Pawci_o 15.08.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Witam. W moim domku od strony południowej posiadam garaż 50 m2 nad nim jest taras: na tarasie na płycie i na ścianach zewnętrznych było wykonane: pomalowane Dysperbitem- oraz przyklejona papa na gorąco, na papę położona folia, na folię styropian 5 cm na styropian folia i na to wylewka, która została wykonana niepoprawnie, ponieważ nie ma dylatacji na tak dużej powierzchni, taras popękał. boki tarasu zostały wykończone styropianem 2cm siatką i klejem - i tak to jest 3 lata- nikt mi nie chce na tak dużą powierzchnię położyć płytek. Na pewno ta wylewka jest do skucia, przez pęknięcia zacieka woda na bramę garażową i ją brudzi( opisałem to w innym wątku tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?240539-Czyszczenie-bramy-gara%C5%BCowej-Hormann Taras jest od strony południowej i praktycznie od 10 do 18-19 świeci na niego słońce- beton się strasznie nagrzewa, zastanawiam się nad tym czy jak już skuję tą wylewkę to czy nie położyć tam rurek (alupex) tak aby zrobić z niego solar do CWU. Nie mam pomysłu w jaki sposób go wykończyć - czy może zrobić legary i kompozyt czy coś innego - tylko co? i czy przy tym rozwiązaniu solar będzie działał poprawnie. Moja żona znalazła w sieci markizy tarasowe- zastanawiam się czy nie założyć takiej nad częścią tarasu - ale nadal nie wiem co zrobić na podłodze? proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawci_o 15.08.2015 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Kilka zdjęć tarasu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.08.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 ... nie rozumiem z problemem położenia płytek. Duża powierzchnia więcej chętnych wykonawców tak to działa. Może powód jest inny.... Z tego tarasu woda spływa czy robią się kałuze ? Może kiedyś się dowiem skąd pomysł izolowania strop i na to kładzenie styro po którym hula woda....Połóż to co ci odowiada, to już jest kwestia estetyki co będzies miał na wierzchu. Czy masz beton z pęknięciami czy bez to dla wody bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawci_o 15.08.2015 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Woda spływa, spadki są porobione, wylewka popękała.jeśli chodzi o płytki to nie chcą kłaść bo to bez zadaszenia i twierdzą że płytki mogą nie wytrzymać zimy i będą odpadały....właśnie nie wiem co z nim zrobić - czy skuć wylewkę i położyć deskę kompozytową na legarach, legary zamontować na metalowych nogach, po to żeby zostawić pod nimi styropian i położyć alupex do solaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.08.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 jeżeli płytka jest dobrze położona tzn uzyta dobra chemia to płytki powinny przetrwać 10-15 lat. Poszukaj sobie w necie systemy tarasowe i zobacz jak to powinno wyglądać. Ja tez jestem w trakcie wykonywania tarasu nad pomieszczeniami mieszkalnymi i będzie w ten sposóbstrop na to styro zwykłe EPS 100foliawarstwa dociskowa czyt betonwarstwa izolacjifoliabeton z Xypexlegary na woreczkach z cementu aby był równy poziom deska Ten solar to ma być taki prawdziwy solar czy jakas samoróbka ? Bo taki "prawdziwy" to podobno szkoda zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawci_o 15.08.2015 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 no właśnie u mnie nie ma za dużo miejsca bo teraz przy styropianie 5 cm i wylewce 6 cm został niecały 1 cm na płytkę i praktycznie mam próg, nie chcę żeby taras był na równo z progiem... jeśli chodzi o solar to ja to tak nazwałem, myślałem żeby samemu położyć rurki alupex - te wielowarstwowe, wypełnić je wodą lub glikolem dołożyć pompkę i ogrzewać CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.08.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Skuj wylewkę wymień styro, bo zakładam ze jest mokry jak gąbka - styro beton z Xypexem (poczytaj o nim) i na to płytki - tak mi się wydaje ze to najlepsze rozwiązanie. Z ta woda i ogrzewaniem to o dziwo tez tak robie ale rury będą na poddaszu nieużytkowym przymocowane do krokwi. Na dachu będzie blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawci_o 18.08.2015 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 tak chyba trzeba będzie zrobić. nie wiem czy styro jest mokry - mam nadzieję że nie- na nim jest folia więc jeśli się nie podziurawiła to styro powinien być suchy - okaże się po skuciu wylewki.nie wiem jeszcze co położę na wierzch - zastanawiam się czy nie położyć tam żywicy - tylko wylewka musi być porządnie wykonana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts