DSQ 16.08.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 No chyba jasne jest że jak nie palę to mam zimne. Mam wrażenie że niektórzy z złośliwości tak piszą Pytam się tylko czy jak zrobią się zimne to odrazu w domu spadnie temp z tych 20-24C do 14-16C jak mam obecnie np przy -10 -5C Czy nadal będzie oscylować w okolicach 20-22C mimo iż np zgasło w piecu wczoraj o 21 a teraz mam przykładowo następny dzień godzina 15:00? Jak palę to ja mam w domu ciepło więc narzekać nie można jakbym palił całą dobę (jak to grzeją w mieszkaniach w blokach) to ja mam ciepełko . Niektórzy chyba myślą że ja w domu siedzę w 2 parach kalesonach i w kufajce a jednak jest inaczej Nierozumiem też dlaczego mi zalecacie jakiś audyt energetyczny A ile coś takiego kosztuje? nie lepiej te pieniądze przeznaczyć w byle jaki styropian i docieplać? Prosiłem też o pomoc w wyborze najtańszej hurtowni styropianu, gdzie najtaniej? I czym to kleić do muru? Jak najtaniej? Czy to wszystko mogę wykonać sam? Sami ociepliliście swoje domy czy lepsza ekipa? Bo jednak coś chyba kosztuje? Ile orientancyjnie kosztuje ocieplenie 1m2 przez ekipę? Kolejna sprawa jak to proste to nie lepiej te pieniądze przeznaczyć w styropian i ocieplić samemu? Czyli rozumiem iż styropian grafitowy będzie mniej opłacalny od zwykłego? Czyli który jest najbardziej opłacalny jaki współczynnik? Co z tego że dam 15cm grafitowego jak to równowartość 17cm zwykłego a pewnie 20cm zwykłego wyjdzie taniej niż 15 grafitowego? Ja tu nie widzę oszczędności. Mogę prosić o jakieś kalkulatory ile daje x cm styropianu i co to mi da? Na pierwsze pytanie odpowiedź jest jednoznaczna. W docieplonym domu (ściany i dach) gdy przestaniesz palić nawet przy ujemnych temperaturach, temperatura wewnątrz będzie się obniżać o wiele wolniej. Nie powiem Ci ile bo to zależy od wielu rzeczy, takich jak masa murów i stropów, wentylacja, jakość okien i drzwi, ale tak orientacyjnie, przy temp. na zewnątrz -5 do -10, gdy po dłuższym okresie utrzymywania stałej temp. np. 20-22 , tak, że ściany i wszystko wewnątrz jest też nagrzane do tej tej temperatury, nagle przestaniesz palić, to po 24 godzinach powinieneś mieć te kilka stopni mniej ale nie 10 czy więcej. Nie zalecamy audytu, tylko mówimy, że tylko tylko takie opracowanie dałoby Ci na papierze dokładne wyliczenie ile zużywasz ciepła przeliczonego na opał podczas statystycznego sezonu grzewczego, a ile będziesz zużywał, kiedy docieplisz określonymi warstwami, czy przeprowadzisz ewentualnie inne modernizacje. Wtedy byś widział że faktycznie kwota X wydana na termomodernizację powinna Ci się zwrócić np. za 8,5 czy 10 lat. A potem już zaczniesz zarabiać. Taki audyt nie jest bardzo tani w istniejącym domu, bo wszystko trzeba zinwentaryzować, więc niekoniecznie musisz na to wydawać pieniądze, jeżeli budżet masz ograniczony. Zaletą audytu jest możliwość uzyskania specjalistycznej porady na podstawie obliczeń ile najbardziej efektywnie docieplić i na jakie inne miejsca zwrócić uwagę, gdzie być może ucieka Ci sporo ciepła o czym nie wiesz. Styropiany dobrej jakości to na przykład Termoorganika, Genderka, Austrotherm, Swisspor i różne inne. Sprzedają to w całej Polsce, więc nie problem znaleźć gdzie to kupić. Styropian musi być ciężki z drobnymi bąbelkami. Takie tanie no-name'y dmuchają powietrzem, bo oszczędzają na surowcu. Jak nie masz rozeznania jak się wykonuje docieplenie, to raczej musisz to zlecić. Jeżeli masz mały budżet i nie dasz rady, to doraźnie najwięcej zyskasz przy najmniejszym nakładzie jak tylko ocieplisz dobrze od dachu bo tam wystarczy samemu poukładać ocieplenie i zabezpieczyć, żeby nie podeptać, natomiast ściany odłożysz na później. Biały styropian opłaca się bardziej niż grafit. Grafit się daje tylko, żeby za bardzo nie pogrubiał ścian (mniej światła wpada przez okna, oraz ze względów estetycznych czy architektonicznych). Prosto liczy się to tak: Opór cieplny R = warstwa d/ współczynnik przenikania lambda Biały na typowo lambdę 0,04 a grafit 0,031-0,032 Czyli 15 cm grafit daje: R=d/lambda = 0,15/0,032 = 4,69 m2K/W Łatwo policzyć, że taki sam opór da Ci warstwa 18,75 cm białego. Jak porównasz ceny białego i grafitowego z tej samej firmy, wyjdzie Ci do czego już doszedłeś, że, pomijając inne względy, taniej wychodzi biały. Kalkulator, żeby wyliczyć ile Ci da X styropianu na ścianach, czy wełny na dachu, z resztą domu w stanie w jakim jest właśnie nazywa się audyt energetyczny i nie da się tego zrobić on-line, bo to wymaga odpowiedniego oprogramowania, specjalistycznej wiedzy i czasu na inwentaryzację, wprowadzanie danych i analizę wyników. Proste kalkulatory izolacyjności przegród znajdziesz na wielu stronach firm od ociepleń jak Kabe, Rockwool, Isover itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 16.08.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Ocieplenie ścian niekoniecznie może spowodować oczekiwany efekt. Może straty ciepła u ciebie to nie głównie ściany, ale np strop, okna, drzwi itd. Ja bym proponował zrobić badanie kamerą termowizyjną i dopiero planować gdzie i jak ocieplać. Już widziałem ocieplany dom a okna stare drewniane, gdzie przy większym wietrze firanki latały, a właściciele tego budynku przyklejając 5 cm styropianu liczyli, że chociaż ze 2-3 tony przez zimę mniej węgla spalą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busiarz 17.08.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziękuję za wypowiedzi DSQ ale jeśli styropian no name ma 0,040 to nie rozumiem czym on się różni od Termoorganiki 0,040 co jest na pewno dużo droższa. Płaci sie też za markę co nie-wiem czy słusznie? Piszecie że x lat temu styropian kosztował drogo. Na pewno obecnie jest droższy, liczyłem ile wyniesie na mój dom no i się przeraziłem . Czyli wszystkie okna drewniane tez muszę wymienić? A jak wygląda spawa z wentylacją? Po zamontowaniu plastików i ociepleniu ścian skąd ją będę miał? A Wy Panowie palicie w swoich domach ocieplonych cały czas dzień i noc? Jesli mogę wiedzieć jak? Jeśli nie macie pieca z podajnikiem? Bo przykładowo w mieszkaniach w blokach jak zakręcą im ogrzewanie to mieszkańcy marzną juz godzinę po odcięciu gorącej wody do kaloryferów, czyli jak u mnie. I jakoś temp nie mają na 2 dobę o kilka mnie a o kilkanaście. Nie mam pojęcia czy bloki z cegieł, wielkiej płyty też ocieplają. Ja obecnie palę w godzinach 14-22. Bo przez noc to i tak zgaśnie ostatni raz po dołożeniu 1h po już zaczyna gasnąc a po 2-3h grzejniki mam zimne. No i w chałpie zimno. W nocy nie palone wcale. W domu rano zimno jak nic (temp 12-15C). Oczywiście jak palę to jest przyjemnie a nawet może i gorąco być. Temp na piecu od 50-80st. Gdy cały czas 80st jest ciepło. Inwestycja w ocieplenie nie taka zła. Ale koszty są ogromne. Przeliczyłem pobieznie to wychodzi że 3/4 to robocizna by kosztowała. A nie można tego zrobić samemu. Mnie obecnie nawet na opał nie stać - kredyt. A gdzie tu mowa o najęciu ekipy do ocieplania. Czy w domu powierznia ok 150m2 zuzycie na cały sezon wrzesień-maj 5ton węgla za 3tys zł to dużo czy mało? Pytałem sąsiada. Gdzje gazem podobny dom do mojego. Zużycie gazu oscyluje w okolicach 2000zł na miesiąc więc o wiele wiele więcej. Ale kto bogatemu zabroni tak grzać? Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez busiarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 17.08.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Dobre pytanie o styropian. Generalnie, im drobniejsze komórki styropianu, czy innej pianki tym materiał powinien być cieplejszy pomijając już inne zjawiska. Zatem można się obawiać, że styropian kiepskiej jakości nie ma po prostu deklarowanych 0,04. Do tego jest kruchy, czyli nie spełnia norm na zginanie i może potem gdzieś tam pękać czy się kruszyć.1m3 styropianu powinien ważyć co najmniej 13,5 kg. Jak jest lżejszy, to może być naciągany. Tu przeczytasz więcej na ten temat:http://www.austrotherm.pl/informacje/artykuly/12-mitow-na-temat-styropianu.html