scruffty 13.08.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam, Sprawa wygląda tak. Sąsiad bez pytania stawia sobie blaszak w odległości mniejszej niż 3m od granic swojej działki (w tym ze mną). Nie wiem, czy tę budowę zgłaszał, czy nie, jakkolwiek próba rozmowy o niezachowaniu odległości skończyła się dość nieprzyjemną wymianą zdań Nie chcę z nim drzeć kotów, bo i nie o to chodzi, ale troszkę mnie jego zachowanie denerwuje. Czy w obecnym stanie prawa (wcześniej był potrzebny na blaszaka z tego co wyczytałem projekt), coś się zmieniło? Niby blaszak jest niezwiązany z gruntem, ale ściany ma pełne. Pozdrawiam, scruffty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.08.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Jaka jest powierzchnia tego garażu, długość ściany od granicy?Zresztą zamiast powielać odpowiedź przeczytaj to:http://m.muratordom.pl//prawo/formalnosci-budowlane/odleglosci-na-dzialce-budowa-budynku-gospodarczego,132_4920.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 13.08.2015 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Czytałem to, działka jest duża (większa niż 16 m). Garaż jak to garaż, chyba nie przekracza 5,5 m długości - nie zmierzę na nie swojej działce). Teoretycznie z podpada pod dozwolone 1,5 od granicy. Najprościej byłoby iść zapytać w PINB, czy to nie samowolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.08.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli ten garaż nie ma 25mkw to wystarczy zgłoszenie. Jeśli podkablujesz sąsiada, to zrobisz sobie wroga. Jeśli budował bez zgłoszenia, to będzie musiał go rozebrać, złożyć wniosek, poczekać 30 dni i postawić ponownie. Jest to blaszak niezwiązany z gruntem więc rozbiórka i postawienie zajmie mu max 3-4h. Więc zanim udasz się do Starostwa sprawdź, czy odległości (1,5 od granicy, 8m od Twojego domu i wymiar 5,5m długości) są zachowane, bo w innym wypadku wizyta w Starostwie będzie sztuką dla sztuki. Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 13.08.2015 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Nie będę tego robił, nie chce konfliktu, ani nie chce mu uprzykrzać życia, bo nic mi to nie da. Miejsce (z mojej perspektywy) jest niefortunne, tylko tyle. Przyznam szczerze, że ja będąc na jego miejscu po prostu bym porozmawiał, ale ludzie są różni. Posadzę chaszcza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.08.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 A czy jest zachowana odległość 8m od Twojego domu? Bo jeśli tak to wszystko jest zgodnie z prawem. Inna sprawa, że sąsiad mógłby podejść do Ciebie i przedstawic swoje plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 A czy jest zachowana odległość 8m od Twojego domu?A dlaczego 8m? mam dom od granicy 3m(brak okien) sasiad zgodnie z prawem cos postawi tez 3m od granicy. 3m+3m=6m więc odległość 8m ma się nijak do postawionych zgodnie z prawem budowli. Mało tego, garaż można postawić 1.5m od granicy więc moje 3 + 1.5 sąsiada ma się nijak do tego co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Trochę przewrotnie - a gdyby przyjąć, że tego "cusia", nie "obejmuje" PB (art.3.1.1). (ostanie zdanie tegoż) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.08.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) A dlaczego 8m? mam dom od granicy 3m(brak okien) sasiad zgodnie z prawem cos postawi tez 3m od granicy. 3m+3m=6m więc odległość 8m ma się nijak do postawionych zgodnie z prawem budowli. Mało tego, garaż można postawić 1.5m od granicy więc moje 3 + 1.5 sąsiada ma się nijak do tego co piszesz. Chyba masz rację, ja się oparłem na § 12 ust. 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: 6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4. No właśnie jest to zastrzeżenie ust. 3 pkt 4, mówiące o budynku o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m. Czyli jak budynek ma mniej niż 5,5m i brak okien i drzwi to nie musi być spełniona odległość 8m. Sorry za zamieszanie. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 No właśnie jest to zastrzeżenie ust. 3 pkt 4, mówiące o budynku o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m. Czyli jak budynek ma mniej niż 5,5m i brak okien i drzwi to nie musi być spełniona odległość 8m. Sorry za zamieszanie. Nie musi być, ale zupełnie z innego powodu - z powodu §271.9. który dopuszcza zmniejszenie odległości (8m) o 25% (co daje właśnie 6m) dla określonych budynków, wyszczególnionych w §213. Ps. Przypominam również, że nie dotyczy to budynków ze ścianą oddzielenia p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Mało tego, garaż można postawić 1.5m od granicy więc moje 3 + 1.5 sąsiada ma się nijak do tego co piszesz. Nie tylko garaż, i nie tylko w odległości nie mniejszej jak 1,5m - bo także w granicy, ale - tylko w przypadku, wykonania ściany skierowanej ku granicy, jako ścianę oddzielenia p.poż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Chyba masz rację, ja się oparłem na § 12 ust. 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: 6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4. Dziwne, w najnowszym rozporządzeniu brzmi on tak: 6. Budynek może być usytuowany Êcianà zewn´trznà bez otworów bezpoÊrednio przy granicy dziaΠki budowlanej, z zastrze˝eniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12 pkt 1, je˝eli: 1) wynika to z ustaleƒ decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu bàdê 2) na sàsiedniej dziaΠce istnieje ju˝ budynek ze Êcianà usytuowanà bezpoÊrednio przy tej granicy, a wznoszony budynek b´dzie: a) przylegaΠ do istniejàcego caΠà dΠugoÊcià swojej Êciany, b) miaΠ w pasie o szerokoÊci 3 m, przylegΠym do granicy dziaΠki, wysokoÊç i wymiar równolegΠy do tej granicy, nie wi´ksze ni˝ w budynku istniejàcym na sàsiedniej dziaΠce. http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20020750690&type=2 Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Nie tylko garaż, i nie tylko w odległości nie mniejszej jak 1,5m - bo także w granicy, ale - tylko w przypadku, wykonania ściany skierowanej ku granicy, jako ścianę oddzielenia p.poż. Pisałem ogólnie w odniesieniu do postu poprzednika z uwzględnieniem problemu autora post #1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Dziwne, w najnowszym rozporządzeniu brzmi on tak: To nie jest tekst z najnowszych, tylko w brzmieniu z 2002r. Od tego czasu były nowele. Dzisiaj obowiązuje taki stan http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html akurat przytoczony przepis zmienił się w sposób istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) To nie jest tekst z najnowszych, tylko w brzmieniu z 2002r. Od tego czasu były nowele. Dzisiaj obowiązuje taki stan http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html akurat przytoczony przepis zmienił się w sposób istotny. Akurat ten co ja przytoczyłem jest najnowszy, dałem link, na stronie sejmu możesz sobie dokładnie przeczytać http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690. Wszystkie akty tam zamieszczone są najbardziej aktualne. Są jeszcze akty zmieniające Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.08.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Dalej twierdzisz, że obowiązujący - uparciuszek:yes: Czyli U dla ściany może wynosić 0,5, a U okna 2,6 ? (via wskazane przez Ciebie źródło, "najnowszej", załącznik około strony 68 ) kliknij w "swoim linku ( http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690 ) u dołu strony, zakładkę "akty zmieniające", a tam DU nr. 56 z 2009 , patrz pkt.4 tegoż. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.08.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Tak masz rację Wcześniej przeglądałem inne akty i opierałem się na tekstach jednolitych. W tym przypadku nie ma tekstu jednolitego a ten co jest, właśnie tak potraktowałem nie uwzględniając zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts