Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gigantyczna kwota za przyłącze kanalizacyjne - proszę o poradę.

AnikoPL

Recommended Posts

Witam

Dostaliśmy wycenę przyłączenia kanalizacji

Wynosi ona 10 tyś 762zł.

Zestawienie materiałów to:

http://i59.tinypic.com/2ng7hv7.jpg

Za same studzienki chcą 2 500 na każdą..

Czy to normalne ceny?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo terminy nas bardzo gonią.

Pozdrawiam

Edytowane przez AnikoPL

Moim zdaniem poszukaj innych wykonawców. Za studzienki liczą sobie o wiele za dużo. O ile wiem od wykonawców to za studzienkę Ø425 liczą sobie ok.1000zł. Za Ø600 też za dużo. Może wykopy muszą być odwadniane i odtwarzana nawierzchnia drogi i stąd taka kwota. Może doliczyli jeszcze koszty geodety tj. wytyczenie i inwentaryzację. Na moje oko wg cen w okolicy Warszawy to powinno kosztować ok.5000zł, ale to zależy od rzeczy wmienionych powyżej.

Teren jest suchy. Wytyczanie terenu w naszym zakresie, nie trzeba martwić się naprawianiem drogi bo rury pociągnięte są już do każdej działki.

Wycena jest z miejskich wodociągów. Ponoć jeśli nie weźmiemy od nich to nam będą przez następne kilka lat doczepiali się do każdego milimetra ale nie wiem czy to prawda. Śmierdzi mi w takim wypadku mafią. Nie jesteśmy z Warszawy

To jest wycinek mapki z projektem kanalizacji. Działka ma 20m szerokości

http://imgup.pl/di/J6OC/kan2.png

Edytowane przez AnikoPL

popatrz po cenach materiałów choćby na alledrogo. Tu ani chybi chodzi o forsę dla biuralistów. Weź hydraulika z uprawnieniami osobno sprzęt i niech weźmie fakturę na materiały a sam dostanie jedynie za pieczątkę i robociznę . Przy dobrym gruncie ogarnie temat w kilka godzin sam z koparkowym i nadzorem fotograficznym inwestora . To biurwom paszcze pomoże zamknąć

Aby nie miec problemów, poszukaj "miejscowego"wykonawcę współpracującego z MPWiK. Na pewno zrobi to taniej i nie będzie problemów w MPWiK. Oczywiście nie licz na dużo mniej, najwyżej 30% taniej.

Niedawno robiono u mnie kanalizację, miałam nitkę dociągniętą do granicy działki.

Długość rur (fi 160mm) -17m +studzienka 425; głębokość przy domu od 1,5m do 2,10m przy zaślepionej rurze sieci. Trasa gruntowa, bez drzew, susza.

Za usługę:dokumentacja, materiały- umówiliśmy się na 2300, ale bez geodety.

Wykop przy zasypywaniu ubijano "stopką" kilka razy warstwami.

Praca od przyjazdu do spisania licznika wody trwała 2,5 godz.

Wodociąg wycenił swoją pracę na 4900, ale z przeliczeniem po zakończeniu prac:p

Pozdrawiam

Edytowane przez GraMar

Niedawno robiono u mnie kanalizację, miałam nitkę dociągniętą do granicy działki.

Długość rur (fi 160mm) -17m +studzienka 425; głębokość przy domu od 1,5m do 2,10m przy zaślepionej rurze sieci. Trasa gruntowa, bez drzew, susza.

Za usługę:dokumentacja, materiały- umówiliśmy się na 2300, ale bez geodety.

Wykop przy zasypywaniu ubijano "stopką" kilka razy warstwami.

Praca od przyjazdu do spisania licznika wody trwała 2,5 godz.

Wodociąg wycenił swoją pracę na 4900, ale z przeliczeniem po zakończeniu prac:p

Pozdrawiam

marne porównanie, inny zakres prac, brak geodety itp.

ja bym powiedział, że drogo

ja za:

- przyłącze kanalizacyjne (10m od studni do studni, 4m od studni do domu, studnia jakaś mała - chyba 400/160)

- przyłącze wodne (9m od wcinki do studni, studnia o wysokości 180cm - wodociągi tak wymyśliły - prawie 1600 za sztukę; 5m od studni do domu)

- zawór wody w domu

- cały materiał po ich stronie

- BEZ WCINKI (wodociągi same chciały to robić, przyjechali jak był wykop i położona instalacja, zrobili wcinkę, zaaprobowali kanalizę i wodę i pojechali - 20 min roboty)

- BEZ geodety po wykonaniu (w cenie jest wytyczenie przez geodetę, ale sam muszę zapłacić za geodetę po wykonaniu - ale przy okazji pomierzy gotowy dom)

Dałem 3300

a jaki rachunek za wcinkę(mat.+rob,)

Jeszcze nie wiem - wodociagi maja wystawic rachunek.

Ale w sumie nie mialem opcji - lokalne wodociagi nie zgadzaja sie by ktokolwiek inny robil wcinke do wody .... A materialy - jedyne co oni dali to ten trojnik z zaworem (ktory jest uzywany do wcinki). Wszystko inne jest uwzglednione w tych 3300

Wcinke do kanalizacji jest tez juz wliczona w te 3300 (wodociagi tylko chcialy zobaczyc instalacje)

W moim przypadku liczono:

-dzienniczek budowy, który wykonawca pobiera z wodociągów i tam podpisuje różne informacje;

-ilość metrów rury;

-studzienka;

-geodeta -500 zł /tyle wcześniej także płaciłam przy każdym przyłączu; zrezygnowałam, bo będziemy robić inwentaryzację powykonawczą i znowu byłby koszt geodety/.

Za studzienkę policzono sobie w tejże usłudze 800 zł.

Projekt otrzymywaliśmy bezpłatnie z wodociągów w ramach inwestycji unijnej obejmującej kilka tysięcy posesji.

Moim zdaniem poszukaj innych wykonawców. Za studzienki liczą sobie o wiele za dużo. O ile wiem od wykonawców to za studzienkę Ø425 liczą sobie ok.1000zł. Za Ø600 też za dużo. Może wykopy muszą być odwadniane i odtwarzana nawierzchnia drogi i stąd taka kwota. Może doliczyli jeszcze koszty geodety tj. wytyczenie i inwentaryzację. Na moje oko wg cen w okolicy Warszawy to powinno kosztować ok.5000zł, ale to zależy od rzeczy wmienionych powyżej.

Teren jest suchy. Wytyczanie terenu w naszym zakresie, nie trzeba martwić się naprawianiem drogi bo rury pociągnięte są już do każdej działki.

:eek: Czyli bez kopania w drodze? No to nieźle pojechali z tą wyceną. Moje koszta widziałaś.

Wycena jest z miejskich wodociągów. Ponoć jeśli nie weźmiemy od nich to nam będą przez następne kilka lat doczepiali się do każdego milimetra ale nie wiem czy to prawda. Śmierdzi mi w takim wypadku mafią. Nie jesteśmy z Warszawy

To jest wycinek mapki z projektem kanalizacji. Działka ma 20m szerokości

http://imgup.pl/di/J6OC/kan2.png

Czy to aby na pewno z miejskich wodociągów wycena? Na oficjalnym firmowym papierze?

Miałem podobne odczucia odnośnie smrodu. Chłopaki dorabiają sobie do pensji i nawet się z tym specjalnie nie kryją.

Schemat jest typowy: Najpierw informacja o problemie (wszystko jedno jaki, jest w czym wybierać), potem propozycja rozwiązania tegoż problemu, bo on zna kogoś, który jest szwagrem kierownika czegoś i ze on się tym zajmie tylko ... zapłacić trzeba. Zyski są dzielone w "pionie technicznym" wg hierarchii.

Przy końcu odpuściłem, bo buduje na odległość i nie chciałem zostawiać rodziców z kłopotami. Za "otwarcie pyska" i tak mi się dostało. Ehh ... co tu pisać ... kto to przechodził wie o czym pisze. Inni nie zrozumieją.

Tak jak wyżej ktoś napisał. Bierz lokalną firmę prywatna i najlepiej niech Cie nic nie interesuje.

Koszty wg mnie to MAX 3500 - 4000 zł + ewentualnie "koszty uzyskania odbioru".