http://www.budujemydom.pl/termoizolacja/15167-jak-sprawdzic-jakosc-styropianu Co do okien i innych rzeczy, to prawda jest taka, że ze starego domu nigdy się nie zrobi nowego w sensie standardu energooszczędności. Na przykład docieplenia od gruntu (bez piwnicy) raczej już się nie zrobi, bo musiałbyś wyburzyć całą posadzkę parteru, co jest kompletnie bez sensu. Natomiast okna można , ale czy się opłaca, to zależy. Jeżeli byłyby w złym stanie mechanicznym, nieszczelne, krzywe, to i tak by trzeba wymienić. Jeżeli są solidne względnie ciepłe jak na tamte czasy (np. drewniane z szybą zespoloną), to można je zostawić. Oczywiście nowe okna byłyby cieplejsze, ale, o ile okna są w miarę dobre, taka inwestycja nie zwróciłaby się w zminiejszonych kosztach ogrzewania szybko, więc przy napiętym budżecie lepiej zostawić stare, ale jeśli już na dłużej, bo już najmniej rozsądnie byłoby wyrywać stare okna kilka lat po wykonaniu nowej elewacji. W nowoczesnych domach nikt nie pali na okrągło. Dla przykładu, w energooszczędnym domu dobrze ocieplonym ale nie jakimś kosmicznie pasywnym z ogrzewaniem podłogowym które akumuluje ciepło w płycie podłogowej, po wyłączeniu ogrzewania na dobę, temperatura spadnie o ok. 1 stopień.A w ogóle, w takich ciepłych domach nie opłaca się już palić węglem, bo gazu czy prądu zużywa się na tyle mało, że cały sezon grzewczy w przeciętnym budynku może wyjść poniżej 2000 zł przy gazie a nawet poniżej 1000 zł przy prądzie z pompą ciepła. Na sezon, nie na miesiąc. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez DSQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.08.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Czyli wszystkie okna drewniane tez muszę wymienić? A jak wygląda spawa z wentylacją? Po zamontowaniu plastików i ociepleniu ścian skąd ją będę miał? A Wy Panowie palicie w swoich domach ocieplonych cały czas dzień i noc? Jesli mogę wiedzieć jak? Jeśli nie macie pieca z podajnikiem? Bo przykładowo w mieszkaniach w blokach jak zakręcą im ogrzewanie to mieszkańcy marzną juz godzinę po odcięciu gorącej wody do kaloryferów, czyli jak u mnie. I jakoś temp nie mają na 2 dobę o kilka mnie a o kilkanaście. Ocieplenie scian nie ma nic do wentylacji. No chyba ze masz dziury w scianach Wentylacja grawitacyjna to jakies nawiewy (stare, dziurawe i nieszczelne okna lub okna szczelne z nawiewnikami) i odprowadzenia powietrza poprzez kratki wentylacyjne i komin. Brak ktoregos elementu (nawiewniki w oknach i/lub kratka wentylacyjnam, tudziesz zaslonieta kratka) to zazwyczaj proszenie sie o klopoty, czyli wilgoc. Jesli w domu jest wilgotno, a gdzies jest zle ocieplona sciana ktora osiaga niska temperature, to skropli sie na niej woda. A skroplona wilgoc moze oznaczacz grzyba. Dom 150m2, okna 3 szybowe, sciany 15cm zwyklego styropianu, dach 30cm welny, szczelny, z wentylacja mechaniczna, to jakies szczatkowe wydatki na ogrzewanie. Przy pompie ciepla jakies 1500PLN na sezon za C.O.. Przy sredniej temperaturze dobowej okolo -15stopni pompa 10KW chodzi 12h o ile pamietam. Czyli zuzywa pradu za 10-15PLN. Caly taki miesiac bardzo zimny to jakies 300-400PLN kosztu. Caly sezon jakies 3000KWh, glownie w nocnej taryfie. Z tego co wiem, przy weglu powinno byc podobnie. Gaz okolo 2x drozej. Jak ktos wydaje 2000PLN na miesaic palac gazem to ma po prostu zle ocieploiny lub dziurawy dom. Bardzo z grubnie mozesz przyjac ze wyprodukowanie jednostki ciepla z pompy ciepla bedzie tak samo drogie jak z wegla, a z gazu 2x wieksze. Piszesz o jakichs starych blokach. Wynajmowalem kiedys nowe mieszkanie. Najczesciej grzejniki byly wogole zakrecone bo mam zimnoluba zone, spi w 18-19 stopniach. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 17.08.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jeszcze co do zbyt szczelnych okien, to Ci to nie grozi, bo dla wentylacji grawitacyjnej, zgodnie z przepisami, nowe okna, czy PCV czy drewniane, muszą być wyposażone w nawiewniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts