Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu betonowego - poddasze do adaptacji

darass86

Recommended Posts

Cześć chcę się poradzić jak w miarę tanio ocieplić strop betonowy. Już mówię w czym rzecz, do jet parterowy z poddaszem do adaptacji, i chciałbym ocieplić sam strop bez (na razie) ocieplania skosów. Strop jest monolityczny i planuję w przyszłości zrobić tam dwa pokoje i łazienkę. Jednak jak pisałem jest to perspektywa paro letnia. Zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1 - styropian dach/podłoga 15 cm na to wylewka z miksokreta

2 - wełna między legary max 20 cm i podłoga z płyt osb

W pierwszej opcji ścianki działowe z gazobetony

w drugiej pokusiłbym się o ściany z również z osb (niewiem tylko jak z akustyką takiej ściany?)

Co radzicie?

Można zastosować wełnę w grubościach pasujących do montażu między krokwie ale położyć obie warstwy na stropie. Po paru latach przy adaptacji poddasza na cele mieszkalne przenieść wełnę z podłogi i zamontować do połaci dachowej. Oczywiście po rozłożonej wełnie nie należy chodzić i potraktować ten strych jako poddasze nieużytkowe. Układając 30 cm grubość ocieplenia można legary ułożyć na klockach drewnianych lub bloczkach betonu komórkowego. Lepiej zastosować wełnę w płytach np. SUPERROCK.

• 2 years później...
Cześć chcę się poradzić jak w miarę tanio ocieplić strop betonowy. Już mówię w czym rzecz, do jet parterowy z poddaszem do adaptacji, i chciałbym ocieplić sam strop bez (na razie) ocieplania skosów. Strop jest monolityczny i planuję w przyszłości zrobić tam dwa pokoje i łazienkę. Jednak jak pisałem jest to perspektywa paro letnia. Zastanawiam się nad dwiema opcjami:

1 - styropian dach/podłoga 15 cm na to wylewka z miksokreta

2 - wełna między legary max 20 cm i podłoga z płyt osb

W pierwszej opcji ścianki działowe z gazobetony

w drugiej pokusiłbym się o ściany z również z osb (niewiem tylko jak z akustyką takiej ściany?)

Co radzicie?

I co zrobiłeś, bo stoję właśnie przed takim samym dylematem?