Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak pogłębić fundament w budynku?

annara

Recommended Posts

witam serdecznie!

Chcieliśmy powiększyć piwnicę, ale jak się okazało po odkopaniu fundament po drugiej stronie budynku jest dużo płytszy, a no dodatek bardzo nierówny (bo ponoć ziemia była tam grząska i przy wylewaniu się osunęła). Odkopaliśmy wszystko na odpowiednią głębokość i oto co z tego wyszło:

IMG_20150814_105811.jpg

IMG_20150814_105741.jpg

Nie wiemy teraz co tutaj zrobić, żeby go pogłębić albo wzmocnić. Czy podkopywać odcinkami i zalewać betonem, czy w jakiś inny sposób tylko wzmocnić dookoła bloczkami fundamentowymi? Czy w ogóle zasypać? Jestem kompletnie zielona w tych sprawach dlatego bardzo proszę o poradę co by było najlepszym wyjściem w takiej sytuacji. Dodam, że jest to budynek ok. 40-letni, parter z poddaszem.

pozdrawiam ;)

• 2 months później...
Można podbijać fundament krótkimi odcinkami. Jest to jednak bardzo pracochłonne i wymaga rozwagi. Miałem szczęście zostać właścicielem piętrowego domu, w którym fundament miał miejscami głębokość 60 cm ):. Sprzyjało to między innymi zawilgoceniu budynku. Postanowiliśmy to poprawić. Prace wykonaliśmy w większości samodzielnie gdyż wynajęty pomocnik stwierdził, ze jest to robota dla skazańca lub niewolnika. Nikomu nie polecam takich przedsięwzięć , ale jeśli ktoś musi to robić, to w razie potrzeby mogę opisać przebieg naszego podbijania..