Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowy montaż bramy segmentowej - prostoliniowość docisku paneli do uszczelki

Recommended Posts

Czy jest to prawidłowy montaż, że panele bramy pionowo nie są w jednej linii i pionie.

Znaczy nie dociskają do uszczelki bocznej w jednej prostej linii.

W stosunku do obróbki tynkarskiej, która jest prosta linia bramy idzie krzywo w pionie.

Wiem, że można zrobić regulację ale dociśniecie rolek powoduje właśnie krzywiznę z kolei wyrównanie do pionu powoduje luz i stukanie na niektórych rolkach jak jest wiatr.

Druga sprawa do ostatniego górnego panela przyłożyłem łatę i nie jest on nie prosty względem nadproża. Na środku jest wypchany na ok 5-7mm w stosunku do rogów. Na środku dociska uszczelkę na zero (na płasko) po bokach już jest luźniej (widać to po szparze względem tynku). Czy tak powinno/może być?

przykład

novoferm szczecin bramy (5).jpg

Wieczorem zrobię fotki w realu jak to u mnie wygląda.

Swoją drogą czy u nas są dostępne takie obróbki bramy segmentowej?

obróbka bramy.jpg

Te krzywizny swojej bramy wyłapałem jak chciałem docieplić tą szparę (miedzy bramą a ociepleniem i tynkiem) a taka obróbka jak na fotce była by fajna bo segmentówka z boku to tylko na tej wątpliwej uszczelce ma trzymać ciepło..

Edytowane przez m@rio

Te krzywizny swojej bramy wyłapałem jak chciałem docieplić tą szparę (miedzy bramą a ociepleniem i tynkiem) a taka obróbka jak na fotce była by fajna bo segmentówka z boku to tylko na tej wątpliwej uszczelce ma trzymać ciepło..

Mam bramę Wiśniowskiego 5,20 m i takie nieprawidłowości nie występują a nie ukrywam, że ściana nie jest równa - da się to ustawić rolkami i dociskiem do prowadnic. Ponadto uważam że każda z bram segmentowych na 2 lub środkowym segmencie powinna mieć wzmocnienie usztywniające wtedy układ segmentów jest bardziej równomierny i powtarzalny.