Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wielkimi krokami zbliża się odbiór mojego pierwszego, własnego M i oczywiście pojawia się masa dylematów. Meble do kuchni mniej więcej wybrane - białe, gładkie fronty z czarnymi uchwytami (zdjęcie poglądowe zamieszczam). Płytki, które mi się podobają to http://allegro.pl/plytki-scienne-20x60-kuchenne-lazienkowe-mozaika-i5009392893.html. Pojawia się dylemat - białe czy czarne? I jaki dobralibyście do tego blat? W tej chwili w grę wchodzi tylko laminowany, na kamień nie mogę sobie pozwolić...

I jakie płytki wybralibyście na podłogę? Kuchnia to tak naprawdę tylko aneks - w pokoju dziennym oraz sypialniach na podłogach będzie panel podłogowy Girona Kasztan Biały Artens - dobrać muszę "coś" na podłogi do aneksu kuchennego, łazienki oraz przedpokoju. W mieszkaniu większość mebli będzie biała, z dodatkami czerni i szarego - a całość ożywiać będą kolorowe dodatki.

Płytki to największy dylemat, dlatego postanowiłam się poradzić Was! Mile widziane wszystkie pomysły!

inspiracje-meble-na-wymiar02-610x235.jpg

https://forum.murator.pl/topic/203178-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-wyborze-p%C5%82ytek-i-blatu-bia%C5%82a-kuchnia/

Rozważałam takie rozwiązanie - jednak wydaje mi się, że ładniej będzie, gdy zachowam konsekwencję - w linii prostej łazienka - korytarz - kuchnia - identyczne płytki, a salon plus sypialnie takie same panele. Załączam rzut mieszkania, żeby zobrazować, jak wygląda moje mieszkanie i dlaczego chciałabym taki układ podłóg :)

W kuchni będzie jeszcze wąska wyspa (kończyć będzie się wraz z końcem okna - mam nadzieję, że to zrozumiałe ;)), która będzie stanowić wyraźną granicę między częścią kuchenną, a salonową - i to do wysokości wyspy miałyby być płytki.

a.jpg

Nie podoba mi się ten pomysł z pasem płytek...

Granicą ma być wyspa - a krzesła przy wyspie będą stały na płytkach czy na panelach? A co, jeśli przesunie Ci się wyspa o kilka cm lub trzeba będzie docinać płytki? Linia z lewej, wyznaczająca granice między płytkami a panelami nie kończy się równo z oknem - wypada w świetle okna :( Jak połączysz płytki z panelami - listwy na podłodze będą wyglądać strasznie... Progi będziesz robić?

Za wyspą ustawiony będzie wąski stół.

Stół były już na panelach... Okropnie boję się "zwykłych" paneli w kuchni, obawiam się ich szybkiego zniszczenia.

Chodziło mi o coś takiego jak na tej kiepskiej wizualizacji (a raczej graficznej zabawie), którą załączam. W przedpokoju chcę mieć płytki, dlatego kompletnie nie widzę położenia w aneksie i salonie paneli, a w przedpokoju już płytek... Ech, widać, że nie mam kompletnie doświadczenia w tej materii ;-)

Myślałam, aby panele z płytkami połączyć cienkimi listwami, progów nie planowałam

kuchniaa.jpg

Edytowane przez aduska1212

Jeżeli nie chcesz paneli w kuchni, to Twój pomysł na pas płytek się obroni. Tylko koniecznie musisz zrezygnować z listwy między płytkami i panelami - połączenie musi być delikatniejsze. Może korek?

Ponieważ kuchnia będzie niewielka, zrezygnowałabym z czarnych płytek ściennych na rzecz białych, a jeśli jest to możliwe, jasnoszarych :)

Uwielbiam biel i czerń, ale jeśli dodatki będą jednego koloru (o jakim myślisz?), wnętrze będzie, jak ja to nazywam, "plastikowe". Żeby tego uniknąć, trzeba mieszać faktury materiałów i natężenie danej barwy, tak w bazie, jak i dodatkach.

W sumie kolorów nie mam jeszcze wybranych, póki co chcę stworzyć bezpieczną bazę, a później eksperymentować z dekoracjami :)

Boję się paneli w kuchni i korytarzu, w rodzinnym domu były panele w przedpokoju i niezbyt dobrze to wspominam. Z tego względu u siebie chciałabym mieć płytki w miejscach szczególnie narażonych na zabrudzenia..

Szukaj jak największych płytek nadających się do kładzenia z minimalną fugą lub bezfugowo - na pewno nie możesz tak poszatkować wąskiego przedpokoju jak pokazałaś na wizualce.

Podpinam się pod temat, bo mam ten sam dylemat. Będę mieć kuchnię zamkniętą, białe fronty ze strukturą drewna. Blat i podłogę mam dobraną tylko prosiłabym o rzucenie okiem czy to będzie pasowac do siebie?

Blat: taki jak w tym linku: http://deccoria.pl/galeria/foto,id,105030,1292827,1,kuchnia-pachnaca-swietami.html

Podłoga: płytki drewnopodobne http://www.stnceramica.es/en/pavimento/porcelanico-esmaltado/cab5caryqxaa/detalle

Niestety zdjęć wrzucać nie umiem, wiec tak pytam.