Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy Bambus Ipowood Trzeszczy :(

mardd25

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Rok temu wymieniałem podłogę w mieszkaniu zakupionym z rynku wtórnego.

Wybraliśmy bambus skręcany karmel firmy ipowood.

Blok z 2000 roku, IV piętro.

Po zerwaniu starych paneli montażyści sprawdzili równość podłoża i nie stwierdzili potrzeby równania.

Montaż podłogi to koniec sierpnia. W mieszkaniu były jeszcze malowane ściany.

Bambus został złożony w mieszkaniu w czwartek, w poniedziałek została ułożona na pływająco z podkładem z korka naturalnego 2mm.

Niestety prawie od razu zaczęła trzeszczeć kiedy się po niej chodzi, montażyści przekonywali że się ułoży.

Listwy montowane były ok 2 tygodnie później, byłem w stanie zobaczyć ile dylatacji zostało i wyglądało w porządku.

Niestety mijały miesiące a podłoga dalej się nie "ułożyła".

Następnie przyszedł okres grzewczy i podłoga jeszcze bardziej zaczęła trzeszczeć.

Firma która mi ją sprzedała twierdziła że przyczyną jest ogrzewanie, montażyści w okolicach stycznia badali wilgotność i stwierdzili ze jest za niska.

Kupiłem więc higrometr, odpaliłem nawilżacz i utrzymywałem wilgotność na poziomie min 45-50%, ale nie wyeliminowało to problemu.

Kiedy okres grzewczy minął firma zaprosiła przedstawiciela od dystrybutora.

Jak pech chciał tak 2 dni przed spotkaniem padało, była spora wilgotność, okna otwarte i przy spotkaniu dźwięk trzeszczenia był znacznie mniejszy. Wspólnie z montażystami oderwali jedną z listw, sprawdzili dylatację, stwierdzili że jest w normie.

Nie zmienia to faktu że podłoga dalej trzeszczy, oczywiście tym bardziej im bardziej suche jest powietrze, ale to okres w którym okna są otwarte i nie sposób sztucznie podnosić w domu wilgotności. Higrometr oscyluje w granicach 45-60%.

Zastanawiałem się czy to nie nierówność podłoża i niedopatrzenie ze strony montażystów, ale czy podłoga mogłaby być nierówna dosłownie w każdym miejscu? Nie ma znaczenia czy chodzimy wzdłuż czy wszerz desek. Najbardziej trzeszczy rano.

Co ciekawe te deski bambusowe mają między sobą warstwę wosku, który powinien uszczelniać ale i też niwelować takie dźwięki,

Znajomy ma ułożoną dokładnie tą samą podłogę tego producenta też na pływająco ale z podkładem z gąbki i ten problem u niego nie występuje - choć fakt że układała mu inna firma.

Tracę już nadzieję a podłoga szpeci efekt remontu na który tak czekaliśmy.

Firma przeciąga dalej sytuację twierdząc ze montaż jest ok, w deskach też się nie doszukali problemu.

Nie zostałem poinformowany że tak będzie - wtedy na pewno nie zdecydowałbym się na te deski.

Czy mogę powołać się na rękojmię i wyjść na drogę prawną zmuszając firmę do konkretnych działań?

Co może być przyczyną takiego zachowania desek?

Nagrałem wideo które chętnie udostępnię.

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez mardd25

• 2 weeks później...
Nie może pan się na nic powoływać jeśli materiał nie ma wad a montaż wykonany prawidłowo.Ma pan podłoge pływającą która pracuje cały czas i ma prawo wydawać różne dzwięki . Jeśli tak bardzo przeszkadza to rozebrac dokupic grunt klej i ułożyc ponownie ale na kleju i po problemie. Jak narazie to ma pan na podłodze troche lepszy ale dużo droższy panel więc nie można zbyt wiele oczekiwać

• 1 month później...

Witam,

Dla zainteresowanych temat zakończył się następująco.

Dystrybutor ipowood po kolejnej wizycie w mieszkaniu stanął na wysokości zadania.

Podłoga jest już przyklejona, dostarczyli nawet dodatkową paczkę desek.

Winne było podłoże które dla tak długiej i twardej deski nie było odpowiednio równe, a korek przenosił nierówności.

Jest happy end, już nie skrzypi, nic nie trzeszczy. Jestem usatysfakcjonowany.

Pozdrawiam