Gość Gos**c 13.08.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam, Mam do polozenia ok 30m2 paneli 8mm. Wszedzie ogrzewanie podlogowe, wodne gazowe. Dom nowy 135m2, solidnie ocieplony (ok. 5 litrowy).Zastanawiam sie co klasc pod panele. Z tego co czytam najlepsze sa maty kwarcowe, jesli chodzi o przewodnosc cieplna oraz tlumienie dzwiekow. Mi najbardziej zalezy na dobrej przewodnosci cieplnej.Do wyboru jest jeszcze pianomat lub plyty xps z otworami. Prosze o opinie i rady. Koszt tych mat to ok. 800zl ale jesli warto to je kupie. Beda na lata, nawet jesli wymieni sie panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 20.08.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Czyzby nikt nie stosowal lub nawet sie nad nimi nie zastanawial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 20.08.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Mam te maty u siebie na ogrzewaniu podłogowym ale nie mogę sie odnieść co do różnic w innych podkładach jesli chodzi o przewodność cieplną.Zdecydowanie na tak jeśli chodzi o tłumienie dźwięków. Chyba gdzieś zostało mi 1,5 rolki i mogę to taniej odsprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 21.08.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Wyslalem PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 17.09.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Witam,porównaj przenikalność termiczną pamiętając o izolacyjności akustycznej. Np. mata korkowo-gumowa typu Sylwood ma lambdę 0,12 W/mK przy izolacyjności akustycznej 20 dB (test laboratoryjny a nie obliczony/szacowany/oczekiwany). PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doktor Jaro 06.11.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2016 Witam wszystkich serdecznie. Odświeżam temat z uwagi na znikomą ilość informacji ze strony użytkowników o matach kwarcowych.W nowo budowanym domu położyłem nieco ponad 100 m2 maty SELIT – PRO 3 mm Aqua Stop pod panele Finsa i Kronopol o grubości 8mm. Mata była w cenie taniego panela (ok. 28zł. za m2) do tego specjalne taśmy łączące, więc przed zakupem miałem spore wątpliwości. Po kilku miesiącach eksploatacji mogę krótko podsumować: było warto, nie żałuję.Panele doskonale wyciszone, trudno w nie zastukać. Podłoga niby pływająca, ale chodzi się jak po monolicie.Jako że nigdy wcześniej nie miałem doświadczeń z ogrzewaniem podłogowym najbardziej obawiałem się jego bezwładności. Dzięki połączeniu cienkiego panela z Selitem podłoga zaskakująco szybko oddaje ciepło i pozwala na w pełni komfortowe regulowanie temperatury termostatami (mam oddzielne sterowanie dla każdego pomieszczenia). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts