przemooo33 12.08.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam , Budowa trwa ,kolejny etap do realizacji na teraz ,trzeba się określić co i jakie muszę kupić, zamontować ,żeby potem nie żałować ,czy ktoś może mi doradzić co powinienem mieć w tgz kotłowni –ja to nazywam pomieszczeniem technicznym i wiem ,że tam będzie 1-pompa ciepła / czy ktoś może polecić dobrą firmę ? Czy to tylko Viessmann ? Czy są jeszcze jakieś inne dobre , lepsze i wiadomo w granicach rozsądnej ceny . Dla orientacji dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem powierzchnia cała do ogrzewania Około 290 m 2 . Dół 12 obwodów , góra 13/14 obwodów . 3 odwierty zrobione po 90 m każdy . 2-osobny zbiornik na wodę użytkową –myślę o 400-500 litrowym ( rodzina 5 osobowa ) 3-myślę ,że dwie pompy do ogrzewania podłogowego jedna góra jedna dół 4-na pewno naczynia wyrównawcze ale jakie i ile to nie wiem Na tym moja znikoma wiedza tego tematu się kończy ,czy ktoś z zorientowanych fachowców Mógłby mi coś w tej kwestii podpowiedzieć co jeszcze powinno się tam znaleźć co w ogólnej mierze dotyczy wody, ogrzewania podłogowego .Nie wiem jakie informacje jeszcze potrzebne ,chętnie podam jeśli coś należy dodać . Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 17.08.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 a w jakim celu 2 osobne pompy do ogrzewania podłogowego na górę i na dół? całość można zasilać jedną, większą pompą. przy Twoim metrażu to coś w okolicach 15kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.08.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Mając dwie pompy łatwiej ustawić rozdział mocy, zamiast dławić przepływ po prostu zmniejszamy prędkość odpowiedniej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.08.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 a w jakim celu 2 osobne pompy do ogrzewania podłogowego na górę i na dół? całość można zasilać jedną, większą pompą. przy Twoim metrażu to coś w okolicach 15kW Ja sądzę, że jemu chodziło o dwie pompy obiegowe, a nie dwie PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 17.08.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam , 1-pompa ciepła / czy ktoś może polecić dobrą firmę ? Czy to tylko Viessmann ? Czy są jeszcze jakieś inne dobre , lepsze i wiadomo w granicach rozsądnej ceny . jest wiele firm lepszych od Wieśka wa w jakim regionie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 17.08.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Na Twoje pytania odpowiedzi nie szukaj na forum. Poczytaj o producentach pomp (opinie) na forum, poszperaj na www i jak już wybierzesz producenta to na jego stronie znajdź sobie autoryzowanego przedstawiciela, z którym umów się na wykonanie projektu wykonawczego, wykonanie instalacji, dostawę urządzeń i uruchomienie instalacji. Czemu wszystko u jednego (od projektu do uruchomienia)? Ano żeby nie było wątpliwości kto ma poprawiać gdyby było coś nie tak! Stały numer wykonawców to zwalanie na inną ekipę, a to że zrobili zgodnie z projektem, a to on był do d.., itd, itp. Instalacja z pompą ciepła to nawet w domku jednorodzinnym stosunkowo skomplikowana i co więcej nie tania sprawa - nie na system gospodarczy.Mam sąsiada, który tak sobie zrobił - urządzenie składane z części przez szwagra-magika, pięciu wykonawców od całości - wiercił jeden, rurki układał drugi, szwagier-magik to ogarniał i uruchamiał. Kupe kłopotów z tym było, teraz niby działa, ale hałasuje niemiłosiernie - przeszkadza przez zamknięte drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemooo33 23.08.2015 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 budowa -dolny śląsk -okolice kłodzka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.08.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 W tej chwili na rynku masz ogromny wybór firm oferujących PC. Moim zdaniem nie koniecznie wymieniona przez ciebie firma będzie najlepsza (ale pewnie najdroższa, a czasami ludzie mają takie kryterium droższe= musi być lepsze). Poszukaj - jest kilka polskich firm co robią dobre PC glikol-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemooo33 01.11.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) witam,a mógłbym prosić o małą podpowiedz. Jak najbardziej jestem za teraz Polska.w jakich konkretnie polskich firmach mógłbym pytać o szczegóły Edytowane 2 Listopada 2015 przez przemooo33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts