Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uciążliwe, sąsiedzkie oświetlenie

Wojtek_Wisznia Mała

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Czy są jakieś przepisy regulujące sprawę instalowania oświetlenia wokół domu? Do jakiego urzędu można się zwrócić o pomoc i na co (podstawa prawna) się powołać?

Problem: Sąsiedzi (dalsze sąsiedztwo - dzieli nas niezabudowana działka) zainstalowali sobie oświetlenie z czujką ruch (2 reflektory po obu stronach bramy) przy wjeździe do garażu. Problem w tym, że zamontowane reflektory mają dość szeroki kąt świecenia i świecą nie tylko na ich podjazd i drogę ale i mi w oczy na oddalonym o ok 60 m tarasie. Nie miałbym pretensji gdyby światło zapalało się tylko w momencie faktycznej potrzeby uruchamiane ręcznie. Niestety czujki uruchamiają to oświetlenie co kilka minut, czasami nawet częściej - a na pewno nie mam spokojnych 10 minut. Teraz są upały więc najfajniej siedzi się po zmroku, ale ten sąsiedzki stroboskop mnie wykańcza.

Jak cywilizowany człowiek poszedłem najpierw poprosić sąsiadów o korektę ustawienia lamp (starsze małżeństwo) - zaproponowałem nawet, że przyjdę z drabiną (ja w zasadzie mógłbym i bez) i pod ich okiem skoryguję nieco pochylenie lamp. Nie chcieli. Byli bardzo zdziwieni, że to tak daleko świeci - chwilkę pogadaliśmy i pełen nadziei wróciłem do siebie. Niestety minął już cały tydzień a lampy jak mrugały mi prosto w oczy tak mrugają!

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

... no jest taki przepis w Warunkach Technicznych :

§ 293.6

" Urządzenia oświetleniowe, w tym reklamy, umieszczone na zewnątrz budynku lub w jego otoczeniu nie mogą powodować uciążliwości dla jego użytkowników ani też przechodniów i kierowców. Jeżeli światło skierowane jest na elewację budynku zawierającą okna, natężenie oświetlenia na tej elewacji nie może przekraczać 5 luksów w przypadku światła białego i 3 luksów w przypadku światła kolorowego lub światła o zmieniającym się natężeniu, błyskowego, ewentualnie pulsującego. "

... ale zanim zaczniesz "wojnę" - lepiej się dogadać z sąsiadem !!! :)

Dzięki, zwłaszcza za ten paragraf :D

Oczywiście że nie zacznę od razu strzelać! Dam im drugą i pewnie trzecią szansę o ile w ogóle będą wykazywali wolę przynajmniej rozmowy. Warto jednak na kolejną rozmowę mieć jakieś podparcie prawne. O te przepisy to prosiłem na potrzebę argumentu do rozmowy gdyby zaczęli skręcać w "Wolnoć Tomku w swoim domku".