Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usunięcie kominów a nowe prawo budowlane

Mopowa

Recommended Posts

O usunięciu kominów było już wiele dyskusji. Ja mam jednak problem w kontekście zmienionych przepisów. Po otrzymaniu PNB zdecydowaliśmy się na zmianę wentylacji co wg prawa ciągnie za sobą konieczność usunięcie kominów wentylacyjnych. Kontaktowałam się z inspektoratem i przez telefon na szybko otrzymałam tylko informacje, że to projektant decyduje co jest zmianą istotną. Architekt natomiast stwierdził, że wentylacja to instalacja wewnętrzna i zgodnie z nowym prawem nie podlega pozwoleniu na budowę ani zgłoszeniu= zmiana nie istotna. Jednak nie chciał takiej informacji dać na piśmie a zmiany nakazał umieścić kierownikowi w dzienniku. Otrzymałam drogą mailową taką oto interpretację (bez podpisu ani daty)

W sprawie zagadnienia, czy przez instalacje wewnątrz budynku, o którym mowa w art. 29 ust.1 pkt 27 Ustawy-Prawo budowlane(w brzmieniu, który zacznie obowiązywać od dnia 28 czerwca 2015r.), należy rozumieć cała instalację wewnętrzną.

Zgodnie z art.29 ust.1 pkt 27 ustawy z dnia 7lipca 1994r.- Prawo budowlane)Dz.U. z 2013r. poz.1409 z późn.zm.) w zw. z art. 30 ust.1 w brzmieniu nadanym przez ustawę z dnia 20 lutego 2015r. o zmianie ustawy-Prawo budowlane oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 443), która wejdzie w życie w dniu 28 czerwca 2015r., budowa instalacji elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, cieplnych i telekomunikacyjnych wewnątrz budynku nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani dokonania zgłoszenia. Tym samym inwestor będzie zwolniony z obowiązku wystąpienia z wnioskiem o pozwolenie na budowę lub dokonania zgłoszenia instalacji wewnątrz budynku (z wyjątkiem instalacji gazowych). jednocześnie biorąc pod uwagę fakt, że celem nowych regulacji prawnych jest uproszczenie i skrócenie procedur budowlanych, należy uznać, że części instalacji, które wykraczają poza obręb budynku do miejsca połączenia się z przyłączem, będą stanowić część instalacji, o których mowa w ww. przepisie. tym samym z uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę będą zwolnione całe wewnętrzne instalacje elektroenergetyczne, wodociągowe, kanalizacyjne, cieplne i telekomunikacyjne.

Niestety ani w przetaczanym zapisie ustawy ani w tej interpretacji nie ma słowa o wentylacji.