Baka890 14.08.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam Moja budowa to pasmo ciaglych problemow.tym razem okazalo sie ze mam problem z dachem.projekt byl robiony pod blachodachowke jednak chcialem zmienic na ceramiczna dachowke.konstruktor przeliczyl i stwierdzil ze moze byc. jednak slupki kolankowe zostaly zrobione innaczej niz w projekcie.Slupy mam zrobione tak ze dach trzebaby podeprzec na stropie.konstruktor stwierdzil ze stropu za bardzo nie mozna obciazac..wydaje mi sie to dziwne bo w stropie mam ukryte dwa HEBY-300 i myslalem ze na nich bede mogl troche dach oprzec. moze ktos moglby rzucic okem na rysunki i stwierdzic czy da sie cos zrobic?Zaprojektowano mi dach jetkowy bez zadnej belki na szczycie i powiem szczerze ze to tez wydaje mi sie niezbyt trwale rozwiazanie..jakos spokojniejszy bylbym gdyby dach mial na szczycie jakas bele. wrzucam rysunki: http://imgur.com/a/Jp6W4 na czerwono zaznaczylem slupy ktore mam. czarne kropki na tych ktore nie byly w projekcie.na zielono wieniec,na szaro heby,zolty to jedyna sciana nosna na parterze.Slupy kolankowe zbrojone 6x drut fi12 Pomózcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 15.08.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Można dać nawet bez projektu deskę kalenicową. Ułatwi to trochę montaż dachu. To w takim razie słupki trzeba rozebrać i zrobić tak jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 16.08.2015 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Tylka ta deske kalenicową tez trzebaby bylo gdzieś podeprzeć bo na 15 m to raczej bedzie się obwieszała,a chodzi o to ze nie wiem czy strop mozna jeszcze obciazyc.Czy ktos orientuje sie po moim rysunku czy te heby wytrzymaja taki ciezar? Strop mam położony -][- w takim ukladzie (heb ukryty w stropie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 16.08.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Deski kalenicowej nie podpiera się ... Po prostu będzie pomiędzy krokwiami : http://www.budujemydom.pl/images/4/8/7/150487-szkielet_dachu5_800.jpgPewnie w miejscu HEBa można dociążyć, ale w jednym miejscu będzie podparty ? Dachu nie ma sensu dowolnie podpierać, bo nie wiele to zmieni a może zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 16.08.2015 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Czyli w takim wypadku nie musialbym miec zadnego slupa na poddaszu? a przy okazji. jesli zrobilem w hebie dodatkowe zbrojenie zalane betonem (cos ala slup) zeby powiazac belki ze soba to dodatkowo wzmocnilem hebczy obciazylem? zbrojenie jest przez cala dlugosc heba od wienca do wienca po drugiej stronie tak mam zrobione po obu stronach heba (obu hebow) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 16.08.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Jeśli wszystko jest prawidłowo zrobione i zgodnie z zaleceniami konstruktora to nie trzeba żadnych słupów. Zbrojenie dodatkowe w HEBie nic nie zmieniło, przynajmniej tak się powinno przyjąć. Więcej ciężko powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 16.08.2015 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 a czy deska kalenicowa wzmocni konstrukcje dachu? i czy bez problemu poradzilby sobie z ciezarem dachowki ceramicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 17.08.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Może nie tyle wzmocni co usztywni. Przy 8.5m jętkowym nie powinno być problemu. Nie jest to szczególnie duża rozpiętość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 17.08.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 wojtusp wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi uspokoiles mnie i poszerzyles moja wiedze jednoczesnie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts