Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec kondensacyjny - Jaki producent

epterode

Recommended Posts

Witam Panowie wytypowałem takie piece wszędzie podłogówka 130m2 w sumie góra dół.

Muszę wybrać do środy i zamówić.

Ktoś ma dany model to proszę opisać wady i zalety wszystkie modulują nisko wiec się nadają ale który z sensowniejszych materiałów itp.

Vitodens 222-F z zasobnikiem ładowanym przez wężownicę (130 l) moduluje 3,2-13 B2SA019

Vitodensa 200-W. z zasobnikiem zew.

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C z zasobnikiem zew.

JEDNOFUNKCYJNY TALIA GREEN EVO sysytem 2,4-24kW

Termeta Gold z mocą od 2,8 kW.

Kocioł IMMERGAS VICTRIX X 12 2L

GB072 Buderus

GB162 Buderus

Dzięki

Witam wszystkich. Jeśli jest tu ktoś ktoś montuje piece kondensacyjne to bardzo proszę o radę. Czy lepiej kupić piec z zasobnikiem np Beretta Quadra Green czy lepiej dołożyć i kupić wiszącą centralę kondensacyjną np firmy Wolf. Jeden sprzedawca twierdzi że ta centrala wisząca jest dużo bardziej oszczędna w użytkowaniu od zwykłego pieca z zasobnikiem a drugi twierdzi że nie ma żadnej różnicy prócz ceny. Jeśli ktoś się orientuje jak to wygląda naprawdę to bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam :)

beretta to najgorsza firma jaką znam a za wolfa wolfa sporo sie placi i mysle ze mozna znalezc lepiej i taniej

w miare korzystnie wychodzą zestawy (kocioł zasobnik sterownik, czujniki)

jesli kociol chcesz kupic osobno to wtedy zasobnik z innej firmy wyjdzie lepiej

przy centralach jest mniej roboty z montażem ale cena raczej malo atrakcyjna i praktycznie całą kotłownie wyrzucasz jak cos padnie

beretta to najgorsza firma jaką znam a za wolfa wolfa sporo sie placi i mysle ze mozna znalezc lepiej i taniej

Trochę mnie zmartwiłeś tym stwierdzeniem bo też przymierząłem się do quadry green (dwufunkcyjny) ze względu iż mój hydraulik go polecał. Z kolei odradzał kocioł Saunier duval który miałem wpisany w projekcie - podobno ze względu na słaby serwis. Możesz powiedzieć jaki jest powód Twojej negatywnej opinii?.

opinie wśród znajomych serwisantów np. wymiennik płytowy w buderusie wytrzymuje kilkanaście lat a w berettcie może nie przetrwać odkamieniania po 4-5 latach

miałem klienta, który ma berette i stwierdził że z oryginalnych części została obudowa,

na forum tez był wątek o jakiejś berettcie

opinie wśród znajomych serwisantów np. wymiennik płytowy w buderusie wytrzymuje kilkanaście lat a w berettcie może nie przetrwać odkamieniania po 4-5 latach

miałem klienta, który ma berette i stwierdził że z oryginalnych części została obudowa,

na forum tez był wątek o jakiejś berettcie

Witam Forumowiczów :) Podniosę temat ,żeby nie tworzyć nowego, a dylemat taki sam mam.

Deweloper proponuje kocioł Fondital Antea KC ( dwufunkcyjny kondensat)

http://www.fondital.com/pl/pl/antea_kc

Po 3 dniach czytania jestem raczej za kotłem z wbudowanym zasobnikiem.

Mieszkanko małe 40 mkw, kuchnia koło łazienki, a ogrzewanie tylko podłogowe.

I tak na liście kandydatów mam :

Fondital ITACA KB

http://www.fondital.com/pl/pl/itaca_kb

Powód :

zmiana tylko modelu , nie mam problemów przy instaacji I odbiorze

Stosunek modulacji 1:9, czyli minimalna 2,77 KW

gwarancja 3 lata

Immergas VICTRIX ZEUS 26 1 I

http://www.immergas.com.pl/Produkty,1926/VICTRIX_ZEUS_26_1_I

Powód :

Moc kotła dla c.o. (minimalna-nominalna) :3,0÷23,6 kW

5lat gwarancji

Viessman Vitodens 111 W

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-111-W-wiszacy-z-zasobnikiem.html

minimalnamoc 5,9 kW

Powód : doba siatka serwisowa w okolicach Wrocławia

Termet Ecocondens Integra 20

http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_kondensacyjne_kotly_co/gazowe_kondensacyjne_kotly_wiszace_z_wbudowanym_zasobnikiem/Ecocondens_Integra_20/

Powód : bo budowany w Polsce , przyzwoite koszty serwisowe

Parę lat temu miałem podobne dylematy wybrałem z czystej ekonomii zakupu padł na Termeta (MiniMax Turbo).

Działa do dziś, choć trochę kapryśny jest.

Proszę forumowiczów o informacje jakie są wady i jakie pozytywy wybranych przeze mnie rozwiązań.

Pozdrawiam , z góry dziękuję za odpowiedzi !

Edytowane przez Huhrak

• 1 month później...

Witam,

Temat zakupu kotła znów powraca, i w końcu wypadałoby się zdecydować.

Moje załozenia:

- kocioł koszt do 4000zł

- dwufunkcyjny, kondensacyjny

- z przywoitą modulacją mocy( raczej nie potrzeba wielkich mocy dla CO)

Pierwotnie myślałem o kotle Beretta Quadra Green 25 CSI ale z tego co widze to opinie ma raczej średnie.

Znajomy poleca mi kotły Immergas, warto się nimi interesować? Opinie jakby lepsze z tego co widzę...

mam na oku 2 modele:

Immergas Victrix 24 TT 2 ERP

Immergas Victrix 26 2 I

Pierwszy ma bardziej pasujące mi wartości mocy, drugi ma wymiennik podobno inox. Cenowo podbne ale pierwszy jakby trochę tańszy. Brać któryś czy szukać dalej?

Druga sprawa - orientacyjnie cała instalacja ma ok 90l pojemności - czy naczynie wzbiorcze w tych kotłach jest wystarczające?

• 2 weeks później...

Przyjrzałem się ofercie Termet i zachęcająco wygląda kocioł Ecocondens Gold 20, Zakres modulacji bardzo dobry, moc wystarczająca, serwis raczej dobry (pod Krakowem to z tym nie ma problemu - praktycznie dla każdego producenta coś jest). ?NAchwilę obecną wybieram między dwoma kotłami:

Immergas Victrix 26 2 I

Termet Ecocondens Gold 20

Cenowo zbliżone (ok 4kzł), skłaniam się patriotycznie ku Temetowi. Będzie to słuszny wybór?