epterode 15.08.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Witam Panowie wytypowałem takie piece wszędzie podłogówka 130m2 w sumie góra dół. Muszę wybrać do środy i zamówić. Ktoś ma dany model to proszę opisać wady i zalety wszystkie modulują nisko wiec się nadają ale który z sensowniejszych materiałów itp. Vitodens 222-F z zasobnikiem ładowanym przez wężownicę (130 l) moduluje 3,2-13 B2SA019 Vitodensa 200-W. z zasobnikiem zew. Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C z zasobnikiem zew. JEDNOFUNKCYJNY TALIA GREEN EVO sysytem 2,4-24kW Termeta Gold z mocą od 2,8 kW. Kocioł IMMERGAS VICTRIX X 12 2L GB072 Buderus GB162 Buderus Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Wybierz ten, który ma niską cenę, długą gwarancję i dobry, niedrogi serwis w Twojej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 17.08.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Ja użytkuję Vitodensa 300-W (1,9-19kW) i zasobnik Vitocel 100B 300l.O powyższym zestawie mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 17.08.2015 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Widzę że to jeszcze wyższy model od 222f? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.08.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Wybór spośród modeli i producentów jest szeroki.Kieruj się jako podstawą wskazówkami fotohobby. Wysoka cena kotła na starcie, niestety nie gwarantuje podwojenia okresu użytkowania, tanich części zamiennych, ich dostępności i szybkiej reakcji serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniabielsko 20.08.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Jeśli jest tu ktoś ktoś montuje piece kondensacyjne to bardzo proszę o radę. Czy lepiej kupić piec z zasobnikiem np Beretta Quadra Green czy lepiej dołożyć i kupić wiszącą centralę kondensacyjną np firmy Wolf. Jeden sprzedawca twierdzi że ta centrala wisząca jest dużo bardziej oszczędna w użytkowaniu od zwykłego pieca z zasobnikiem a drugi twierdzi że nie ma żadnej różnicy prócz ceny. Jeśli ktoś się orientuje jak to wygląda naprawdę to bardzo proszę o informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.08.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 beretta to najgorsza firma jaką znam a za wolfa wolfa sporo sie placi i mysle ze mozna znalezc lepiej i taniejw miare korzystnie wychodzą zestawy (kocioł zasobnik sterownik, czujniki) jesli kociol chcesz kupic osobno to wtedy zasobnik z innej firmy wyjdzie lepiejprzy centralach jest mniej roboty z montażem ale cena raczej malo atrakcyjna i praktycznie całą kotłownie wyrzucasz jak cos padnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 20.08.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 beretta to najgorsza firma jaką znam a za wolfa wolfa sporo sie placi i mysle ze mozna znalezc lepiej i taniej Trochę mnie zmartwiłeś tym stwierdzeniem bo też przymierząłem się do quadry green (dwufunkcyjny) ze względu iż mój hydraulik go polecał. Z kolei odradzał kocioł Saunier duval który miałem wpisany w projekcie - podobno ze względu na słaby serwis. Możesz powiedzieć jaki jest powód Twojej negatywnej opinii?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.08.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 opinie wśród znajomych serwisantów np. wymiennik płytowy w buderusie wytrzymuje kilkanaście lat a w berettcie może nie przetrwać odkamieniania po 4-5 latachmiałem klienta, który ma berette i stwierdził że z oryginalnych części została obudowa, na forum tez był wątek o jakiejś berettcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huhrak 20.08.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) opinie wśród znajomych serwisantów np. wymiennik płytowy w buderusie wytrzymuje kilkanaście lat a w berettcie może nie przetrwać odkamieniania po 4-5 latach miałem klienta, który ma berette i stwierdził że z oryginalnych części została obudowa, na forum tez był wątek o jakiejś berettcie Witam Forumowiczów Podniosę temat ,żeby nie tworzyć nowego, a dylemat taki sam mam. Deweloper proponuje kocioł Fondital Antea KC ( dwufunkcyjny kondensat) http://www.fondital.com/pl/pl/antea_kc Po 3 dniach czytania jestem raczej za kotłem z wbudowanym zasobnikiem. Mieszkanko małe 40 mkw, kuchnia koło łazienki, a ogrzewanie tylko podłogowe. I tak na liście kandydatów mam : Fondital ITACA KB http://www.fondital.com/pl/pl/itaca_kb Powód : zmiana tylko modelu , nie mam problemów przy instaacji I odbiorze Stosunek modulacji 1:9, czyli minimalna 2,77 KW gwarancja 3 lata Immergas VICTRIX ZEUS 26 1 I http://www.immergas.com.pl/Produkty,1926/VICTRIX_ZEUS_26_1_I Powód : Moc kotła dla c.o. (minimalna-nominalna) :3,0÷23,6 kW 5lat gwarancji Viessman Vitodens 111 W http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-111-W-wiszacy-z-zasobnikiem.html minimalnamoc 5,9 kW Powód : doba siatka serwisowa w okolicach Wrocławia Termet Ecocondens Integra 20 http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_kondensacyjne_kotly_co/gazowe_kondensacyjne_kotly_wiszace_z_wbudowanym_zasobnikiem/Ecocondens_Integra_20/ Powód : bo budowany w Polsce , przyzwoite koszty serwisowe Parę lat temu miałem podobne dylematy wybrałem z czystej ekonomii zakupu padł na Termeta (MiniMax Turbo). Działa do dziś, choć trochę kapryśny jest. Proszę forumowiczów o informacje jakie są wady i jakie pozytywy wybranych przeze mnie rozwiązań. Pozdrawiam , z góry dziękuję za odpowiedzi ! Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Huhrak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 12.10.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam,Temat zakupu kotła znów powraca, i w końcu wypadałoby się zdecydować. Moje załozenia:- kocioł koszt do 4000zł- dwufunkcyjny, kondensacyjny- z przywoitą modulacją mocy( raczej nie potrzeba wielkich mocy dla CO) Pierwotnie myślałem o kotle Beretta Quadra Green 25 CSI ale z tego co widze to opinie ma raczej średnie. Znajomy poleca mi kotły Immergas, warto się nimi interesować? Opinie jakby lepsze z tego co widzę...mam na oku 2 modele:Immergas Victrix 24 TT 2 ERPImmergas Victrix 26 2 IPierwszy ma bardziej pasujące mi wartości mocy, drugi ma wymiennik podobno inox. Cenowo podbne ale pierwszy jakby trochę tańszy. Brać któryś czy szukać dalej? Druga sprawa - orientacyjnie cała instalacja ma ok 90l pojemności - czy naczynie wzbiorcze w tych kotłach jest wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.10.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 zobacz termet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 21.10.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Przyjrzałem się ofercie Termet i zachęcająco wygląda kocioł Ecocondens Gold 20, Zakres modulacji bardzo dobry, moc wystarczająca, serwis raczej dobry (pod Krakowem to z tym nie ma problemu - praktycznie dla każdego producenta coś jest). ?NAchwilę obecną wybieram między dwoma kotłami:Immergas Victrix 26 2 ITermet Ecocondens Gold 20Cenowo zbliżone (ok 4kzł), skłaniam się patriotycznie ku Temetowi. Będzie to słuszny wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts