozesz tez dac droga pompe elektroniczna, ktora dostosowuje obroty tak zeby przy malym lub duzym poboirze wody zawsze zachowac takie same, ustawione na sterowniku elektronicznym cisnienie. Poprawnie robisz tak: -wiercisz studnie, -studniarz okresla jej wydajnosc, - pompa nie moze miec wiekszej wydajnosci niz studnia. Ale po fachowosci Twojego przyszlego fachofca zgaduje ze On o czyms takim pewnie nawet nie slyszal. -jesli masz juz zrobione zraszacze to kazda sekcja potrzebuje okreslonej wydajnosci, nie mniejszej niz wydajnosc pompy. Musisz do tego dobrac pompe, ktora napompuje nie wiecej niz moze dostarczyc studnia i nie mniej niz potrzebuja zraszacze. Waz raczej bedzioe miał mniejszy wydatek niz 2-3 zraszaczowa sekcja do podlewania. Planowac glebokosc studni to se mozna. Ja se planowalem, 1'wsza warstwa wodonosna byla na 60m. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 13.08.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Prosze Cie. Zmien "fachofca". to chyba dobre podsumowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.08.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Planuje studnie głębinową ... Fachowiec powiedział mi, że ciśnienie jest tak wysokie ( kilkanascie bar) Czy ten Fachowiec to przypadkiem nie jest jasnowidzem? Mówi jakie jest ciśnienie w dopiero planowanej studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon82 22.11.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) . Edytowane 23 Listopada 2015 przez simon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts