massi 15.08.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Witam,Obliczyłem koszt budowy domu m186 systemem gospodarczym do stanu pod klucz. Założyłem że dom zostałby wybudowany systemem gospodarczym bez udziału firm. Jedynie co to firmy zostałyby wynajęte do tynkowania oraz położenia instalacji kanalizacyjnej i ogrzewania.Chciałbym prosić kogoś doświadczonego kto zna się na budownictwie i wie co gdzie trzeba dać aby zbudować dom aby zweryfikował te moje obliczenia i napisał mi o czym zapomniałem. Bardzo was proszę. Jeśli ktoś byłby taki uprzejmy na to zerknąć to dajcie znać wyślę te obliczenia na maila.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.08.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Zdaje sie mnie, że nie za bardzo rozumiesz ideę forum dyskusyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 15.08.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Wkleić wyliczenia w poście ? Tylko właśnie nie wiem jak dodać plik z Exela na forum.Załącznika się nie da. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez massi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 15.08.2015 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Chyba sie udało oto plik : http://megawrzuta.pl/download/4ddfe625daeff3ab56d2fa8eb547cfc1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laprathus 15.08.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 i to są już wszystkie koszta???? albo coś ci się źle wkleiło albo praktycznie nic tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Pod farby, płytki gruntownie uznajesz ?Lampy żaluzje, karnisze, firanki, cokolwiek kupią się same ?Wkręty, gwoździe ? Rynny, deska podrynnoea, obróbki blacharskie, silikon dekarski....Podbitka, impregnaty, bejce Baterie, syfony, wężyki,zaworki.Pakuły, czy taśma silikonowa.... Odprowadzenie deszczówki, przyłącza, mapki projekty i odbiory nie wliczają się w koszt domu ? I mnóstwo, mnóstwoinnych rzeczy....Do tego, co napisałes dodałbym z 20% Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 braki ogromne tu widać od stanu zero - wytyczenie- brak kleju do styro i kleju na styro , -brak przyłacza wody lub przepustu, czasem prądu , czasem kominka-brak szlaunków ław, deski gwożdzie, -nie wiem czy dobrze rozumiem ale jest tu styropian 160m2 czyli posadzka- brak izlolacji Mury- brak nadproży Strop - brak stempli i legarów, brak szalunku wieńca a może i schodówPo co Ci styropian 20cm do stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 15.08.2015 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, dzisiaj to zaaktualizuje o wasze uwagi i uporzadkuję i jutro postaram się wkleić aktualizację jesli jeszcze cos wylapiecie to piszcie. Zalożyłem sobie aby wybudowac dom do stanu minimalnego. Tak aby móc w nim zamieszkać a z biegiem czasu dokończyć. Np poddasza narazie nie ruszam, schodów nie robię, może kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 To jeszcze zastanow się nad rusztowniami, i narzędziami do budowy wbrew pozorom sporo to kosztuje a jak sam budujesz musisz to mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.08.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 To to cudo: Przemnóż razy 1,5 swoje wyliczenia. A tak w ogóle - jak się chcesz zmieścić w swoim budżecie, to ten drogi projekt w kosmos i tradycyjnie - garaż w kosmos, parterowy dom o powierzchni do jakichś 120 metrów, prosta bryła /prostokąt/ bez jakichś tam załamań i wykuszy, to się może i w te 260 tysięcy zmieścisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Zalożyłem sobie aby wybudowac dom do stanu minimalnego. Tak aby móc w nim zamieszkać a z biegiem czasu dokończyć. Np poddasza narazie nie ruszam, schodów nie robię, może kiedys. To wybuduj parterowke,pod ilość konkretnych osób. Będzie taniej i od razu komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 15.08.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Wylewek masz 192m2 a panele i płytk 160 brakuje metrów na same podłogi a gdzie płytki na ściany? Narożniki i listwy okienne chociaż do tynków policzyłeś,tasmy do wylewek i podobne drobiazgi. Piach w tej cenie sam się przywiezie do wykopu wsypie i zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
massi 16.08.2015 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 i to są już wszystkie koszta???? albo coś ci się źle wkleiło albo praktycznie nic tam nie ma To jest dom do stanu minimalnego. Skromnie urządzona kuchnia i łazienka. Pokój sypialnie mam rzeczy z poprzedniego mieszkania braki ogromne tu widać od stanu zero Po co Ci styropian 20cm do stropu ? Nie wiem, liczyłem z projektem. W projekcie na stropie jest wełna 30cm. To to cudo: [ATTACH=CONFIG]327759[/ATTACH] Przemnóż razy 1,5 swoje wyliczenia. A tak w ogóle - jak się chcesz zmieścić w swoim budżecie, to ten drogi projekt w kosmos i tradycyjnie - garaż w kosmos, parterowy dom o powierzchni do jakichś 120 metrów, prosta bryła /prostokąt/ bez jakichś tam załamań i wykuszy, to się może i w te 260 tysięcy zmieścisz... Czyli uważasz, że to co wyliczyłem nie ma nic wspólnego z rzeczywistością ? Nie da się wybudować tego domu do 300 tys zł ? Z tego co widzę to najdroższy w tym projekcie jest strop i dach. Dach około 50 tys zł, gdybym wybrał projekt prosty to dach i tak kosztował by 30 tys zł. Strop kosztuje około 40 tys zł. W prostym domu parterowym bez możliwości adaptacji poddasza zapewne byłby strop drewniany tańszy, ale tutaj też jest możliwość wykonania takiego stropu. Rozumiem że garaż w bryle domu jest drogi i nie potrzebny ale ja chce go używać jako szopę/warsztat i trzymać tam narzędzia itp dzięki temu odpada mi budowa budynku gospodarczego. To wybuduj parterowke,pod ilość konkretnych osób. Będzie taniej i od razu komfortowo. No buduje porterówkę, nie wykańczam poddasza, powierzchni użytkowej prócz garażu i kotłowni to tylko 110m2. Z kotłownią i garażem wynosi ok 150m2. Wylewek masz 192m2 a panele i płytk 160 brakuje metrów na same podłogi a gdzie płytki na ściany? Narożniki i listwy okienne chociaż do tynków policzyłeś,tasmy do wylewek i podobne drobiazgi. Piach w tej cenie sam się przywiezie do wykopu wsypie i zagęści. Wylewek jest 192 ponieważ jest w nich wliczony garaż i kotłownia których nie będę płatkować. Zapomniałem dodać link do projektu : http://projekty.muratordom.pl/projekt_wrzosowe-wzgorza,3006,0,0.htm#rzuty Wszystkie obliczenia robiłem na bazie tego projektu oraz dostałem też rzuty poszczególnych kondygnacji. Co też uwzględniłem przy wyliczeniach. oto nowe wyliczenia : http://megawrzuta.pl/download/3158ce958b86eb03d385c881c7c5735b.html w parametrach tego domu jest wskażnik ep na 25kwh na m2 na rok. Czy nie jest on za niski? Podliczyłem wszystkie uwagi. Proszę, sprawdźcie czy teraz może być to wiarygodne i czy jest możliwe wybudowanie tego domu za taką cenę? Jeżeli jeszcze czegoś zapomniałem doliczyć to napiszcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.08.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 To tak brakuje badań geologicznych gruntu, brakuje map do celów projektowych, cena geodety (ktory pracuje dzień) wyższa od kierownika który musi mieć ileś tam wizyt - ciekawe.Brak szalunków ław. Budujesz 63m2 ścian fundamentowych (wg mnie zaniżona wartość) a izlolujesz 47m2 sądząc po cenie to dysperbit który nie jest izolacją przeciwwilgociową. Ściany z bloczków izolujesz obustronnie.Nadproża za 45zł nie za zbroisz nadproży, brak ceny szalowania W dachu nie liczysz w ogóle gwoździ, wkrętów i śrub do murłat. Liczysz ciągle 306m2 to chyba gotowy dach, materiały na to to z 10-15% naddatku.Liczysz obróbki z blachy? pas podrynnowy nadrynnowy, obrobienie deski okapowej, liczysz gąsiory (masz ich sporo), mocowanie rynien, kształtki rynnowe, okno wyłazowe lub wyłaz, ławy kominiarskie, Liczysz obudowy kominów nad dachem? Drzwi boczne za 1000zł to tylko chińskie i to ciężko kupićPrzy stolarce nie liczysz montażu a tylko wtedy masz VAT 8% Brakuje instalacji wody zimnej i ciepłej, intalacji TV, internetBrakuje pstryczkow elektyczków, płytek w łazience , wanne za 500 moze i kupisz ale obudowa do niej to koszt 300-400zł, jak to obmurujesz to tez tyle wyjdzie.Pewnie tu jeszcze sporo mozna dopisac to mi się rzuciło w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 21.08.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Wykonaj sobie darmowy kosztorys na http://kb.pl/budowa - narzędzie proste w obsłudze i możesz spokojnie wyłączyć koszty robocizny w 90% pozycji (weźmiesz pod uwagę tylko koszty materiałów). Potem możesz sobie policzyć koszty wykończenia wszystkich pomieszczeń pod klucz. Powodzenia, w razie pytań jesteśmy do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts