Wojtek_Wisznia Mała 13.08.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam serdecznie, Czy są jakieś przepisy regulujące sprawę instalowania oświetlenia wokół domu? Do jakiego urzędu można się zwrócić o pomoc i na co (podstawa prawna) się powołać? Problem: Sąsiedzi (dalsze sąsiedztwo - dzieli nas niezabudowana działka) zainstalowali sobie oświetlenie z czujką ruch (2 reflektory po obu stronach bramy) przy wjeździe do garażu. Problem w tym, że zamontowane reflektory mają dość szeroki kąt świecenia i świecą nie tylko na ich podjazd i drogę ale i mi w oczy na oddalonym o ok 60 m tarasie. Nie miałbym pretensji gdyby światło zapalało się tylko w momencie faktycznej potrzeby uruchamiane ręcznie. Niestety czujki uruchamiają to oświetlenie co kilka minut, czasami nawet częściej - a na pewno nie mam spokojnych 10 minut. Teraz są upały więc najfajniej siedzi się po zmroku, ale ten sąsiedzki stroboskop mnie wykańcza. Jak cywilizowany człowiek poszedłem najpierw poprosić sąsiadów o korektę ustawienia lamp (starsze małżeństwo) - zaproponowałem nawet, że przyjdę z drabiną (ja w zasadzie mógłbym i bez) i pod ich okiem skoryguję nieco pochylenie lamp. Nie chcieli. Byli bardzo zdziwieni, że to tak daleko świeci - chwilkę pogadaliśmy i pełen nadziei wróciłem do siebie. Niestety minął już cały tydzień a lampy jak mrugały mi prosto w oczy tak mrugają! Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdamek 13.08.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Myślę, żebyś spróbował jeszcze raz z nimi pogadać. Szkoda wchodzić z sąsiadami na wojenną ścieżkę. Może weź drabinę pod pachę, idź do nich i z uśmiechem zapytaj: "to kiedy przestawiamy te lampy". Zaskocz ich. może się zawstydzą i poprawią uciążliwe oświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.08.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 ... no jest taki przepis w Warunkach Technicznych : § 293.6 " Urządzenia oświetleniowe, w tym reklamy, umieszczone na zewnątrz budynku lub w jego otoczeniu nie mogą powodować uciążliwości dla jego użytkowników ani też przechodniów i kierowców. Jeżeli światło skierowane jest na elewację budynku zawierającą okna, natężenie oświetlenia na tej elewacji nie może przekraczać 5 luksów w przypadku światła białego i 3 luksów w przypadku światła kolorowego lub światła o zmieniającym się natężeniu, błyskowego, ewentualnie pulsującego. " ... ale zanim zaczniesz "wojnę" - lepiej się dogadać z sąsiadem !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_Wisznia Mała 13.08.2015 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Dzięki, zwłaszcza za ten paragraf Oczywiście że nie zacznę od razu strzelać! Dam im drugą i pewnie trzecią szansę o ile w ogóle będą wykazywali wolę przynajmniej rozmowy. Warto jednak na kolejną rozmowę mieć jakieś podparcie prawne. O te przepisy to prosiłem na potrzebę argumentu do rozmowy gdyby zaczęli skręcać w "Wolnoć Tomku w swoim domku". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 19.08.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Coś się ruszyło / zmieniło ? Pytam bo zawsze jestem bardzo ciekaw jak ludzie reagują na takie sprawy i czy są gotowi zrozumieć i pomoc drugiemu człowiekowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 19.08.2015 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Coś się ruszyło / zmieniło ? Pytam bo zawsze jestem bardzo ciekaw jak ludzie reagują na takie sprawy i czy są gotowi zrozumieć i pomoc drugiemu człowiekowi. Przy tej trzeciej "szansie" pewnie potraktowali go łopatą i teraz się kuruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts