Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na Bani

Recommended Posts

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też zanim zaczęłam czytać myślałam że to zdjęcie to jakaś inspiracja pokoju dziecięcego :p

Szczerze to nie dziwi mnie przeprowadzka. Sama bym się przeprowadziła jak pomyślę że za chwilę za ogrzewanie będę w tej naszej ruderze płacić tyś złoty miesięcznie prawie :/ (zamiast za meble itp)

Warunki zabudowy to nie PnB ;) do tego trzeba złożyć tonę papierów i ciężko to przeoczyć ;)

Małydomku odważna lub samobójcza ;) dzięki

Waniliano hehe, Młoda już miała docelowy pokój i akurat ten kąt jest jako tako ogarnięty (tylko wkręty w ścianie krzywo i idiotycznie wysoko zastane).

W ogóle ten pokój jest na południowy wschód z wielkim oknem na wschód i balkonowym+pojedynczym na południe -> jest bardzo słonecznie, a ściany były żółte + jedna żółta przecierany pomarańczowym + panele na podłodze w pomarańczowym odcieniu - aaa! Musiałam przemalować ściany, chociaż pokój na 1-2 lata, bo wszystko mnie bolało, gdy tam wchodziłam :D

Aniko haha, a ja myślałam, że prawomocne WZ tam, gdzie nie ma MPZP, mają taką moc jak PnB tam, gdzie Plan jest. Dzięki za uświadomienie :D

Przyszło kolejne pismo z gminy - propozycja wz poszła do zaopiniowania (m.in. przez Ministra Zdrowia - fiu fiu :D ), więc wreszcie postęp, a jakieś awizo urzędowe czeka w mieszkaniu na odbiór - mam nadzieję, że to nie są złe wieści :/

W przyszłym tygodniu powinniśmy dostać jakieś zarysy kolejnej wersji projektu. Chłop ma misję wymyślić, z czego w końcu budujemy, bo ja nie chcę styropianu :D A poza tym czekamy, cisza na morzu.

Tymczasem inspiracje do łazienek.

ŁAZIENKI DZIECIĘCE / DRAMATYCZNE :) via pinterest -> KLIK i KLIK

ea5b2ab2aa11307e552940eb8f31ea17.jpg

731d8dac06a643382f03f548b83a5fb1.jpg

e58106d8d595d71321fb22c8fab64435.jpg

c2a6fbf92f5b7608b232ad8f8ae27a64.jpg

f4c2bde2aaa5bf0dd1fdfd87f9377185.jpg

438c50d0e4e6eff978c581f99554325f.jpg

b4cb08838106ddcb64e5bf0268191388.jpg

efee7fe179565bb9a2e113787848458b.jpg

de0695b27894c8cd699fa0afa3a5a215.jpg

954f82fb08898883bda0432e20678ce6.jpg

d10dee6526e025eba330d0c6aba8b078.jpg

5be1bc8d34f512b5f34f7f282916ef27.jpg

f0eb56ad9c26c83ee9e7180a141a708e.jpg

039a926a8be12dd1718647fea0d7f881.jpg

84ca8c4c52229cf830cb07c202bd9156.jpg

b93ce70793a8f60ddc841d0c638dbc76.jpg

b4c89ce06dbedae04c57d8af99ff8dd8.jpg

Dom zbyt mały na prywatną łazienkę dla nas (no, pewnie by się zmieściła ale kosztem pralni lub garderoby) i nie wiem, czy wspólną łazienkę na poddaszu zrobimy w klimacie harmonia, wyciszenie i relaks czy kolorowo-nonszalancką, ale inspiracji trochę, a pomysłów jeszcze więcej.

