Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła elementy kotłowni -jakie inne urządzenia powinny być w pomieszceniu tech

przemooo33

Recommended Posts

Witam ,

Budowa trwa ,kolejny etap do realizacji na teraz ,trzeba się określić co i jakie muszę kupić, zamontować ,żeby potem nie żałować ,czy ktoś może mi doradzić co powinienem mieć w tgz kotłowni –ja to nazywam pomieszczeniem technicznym i wiem ,że tam będzie

1-pompa ciepła / czy ktoś może polecić dobrą firmę ? Czy to tylko Viessmann ? Czy są jeszcze jakieś inne dobre , lepsze i wiadomo w granicach rozsądnej ceny .

Dla orientacji dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem powierzchnia cała do ogrzewania

Około 290 m 2 . Dół 12 obwodów , góra 13/14 obwodów . 3 odwierty zrobione po 90 m każdy .

2-osobny zbiornik na wodę użytkową –myślę o 400-500 litrowym ( rodzina 5 osobowa )

3-myślę ,że dwie pompy do ogrzewania podłogowego jedna góra jedna dół

4-na pewno naczynia wyrównawcze ale jakie i ile to nie wiem

Na tym moja znikoma wiedza tego tematu się kończy ,czy ktoś z zorientowanych fachowców

Mógłby mi coś w tej kwestii podpowiedzieć co jeszcze powinno się tam znaleźć co w ogólnej mierze dotyczy wody, ogrzewania podłogowego .Nie wiem jakie informacje jeszcze potrzebne ,chętnie podam jeśli coś należy dodać .

Z góry dziękuję :)

Na Twoje pytania odpowiedzi nie szukaj na forum. Poczytaj o producentach pomp (opinie) na forum, poszperaj na www i jak już wybierzesz producenta to na jego stronie znajdź sobie autoryzowanego przedstawiciela, z którym umów się na wykonanie projektu wykonawczego, wykonanie instalacji, dostawę urządzeń i uruchomienie instalacji. Czemu wszystko u jednego (od projektu do uruchomienia)? Ano żeby nie było wątpliwości kto ma poprawiać gdyby było coś nie tak! Stały numer wykonawców to zwalanie na inną ekipę, a to że zrobili zgodnie z projektem, a to on był do d.., itd, itp. Instalacja z pompą ciepła to nawet w domku jednorodzinnym stosunkowo skomplikowana i co więcej nie tania sprawa - nie na system gospodarczy.

Mam sąsiada, który tak sobie zrobił - urządzenie składane z części przez szwagra-magika, pięciu wykonawców od całości - wiercił jeden, rurki układał drugi, szwagier-magik to ogarniał i uruchamiał. Kupe kłopotów z tym było, teraz niby działa, ale hałasuje niemiłosiernie - przeszkadza przez zamknięte drzwi.

• 2 months później...