Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maty kwarcowe pod panele - opinie

Gość Gos**c

Recommended Posts

Gość Gos**c

Witam,

Mam do polozenia ok 30m2 paneli 8mm. Wszedzie ogrzewanie podlogowe, wodne gazowe. Dom nowy 135m2, solidnie ocieplony (ok. 5 litrowy).

Zastanawiam sie co klasc pod panele. Z tego co czytam najlepsze sa maty kwarcowe, jesli chodzi o przewodnosc cieplna oraz tlumienie dzwiekow. Mi najbardziej zalezy na dobrej przewodnosci cieplnej.

Do wyboru jest jeszcze pianomat lub plyty xps z otworami.

Prosze o opinie i rady. Koszt tych mat to ok. 800zl ale jesli warto to je kupie. Beda na lata, nawet jesli wymieni sie panele.

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Witam wszystkich serdecznie.

Odświeżam temat z uwagi na znikomą ilość informacji ze strony użytkowników o matach kwarcowych.

W nowo budowanym domu położyłem nieco ponad 100 m2 maty SELIT – PRO 3 mm Aqua Stop pod panele Finsa i Kronopol o grubości 8mm. Mata była w cenie taniego panela (ok. 28zł. za m2) do tego specjalne taśmy łączące, więc przed zakupem miałem spore wątpliwości.

Po kilku miesiącach eksploatacji mogę krótko podsumować: było warto, nie żałuję.

Panele doskonale wyciszone, trudno w nie zastukać. Podłoga niby pływająca, ale chodzi się jak po monolicie.

Jako że nigdy wcześniej nie miałem doświadczeń z ogrzewaniem podłogowym najbardziej obawiałem się jego bezwładności. Dzięki połączeniu cienkiego panela z Selitem podłoga zaskakująco szybko oddaje ciepło i pozwala na w pełni komfortowe regulowanie temperatury termostatami (mam oddzielne sterowanie dla każdego pomieszczenia).

Pozdrawiam