Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza twardą wełnę

Recommended Posts

Jestem na etapie ocieplenia poddasza. Jako że wykonuję to sam u siebie wybrałem twardą wełnę rockwool w arkuszach 100x60. Ta wełna wydaje się być wg mnie najlepszym materiałem...może się mylę? Po precyzyjnym docięciu ładnie dolega, jest sztywna, równa i wydaje mi się że tak dokładnie wełną w rolce się niedociepli.

Warstwy dachu: dachówka, papa, deski, szczelina 4cm, wełna 10cm, 5cm, na krokwiach 10cm.

Czy tą wełną ociepla się poddasza bo coś nie mogę nigdzie znaleźć i skonfrontować swojej roboty,wszędzie tylko wełna w rolce? Załączam kilka zdjęć.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

123.jpg

456.jpg

IMG_0133.jpg

• 2 weeks później...

To ocieplenie jest bardzo porządnie ułożone. Pewnie, że nie tylko wełną w rolce ociepla się połacie skośne miedzy belkami. Wymagają większej precyzji ale wykonując takie prace na własnym domu nie musimy się śpieszyć :). Można mieć pewność trwałości takiego ocieplenia oraz braku mostków termicznych. W celu minimalizacji opadów można płyty przeciąć po przekątnej i przesuwając trójkąty po linii cięcia dostosować do wymaganych rozstawów między krokwiami. Twardą wełnę między krokwiami częściej można spotkać w innych krajach gdzie cena nie jest najistotniejsza przy wyborze ocieplenia. Można zobaczyć jak montuje się wełnę we Francji np. w filmach na YouTube w systemie FLEX EXPERT lub

.

A jaka to jest wełna bo określenie "twarda" jest za mało dokładne ...

(...)

Czy tą wełną ociepla się poddasza bo coś nie mogę nigdzie znaleźć i skonfrontować swojej roboty,wszędzie tylko wełna w rolce? (...).

Artykuł na 6 stronach o ocieplaniu poddasza wełną ROCKWOOL pojawił się w „Muratorze″ 5/2015.

Montaż wełny głównie w płytach można obejrzeć na 21 zdjęciach, przykładowe poniżej

poddasze.jpg

Wełna ROCKSLAB SONIC nie jest znów taka twarda :)

Standardowo polecamy ją do ocieplania poddaszy choć produkowana jest maksymalnie w grubości 10 cm.