Zakładałam, że to dolna łazienka będzie z przymrużeniem oka, teatralna, ale te dziecięce kuszą mocno i może to dolna będzie spokojna a górna wesoła? Who knows? :p

Zapomniałabym o ścianie idealnej do dziecięcej łazienki, zrobiłyśmy z Siostrą w jej garderobie kilka lat temu i nadal mi się podoba:

DSC_0790.JPG

e58106d8d595d71321fb22c8fab64435.jpg

dostaliśmy projekt ver 3.0 :D

Wydaje mi się, że tym razem to jest to, po skorygowaniu kilku plusów ujemnych ;)

- przedpokój na pewno jest za wąski -> poprawka

- sypialnia na pewno jest za duża (18m2??) -> poprawka

- garderoba na pewno jest za mała -> poprawka

- piwnica trochę za duża -> przesunięcie ściany jak najbliżej schodów i likwidacja korytarza do garażu - przejście przez kotłownię

- rozmieszczenie i rozmiary okien i drzwi jeszcze do rozważenia (w pokojach dziecięcych okna zamiast portfenetfutfu ;) )

- taras i schody wejściowe - do zmiany (taras z drewnianymi słupkami, bez betonu, inny dach, schody proste)

- z zewnątrz zgadza się tylko bryła i rozmieszczenie (ale nie kształt) okien, kolory, wykończeniówka kompletnie inna (na wizkach tradycyjnie dom mi się nie podoba :D )

Niepowtarzalna okazja do podziwiania dzieł mistrzyni painta:

piwnica

Piwnica9105.png

parter

Parter9105.png

poddasze

Poddasze9105.png

zrobił się nam wielki pokój dzienny i fajne schody, tylko ze zjeżdżalnią będzie problem, buu. Tzn nie byłoby problemu ideowego, bo widziałam boskie zjeżdżalnie z blaszanych rur, ale w porównaniu do sklejki byłaby to gruba inwestycja.

zastanawiam się nad dodatkowymi oknami w kuchni (na zachód) i w pracowni (na wschód). Nie będzie za dużo? Teraz na mój osąd ma wpływ tymczasowe lokum, ponieważ mamy pokój na północny wschód i widzę ciemność, więc mogę przesadzać z parciem na światło;)

a z racji bliskości pralni (=dostęp do niezbędnych rur) i w obliczu horrendalnych rozmiarów sypialni - może prywatny prysznic se trzaśniemy!

muszę meblować wirtualnie projekty, żeby przekonać się, czy wszystko uda się sensownie ułożyć, szkoda, że to taki pożeracz czasu:

parter

WizualizacjaParter.png

WizualizacjaParter2.png

i poddasze po łebkach

WizualizacjaPoddasze.png

południowy zachód vel od dołu drogi

Zach%2525C3%2525B3d1.png

północny wschód vel od tyłu strony

polnocnywschod.png

Edytowane przez Niechaj

• 2 weeks później...

ta ta taaa! że zacytuję ulubioną bajkę mojego dziecka (Krudowie)

wz.jpg

chyba pora załatwiać kierbuda :p

iii jest szansa na przydomową oczyszczalnię!

ale za to nie możemy:

- stosować w wykończeniówce materiałów innych niż tradycyjne, a w szczególności np: kolorowego szkła, ceramiki (hmm, a tradycyjnie w okolicy pełno potłuczonych talerzy, na podmurówkach zwłaszcza :p ), odbijających światło

- mieć dachu w odcieniach błękitu i żółci i innego niż dachówka/naśladującego dachówkę

buu

Projekt zmieniony tylko tam, gdzie sami nie powinniśmy ingerować, więc przesunięcie ścian nośnych. Już nie mam siły do tłumaczenia, dlaczego coś chcemy inaczej niż ktoś wymyślił i nie wiem, jak reagować na tekst, że projektant zrobi jak uważa, a jak chcemy inaczej to już sobie sami zmienimy o_O Zmienić, a właściwie ustalić chcieliśmy coś, o co nikt nas nie pytał jak zrobić. Ja się na tym nie znam, więc wolę mieć na papierze zamiast kombinować na żywca, zwłaszcza, że wiem czego chcę (przynajmniej w tym wypadku).

Tak czy siak zaczęłam już naprawdę dokładnie meblować projekt, bo nie chcę później żałować tych "bo tak się robi" bezrefleksyjnych decyzji, które dzieją się poza mną, szczególnie gdy mam wizję (na razie na poziomie praktyczności) na każde pomieszczenie.

Są więc przesunięte ściany w kuchni (bo meble będą z ikea, a przy obecnych wymiarach byłoby na styk lub ze zbyt dużą luką, a wolne miejsce chcę tylko na miotłę i/lub przesuwne drzwi) i wiatrołapie, a resztę, czyli m.in. łazienkę na dole (mniejsza, drzwi do wiatrołapu) i wielkie 90cm okno nad kibelkiem zmniejszone do max 60cm "to już sobie sami zrobimy", wszak nie po to mamy projekt indywidualny, żeby mieć wszystko pod siebie :p

Kuchnia będzie w sprawdzonym układzie (lodówka ofc otwierana odwrotnie)

kuchniaFront.jpg

KuchniaPlan.jpg

szuflady/cargo gdzie się da, wiszące przeszklone szafki na talerze (albo góra starego kredensu z mieszkania), otwarta długa półka na kubki itp, może fioletową szafkę z mieszkania też tu wrzucę. Niewiadoma to usytuowanie zlewu i zmywarki, może zamienię je miejscami, albo przesunę zmywarkę na ścianę z lodówką. I wciąż dumam nad oknem na ścianie zachodniej (to ta z płytą/piekarnikiem).

Z łazienkami mam problem, bo nigdy nie miałam żadnej do rozplanowania, będę więc prosić o łazienkowe rady, stay tuned :rolleyes:

oj tam, PnB przy WZ w naszej gminie to podobno pikuś, więc już pora się umawiać na pierwszy wpis do dziennika budowy :)

Okno mi się widzi tak niesymetrycznie, na pewno będzie gdzieś makatka po babci i może fioletowa szafka i insze stare szpeje, więc przeciwwagę zrobię. W planerze chciałam rozplanować tylko ułożenie/rozmiary mebli i agd. Kolory i rzeczy spoza szwedzkiego systemu kuchennego to już na gotowym i z tego co nazbierane będę dobierać.

Pobawiłam się dolną łazienką, gdyby ktoś zechciał rzucić okiem, zwłaszcza takim bardziej doświadczonym niż moje, byłabym wdzięczna, bo na projekcie wyglądają ok, ale może w rzeczywistości nie będzie się tam dało obrócić :p Założenie takie, że ma się zmieścić toaleta, umywalka z szafką i prysznic, ewentualnie kaloryfer na ręczniki (ogrzewanie podłogówka)

1. łazienka dolna wersja moja (kolory i sprzęty z łapanki), czyli wąska, bo 140cm, z wnęką na prysznic 82x102 (starczą 2cm zapasu?) i małym oknem 50-60cm. Drzwi standardowe 70 lub 80, na projekcie mniejsze, bo planer wariował.

%2525C5%252582azienkadolna.png

2. łazienka dolna wersja z projektu (kolory i sprzęty z łapanki), czyli szersza o 18cm, bez wnęki, okno 90cm

%2525C5%252582azienkadolnaProjekt.png

Jolisko dzięki za uwagi:)

- tv daleko, ale pewnie będzie na wysuwanym ramieniu, a do grania na xbox kinect przyda się duużo miejsca :) no i jest na uboczu a nie w centrum wszechświata, co bardzo mi pasuje

- o tym nie pomyślałam

- z kominkiem bardziej boję się o bezpieczeństwo, bo na planie wydaje się blisko schodów, przez co koza raczej odpada. Na razie pomysł jest na kominek z narożną szybą (chociaż ja się waham, bo dla mnie to zbyt nowoczesne) w stronę kanap a drewno od strony schodów, coś jak to:

http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/997/1486997/nowara/Nowara%20Studio_Dom%20w%20Rybniku_fot.Jedrzej%20Stelmaszek%20www.grappastudio.pl%20(4).jpg

źródło

ale w takiej wersji:

ca8e0013316cead8e16c4f519965e1b5.jpg

via