Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blaszak < 3m od granicy po ostatnich zmianach prawa.

scruffty

Recommended Posts

Witam,

Sprawa wygląda tak. Sąsiad bez pytania stawia sobie blaszak w odległości mniejszej niż 3m od granic swojej działki (w tym ze mną). Nie wiem, czy tę budowę zgłaszał, czy nie, jakkolwiek próba rozmowy o niezachowaniu odległości skończyła się dość nieprzyjemną wymianą zdań:)

Nie chcę z nim drzeć kotów, bo i nie o to chodzi, ale troszkę mnie jego zachowanie denerwuje. Czy w obecnym stanie prawa (wcześniej był potrzebny na blaszaka z tego co wyczytałem projekt), coś się zmieniło? Niby blaszak jest niezwiązany z gruntem, ale ściany ma pełne.

Pozdrawiam,

scruffty

Jeśli ten garaż nie ma 25mkw to wystarczy zgłoszenie. Jeśli podkablujesz sąsiada, to zrobisz sobie wroga. Jeśli budował bez zgłoszenia, to będzie musiał go rozebrać, złożyć wniosek, poczekać 30 dni i postawić ponownie. Jest to blaszak niezwiązany z gruntem więc rozbiórka i postawienie zajmie mu max 3-4h. Więc zanim udasz się do Starostwa sprawdź, czy odległości (1,5 od granicy, 8m od Twojego domu i wymiar 5,5m długości) są zachowane, bo w innym wypadku wizyta w Starostwie będzie sztuką dla sztuki. Edytowane przez kemot_p

A czy jest zachowana odległość 8m od Twojego domu?
A dlaczego 8m? mam dom od granicy 3m(brak okien) sasiad zgodnie z prawem cos postawi tez 3m od granicy. 3m+3m=6m więc odległość 8m ma się nijak do postawionych zgodnie z prawem budowli.

Mało tego, garaż można postawić 1.5m od granicy więc moje 3 + 1.5 sąsiada ma się nijak do tego co piszesz.

A dlaczego 8m? mam dom od granicy 3m(brak okien) sasiad zgodnie z prawem cos postawi tez 3m od granicy. 3m+3m=6m więc odległość 8m ma się nijak do postawionych zgodnie z prawem budowli.

Mało tego, garaż można postawić 1.5m od granicy więc moje 3 + 1.5 sąsiada ma się nijak do tego co piszesz.

Chyba masz rację, ja się oparłem na § 12 ust. 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4.

No właśnie jest to zastrzeżenie ust. 3 pkt 4, mówiące o budynku o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m. Czyli jak budynek ma mniej niż 5,5m i brak okien i drzwi to nie musi być spełniona odległość 8m.

Sorry za zamieszanie.

Edytowane przez kemot_p

No właśnie jest to zastrzeżenie ust. 3 pkt 4, mówiące o budynku o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m. Czyli jak budynek ma mniej niż 5,5m i brak okien i drzwi to nie musi być spełniona odległość 8m.

Sorry za zamieszanie.

Nie musi być, ale zupełnie z innego powodu - z powodu §271.9. który dopuszcza zmniejszenie odległości (8m) o 25% (co daje właśnie 6m) dla określonych budynków, wyszczególnionych w §213.

Ps. Przypominam również, że nie dotyczy to budynków ze ścianą oddzielenia p.poż.

Nie tylko garaż, i nie tylko w odległości nie mniejszej jak 1,5m - bo także w granicy, ale - tylko w przypadku, wykonania ściany skierowanej ku granicy, jako ścianę oddzielenia p.poż.

Chyba masz rację, ja się oparłem na § 12 ust. 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

6. Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, z zastrzeżeniem ust. 3 pkt 4.

Dziwne, w najnowszym rozporządzeniu brzmi on tak:

6. Budynek może być usytuowany Êcianà zewn´trznà

bez otworów bezpoÊrednio przy granicy dziaΠki budowlanej,

z zastrze˝eniem ust. 10 oraz § 271 ust. 12

pkt 1, je˝eli:

1) wynika to z ustaleƒ decyzji o warunkach zabudowy

i zagospodarowania terenu bàdê

2) na sàsiedniej dziaΠce istnieje ju˝ budynek ze Êcianà

usytuowanà bezpoÊrednio przy tej granicy, a wznoszony

budynek b´dzie:

a) przylegaΠ do istniejàcego caΠà dΠugoÊcià swojej

Êciany,

b) miaΠ w pasie o szerokoÊci 3 m, przylegΠym do

granicy dziaΠki, wysokoÊç i wymiar równolegΠy

do tej granicy, nie wi´ksze ni˝ w budynku istniejàcym

na sàsiedniej dziaΠce.

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20020750690&type=2

Edytowane przez Slawko123

Dziwne, w najnowszym rozporządzeniu brzmi on tak:

To nie jest tekst z najnowszych, tylko w brzmieniu z 2002r. Od tego czasu były nowele.

Dzisiaj obowiązuje taki stan http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html

akurat przytoczony przepis zmienił się w sposób istotny.

To nie jest tekst z najnowszych, tylko w brzmieniu z 2002r. Od tego czasu były nowele.

Dzisiaj obowiązuje taki stan http://www.muratorplus.pl/biznes/prawo/nowe-warunki-techniczne-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie_81757.html

akurat przytoczony przepis zmienił się w sposób istotny.

Akurat ten co ja przytoczyłem jest najnowszy, dałem link, na stronie sejmu możesz sobie dokładnie przeczytać http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690.

Wszystkie akty tam zamieszczone są najbardziej aktualne.

Są jeszcze akty zmieniające

Edytowane przez Slawko123

Dalej twierdzisz, że obowiązujący - uparciuszek:yes:

Czyli U dla ściany może wynosić 0,5, a U okna 2,6 ? (via wskazane przez Ciebie źródło, "najnowszej", załącznik około strony 68 ) :yes:

kliknij w "swoim linku ( http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690 ) u dołu strony, zakładkę "akty zmieniające", a tam DU nr. 56 z 2009 , patrz pkt.4 tegoż.

Edytowane przez sSiwy12