Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sieć wodociągowa w drodze prywatnej

Justyna2910

Recommended Posts

Witam, wraz z mężem planujemy budowę. Posiadamy działkę do której dojazd jest po drodze prywatnej mającej kilku odrębnych właścicieli. Z drogi gminnej do naszej działki jest około 200m. W drodze gminnej jest pociągnięta sieć wodociągowa i hydrant stoi na skrzyżowaniu tejże drogi z naszą drogą prywatną. Planujemy zrobić wodociąg na swój koszt, ponieważ wiemy, iż gmina nie sponsoruje ich w drodze prywatnej, a także nie jest chętna do przejęcia drogi. Chciałabym się dowiedzieć czy jeśli sama zapłacę za wszelkie materiały i samemu to zrobię wynajmując tylko koparkę, to ta sieć będzie należeć tylko do mnie czy do wszystkich właścicieli ziemi jaką jest droga? Cz będą mogli kiedyś się do niej podłączyć? Czy musiałbym kupować rury odpowiednie dla kilku rodzin, które kiedyś tam mogłyby na sąsiednich działkach się podłączać czy tylko odpowiednie dla siebie? Bardzo proszę o jakieś konkretne odpowiedzi, bo niestety w gminie nie mogę dowiedzieć się nic odpowiedniego dla mnie...

(...) w gminie nie mogę dowiedzieć się nic odpowiedniego dla mnie...

A co to znaczy nic odpowiedniego dla mnie?

My będąc w podobnej sytuacji usłyszeliśmy w gminie, że gmina nie wyrazi zgody na wykonanie (w naszym przypadku 10) indywidualnych przyłączeń do sieci wodociągowej, dlatego aby otrzymać pozwolenie na przyłączenie do sieci trzeba zrobić projekt i wykonać instalację uwzględniając potrzeby wszystkich współwłaścicieli.