Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na Bani

Recommended Posts

1 grudnia historyczna data = uprawomocnienie WZ :wave: lipiec-grudzień, spoko szybko :bash:

mamy już zgodę na posadowienie skrzynki, ale przyłączać nas do sieci energetycznej będą chyba dopiero w styczniu, więc nie powieszę świątecznych lampek na drzewkach, buu

projektantka działa z papierami, brakuje jeszcze dwóch i lecimy wreszcie z PnB

ponieważ w tym roku nie będziemy mieć swojej choinki zrobiłam przynajmniej kalendarz - polecam robi się bardzo szybko, przyjemnie i tanio i wpisuje się w klimat budowlanej prowizorki świątecznej ;)

add.jpg

Aniko, na starociach nic ciekawego nie znalazłam, tzn dużo ciekawego, ale półeczki niet, podobno łatwo trafić na takie w sezonie remontowym

edit:

polecam Uwaga, śmieciarka jedzie! na FB ludzie wrzucają zdjęcia wystawek i adresy, jeśli ktoś nie ma problemu z meblami używanymi to można znaleźć perełki za free. Większe miasta mają swoje "oddziały"

Edytowane przez Niechaj

• Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

matkaleeno, dzięki, zapraszam :)

rany julek, jak mi się dłuży to oczekiwanie! Działka znaleziona luty/marzec już już mieliśmy się budować a zaraz rok minie na papierologiach :(

W przyszłym tygodniu mijają dwa tygodnie, jeśli we wtorek/środę będą wszystkie zwrotki to złożymy wreszcie papiery o PnB

skomplikowała się nam mocno sprawa z przydomową oczyszczalnią, ale wystarczyły dwa telefony do starostwa i wszystko wyjaśnione :lol2:

Ponieważ niedawno wymyśliliśmy, że skoro odkrywamy belki u dzieci, to może i antresolę zrobimy, dlatego od razu wrzucam kilka inspiracji dziecięco-antresolowo-belkowych

- ścianka wspinaczkowa/drabinka (na antresolę jeśli zrobimy)

d2a692734a37123fb34a0877e8d71a56.jpg

92cd661372d277e675868fd59f1542f5.jpg

b748e528c52f6b4dfff48aebc99d9043.jpg

ddaed3975bfe5a8247f56136e9c84ba8.jpg

- siatka na antresoli (jeśli takowa będzie)

78d3531d26b8746ef9fbb959e1f4c2e2.jpg

http://www.tinyk.com/blog/wp-content/uploads/2008/08/kidsroom.jpg

- huśtawka na belce

1bd8a326816d562c92a94291bf90abcf.jpg

- schowek w ścianie

c10b31c907e11696bcc34646cf7e68b2.jpg

- zamek

79832cebf9b4336d49d2f6349e48828a.jpg

źródło

ŁAŁ! Ale super pomysły na urządzenie pokoju dla dzieciaka, super!

• 2 weeks później...
To twoje?

http://fotobloo.decorolka.pl/2010/10/w-krakowie-po-studencku.html?m=1

Przeglądam blogi wnetrzarskie i patrze i widzę regał kuchenny który mi się marzy, klikam a tam makatka i fioletowa szafka którą skądś kojarzę ;)

tak :D

bosh, ile to mieszkanie przeszło faz, zdjęcia z czasów szczytowej fascynacji flea market style 8)

PS

PnB złożone :wave:

• 2 weeks później...

Małydomku dzięki :)

Wszystkiego dobrego w 2016: pięknych i tanich działek, pracowitych architektów, ludzkich urzędników, fachowych fachowców, tanich kredytów, miłych sąsiadów i dobrze wysuszonych więźb wszystkim życzę :)

dopiero w tym tygodniu mamy w planach rozmowy z ekipami - mam nadzieję, że nie obudzimy się z ręką w nocniku jak zwykle i kogoś znajdziemy :stirthepot:

Za to znalazłam drzwi idealne i to po drugiej stronie naszej górki :) Cena zabija, ale na razie są nr 1 na liście pewniaków. Jeszcze nie wiem, w jakim kolorze miałyby być, ale te wiedeńskie szprosy, ach <3 Tylko klamka zbyt ozdobna i nie z tej bajki, raczej do zmiany.

http://www.waclawik-okna.pl/images/drzwi_retro4_2.jpg

(źródło)

Aniko, no właśnie żółty, fioletowy, różowy, turkus biorę pod uwagę, ale mam jeszcze sporo czasu na przetrawienie.

Twoje bardzo mi się podobały zanim projekt wyklarował się do wąskiego przedpokoju bez okien - potrzebuję więcej szkła w drzwiach.

elewacjawschodniaokna.png

elewacjawschodniazolte.png

elewacjawschodniaroz.png

elewacjawschodniaturkus.png

Teraz napaliłam się na okna ze szprowami pasujące do drzwi, ale musiałyby być drewniane = $$$ więc pewnie będą plastiki

Czekamy na wyceny od dwóch ekip, w kolejce następne, więc nie jest źle :)

Każdy poza żółtym ;)

Miałam dokładnie taka sama listę kolorów drzwi

U mnie na różowy nie zgodził się mąż a w tamtym momencie ostro przedawkowalam fiolet i miałam go serdecznie dość (w ostatnich 2 wynajmowanych mieszkaniach były ściany w tym kolorze co dawało ciemny i krzytlaczajacy efekt) żółty okazał się zbyt "niewyraźny" no i bród na nim dobrze widać. Na mojej liście był jeszcze czerwony ale wydawał się zbyt "pospolity" ;) został w ten sposób wybrany niebieski ;)

Moje doświetlanie sprawdza się bardzo dobrze. W dzień nie trzeba w ogóle zawierać światła w przedpokoju

Po wycenie drewnianych okien z nich musiałam zrezygnować ;(

Edytowane przez AnikoPL

Aniko, u mnie czerwony odpadł, bo do szarego/grafitowego dachu zbyt ciężko

różowy to albo brudny szaroróż albo fuksja, fioleto-róż

Emilo, plastikowe szprosy mnie nie przekonują :( jeśli plastiki to jak najmniejsze ramy i bez podziałów. Jak na razie mam 2 wyceny ok 500-600zł/m2 na okna drewniane - nie wiem, czy to dużo czy mało?

no tak plastiki nie za piękne....

okien poszukaj w małych lokalnych stolarniach, tylko wiadomo takich trochę lepsiejszych, kupuj bez pośredników, bo każdy pośrednik to marża, podatki i cena rośnie 50% w górę.

a plastiki jak Ci wyceniali?

My najtańsze okna plastiki za 22 tyś znaleźliśmy - ale były mega paskudne, z zadziorami na liniach cięcia profili. kolejne wyceny mieliśmy 20 pare tyś. ale też tyłka nie urywały. Kolejną wycene - w oknoplaście mieliśmy ok 36 tyś, a drewniane "takie same" za 30 parę. Najdroższą wycene mieliśmy w oknoplaście za okna 3-szybowe - 70pare tyś. Okna drewniane od dużej firmy - robiślmy kilka wycen - coś koło 90 tyś.... przez telefon nam podawal facet tą cene - nie wnikaliśmy dalej :lol: wiem, że było jeszcze jakieś fajne okna w cenie naszych drewnianych, o nawet fajnym profili i dość przypominające drewno - chcieliśmy w kolorze dębowym.

Chociaż wiem, że okna drewniane mogą być jeszcze tańsze, jak się tu na forum okazało :)

właśnie w małych lokalnych stolarniach szukamy na razie (m.in. tam skąd w/w drzwi). Okien plastikowych jeszcze nie wycenialiśmy. Plastiki białe lub kolor, nie lubię oklein drewnopodobnych, więc obustronnie biały (lub biały/kolor) plastik kontra białe drewniane ze szprosami, noo, zobaczymy :)

oglądałam okna drewniane i plastikowe chyba drewnopodobne, powiem Ci, że albo jestem ślepa, albo co... ale nie zauważyłam różnicy :)

może zależy od producenta ;) chyba. Ale oczywiście kwestia gustu :) Nam okna plastikowe wycenili wstępnie na 33 tys z montażem (w tym drzwi na taras przesuwne).

Powiem Ci jeszcze, że my w naszym mieszkaniu zdecydowaliśmy się na mleczne szkło w kuchni zamiast fliz i... jest idealne, no w ogóle nie widać kropelek wody ani smug :) wiem jestem okropna, ale zawsze patrzę na to jak szybko coś się brudzi :D

Liliputku ja nawet nie oglądałam okien w okleinie, bo z zasady nie toleruję drewnopodobności w swoim domu ;)

Szkło mleczne na pewno jest praktyczniejsze od kafli (fliz znaczy ;) ) - przede wszystkim nie ma fug, ale nie pasuje mi do koncepcji - zbyt nowoczesne. Generalnie też zwracam uwagę na łatwość/szybkość utrzymania czegoś w czystości - uwielbiam otwarte półki na książki, ale szkoda mi życia na odkurzanie wszystkiego co kilka dni - więc trzymam/będę trzymać za szkłem.

Przy okazji okien - dzisiaj po raz pierwszy przeczytałam opis projektu (ups) a tam jak byk: okna drewniane w macie, widoczne usłojenie lub plastiki drewnopodobne - podobnie drzwi i brama garażowa - wtf? Czy to jest wiążące? Bo ja nie chcę:p