Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Srednia komina systemowego do pieca kondensacyjnego

Piotr Wawa

Recommended Posts

1. Do odprowadzenie spalin kotła kondensacyjnego nie jest potrzebny komin systemowy. Wystarczy szacht w który wprowadzisz przewód spalinowy od kotła. Niższe koszty

2. Z reguły, wystarczą średnice 125 dla dla przewodu powietrznego i 80 dla przewodu spalinowego, ale sprawdź co zaleca producent kotła dla danego modelu. 140 powinno być wystarczające dla większości modeli.

3. Jeśli zdecydujesz się na komin systemowy nie daj się namówić na wyczystkę. Przy kotle kondensacyjnym jest zbędna.

Ja w swoim Vitodensie 300-W 1,9-19kW mam sysem 60/80. 60 rura spalinowa, 80 do komina.

Ale można też przez ścianę.

Na przykładzie Viessmanna poczytaj ten dokument: http://www.viessmann.pl/content/dam/internet-pl/pdf_documents/prospekty/vitoset__systemy_odprowadzania/Systemy%20odprowadzania%20spalin%20TWIN_09'2013.pdf

Niewielka poprawka

Vitodens 300 1,9 - 11 kW średnice 60/100 do 15 m, do 17 m długości komina - średnice 80/125

Przy kotle Vitodens 300 4-35 kW i kominie dłuższym niż 8 m wymagana średnica to 80/125

Dlatego Piotrze przed podjęciem decyzji kieruj się wskazówkami producenta kotła.

Kominki do kominków to już nie ja.

Tutaj toczy się dyskusja http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171465-Kominek-jaki-komin-czym-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87-gdzie-wyczystka

Trzeba tylko trochę samozaparcia by przebrnąć.

Spróbuj zadać pytanie - może się nie pozabijają ;).

PS. Powtórzę. Przy kominie ceramicznym nie daj się wrobić w wyczystkę.

Edytowane przez Greengaz
PS

Ja mam Rondo Plus fi 200 lub 220, nie pamiętam dokładnie. Żałuje, że nie 250.

Rondo Plus ma wentylację w jednym pustaku. Zanim wymurują CI komin, to ustaw sobie, gdzie ma być kominek i jak miałaby wychodzić rura spalinowa do komina, bo to jest bardzo ważne. Ustaw z której strony wyczystka!

W każdym razie zacznij od instrukcji do kominka/wkładu

Np. Edilkamin ma wyjście w moim przypadku fi 250. Niektóre mają fi 200.