Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia na paliwo stałe w istniejącym budynku.

garfield1988gse

Recommended Posts

Witam Was drodzy Forumowicze.

Stan faktyczny: posiadam dom parterowy o powierzchni około 70 m2, w odległości około 6 m od domu znajduje się murowany budynek gospodarczy o powierzchni około 14m2.

Co chcę zrobić: chcę zamontować piec na ekogroszek z podajnikiem i założyć centralne ogrzewanie w domu.Pomieszczenie, w którym najlepiej by pasowało zamontować piec + dostawić komin ma wymiary około 3,5 m2. Jednak z tego co czytałem pomieszczenie to nie wpisuje się w durne normy budowlane - żeby było zgodnie z tym co wyczytałem piec musiałby stanąć niemalże na środku saloniku, żeby zachować wszystkie wymagane odległości od ścian, etc.

Ponieważ nie chcę ograniczać powierzchni życiowej w domu na rzecz zapewnienia komfortowych warunków egzystencji dla pieca, myślę sobie czy nie zamontować pieca i komina w pomieszczeniu gospodarczym, które też nie ma do końca odpowiednich wymiarów zgodnych z naszymi normami budowlanymi no ale nie znajduje się w pomieszczeniu, w którym przebywają ludzie.

Proszę podpowiedzcie jak rozwiązać ten problem sposób zgodnie z prawem - nie chcę ryzykować samowoli (tak jak sugerują mi to znajomi budowlańcy).

Proszę darować sobie porady typu: załóż gaz, załóż pompę ciepła czy inne wynalazki - po prostu mnie na to nie stać i nie zamierzam kredytować takich inwestycji.

Stan faktyczny: posiadam dom parterowy o powierzchni około 70 m2, w odległości około 6 m od domu znajduje się murowany budynek gospodarczy o powierzchni około 14m2.

Co chcę zrobić: chcę zamontować piec na ekogroszek z podajnikiem i założyć centralne ogrzewanie w domu.Pomieszczenie, w którym najlepiej by pasowało zamontować piec + dostawić komin ma wymiary około 3,5 m2. .

Witaj,

Widziałem wiele tak małych kotłowni [ok. 4m2] i nie słyszałem, żeby ktokolwiek miał z tego powodu jakikolwiek problem.

W nowych domach często pomieszczenia na kotłownię mają po 4 m2 i przewidziane ogrzewanie gazowe, a trafiają do nich kotły na ekogroszek.

Jeśli chcesz prześlij na email zdjęcia kotłowni lub rzut z góry z wymiarami to odpowiem czy da się tam wstawić kocioł z podajnikiem.

Zaznacz gdzie może być komin [na której ścianie].