pele1232 12.08.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam, z racji iż to mój pierwszy post, prosił bym o zrozumienie jeśli go napisałem nie w tym dziale. Ale przejdźmy do rzeczy, mam problem iż będę stawiał komin systemowy (te bloczki keramzytowo..... wraz z wkładem ceramicznym) i mam problem gdyż nie wiem jaką średnice dobrać tego komina 16?18?20cm?. Piec jaki będzie podczepiony to Zębiec wenus 10kw a wysokość komina to 9m (z czego 7,5m będzie wewnątrz mieszkania). Prosiłbym też o polecenie producenta komina bo z tego co czytalem to są problemy z firmą Pekabet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.08.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Producent pieca opkresla wymagania kominowe. Możesz sie zwrócić do: 1.Dostawcy pieca.2.Kominiarza (wskazane!).3.Osoby instalującej piec.4.Producenta pieca. Mój typ to 16 / 18 Co to za problemy z PEKABETEM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pele1232 13.08.2015 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Producent pieca opkresla wymagania kominowe. Możesz sie zwrócić do: 1.Dostawcy pieca. 2.Kominiarza (wskazane!). 3.Osoby instalującej piec. 4.Producenta pieca. Mój typ to 16 / 18 Co to za problemy z PEKABETEM? 15 numerów telefonów (przenosnia) żaden nie odpowiadał. Z opini na forach wypisane ze bywają nie kompletne kominy itp. Oraz iż materiał jest kruchy. Wiec mam lekkie obawycchociażby do tych nie odbieranych telefonów. A co do informacji od producenta pieca to minimum 14x14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.08.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Czyli daj 16. Chyba, że później będziesz potrzebować np 18, bo zmienisz piec. Możesz podlinkować te opinie z forów? Pekabet ma rury z niemieckiej szamociarni, więc przynajmniej w tej kwestii nie powinno być problemów. Ale jak nie masz zaufania, weź inny system. Te same rury ma kilku innych producentów, np Presto. Schiedel z kolei sprawdzony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominy.pl 13.08.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ... jaką średnice dobrać tego komina 16?18?20cm?. Nasz typ to również fi 16 - będzie wystarczające, ewentualnie fi18 by tak jak napisał Kominki Piotr Batura mieć zapas jeśli będzie potrzeba podłączenia mocniejszego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.08.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nasz typ to również fi 16 - będzie wystarczające, ewentualnie fi18 by tak jak napisał Kominki Piotr Batura mieć zapas jeśli będzie potrzeba podłączenia mocniejszego kotła. Życzę szczęścia na FM i ...radzę przeczytać regulamin;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 21.08.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Witam,mam taki sam piec 10kw zebiec Wenus,na składzie budowlanym wcisnęli mi fi 20cm,scheidla więc możesz spokojnie wziąć fi18 cm,regulator ciągu mam caly czas ustawiony na 80%,także jesli nie będziecie mieli w przyszłości pieca 20kw to fi 18 będzie aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.08.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Lepiej dać większą średnicę. Pamiętaj że jego przekrój będzie mniejszy kiedy dojdzie "nieco" sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts