Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja dachu przy stropie teriva?wytrzyma?

Baka890

Recommended Posts

Witam

Moja budowa to pasmo ciaglych problemow.tym razem okazalo sie ze mam problem z dachem.projekt byl robiony pod blachodachowke jednak chcialem zmienic na ceramiczna dachowke.konstruktor przeliczyl i stwierdzil ze moze byc. jednak slupki kolankowe zostaly zrobione innaczej niz w projekcie.Slupy mam zrobione tak ze dach trzebaby podeprzec na stropie.konstruktor stwierdzil ze stropu za bardzo nie mozna obciazac..wydaje mi sie to dziwne bo w stropie mam ukryte dwa HEBY-300 i myslalem ze na nich bede mogl troche dach oprzec. moze ktos moglby rzucic okem na rysunki i stwierdzic czy da sie cos zrobic?

Zaprojektowano mi dach jetkowy bez zadnej belki na szczycie i powiem szczerze ze to tez wydaje mi sie niezbyt trwale rozwiazanie..jakos spokojniejszy bylbym gdyby dach mial na szczycie jakas bele.

wrzucam rysunki:

http://imgur.com/a/Jp6W4

na czerwono zaznaczylem slupy ktore mam. czarne kropki na tych ktore nie byly w projekcie.na zielono wieniec,na szaro heby,zolty to jedyna sciana nosna na parterze.

Slupy kolankowe zbrojone 6x drut fi12

Pomózcie

Tylka ta deske kalenicową tez trzebaby bylo gdzieś podeprzeć bo na 15 m to raczej bedzie się obwieszała,a chodzi o to ze nie wiem czy strop mozna jeszcze obciazyc.Czy ktos orientuje sie po moim rysunku czy te heby wytrzymaja taki ciezar? Strop mam położony -][- w takim ukladzie (heb ukryty w stropie)

Deski kalenicowej nie podpiera się ... Po prostu będzie pomiędzy krokwiami : http://www.budujemydom.pl/images/4/8/7/150487-szkielet_dachu5_800.jpg

Pewnie w miejscu HEBa można dociążyć, ale w jednym miejscu będzie podparty ? Dachu nie ma sensu dowolnie podpierać, bo nie wiele to zmieni a może zepsuć.

Czyli w takim wypadku nie musialbym miec zadnego slupa na poddaszu? a przy okazji. jesli zrobilem w hebie dodatkowe zbrojenie zalane betonem (cos ala slup) zeby powiazac belki ze soba to dodatkowo wzmocnilem hebczy obciazylem? zbrojenie jest przez cala dlugosc heba od wienca do wienca po drugiej stronie

teriva.jpg

tak mam zrobione po obu stronach heba (obu hebow)